IntersportJoensuuPunamustaCCMKarjalainenPKOPKSRöschLaakkonenKoff
Jokipojat
Jokipojat

HAASTATTELU: Ville Halonen päättää Mestis-uransa

Dataline

Yksi aikakausi joensuulaisessa jääkiekossa päättyy, kun Jokipoikien oma kasvatti Ville Halonen päättää Mestis-uransa. Isokokoinen 185cm/91kg keskushyökkääjä on käynyt läpi Jokipoikien juniorimyllyn ja pelannut koko uransa Jokipojissa aina junioreista edustusjoukkueeseen saakka, pois lukien 1-2 ottelun lainapestejä Lieksan Hurttien ja Outokummun OoKoon paidoissa. 

Miten ja milloin kiekkourasi alkoi? 

Kiekkourani alkoi hyvinkin tyypillisesti 4-5 vuoden ikäisenä ulkojäillä, sekä luistelukoulussa. Isä vei aluksi Noljakan ulkojäille ja siitä sitten luistelukouluun. Noljakassa oli paljon saman ikäisiä poikia joiden kanssa tuli koluttua Jokipoikien kaikki juniorijoukkueet läpi, aina edustusjoukkueeseen saakka.

Halonen pääsi ensimmäistä kertaa Jokipoikien edustusmiehistöön mukaan kaudella 2011-2012, jolloin hän teki ensimmäiset luistimen piirtonsa Mestis-jäille. Tuona kautena tilille napsahti 18 Mestis-ottelua, joissa syntyi tehopisteet 1+1.

Siitä alkoi seitsemän kauden putki Jokipoikien edustusmiehistössä, joista kuusi kautta Mestiksessä ja yksi Suomisarjassa. Tuona aikana Halonen koki muunmuassa unohtumattomat Mestis-finaalit, Suomisarjan mestaruuden, sekä Jokipoikien Mestis-nousun. Palkintokaapista löytyy Mestis-hopeaa ja -pronssia, sekä Suomisarjan mestaruus. Mestis-otteluita kertyi yhteensä 223, joissa syntyi tehopisteet 24+57=81.

Paras muistosi Jokipojista?

Seitsemän vuoden aikana on kertynyt paljon hienoja muistoja. On voitettu ja on hävitty yhdessä. Heti ensimmäisellä Mestis-kaudellani meillä oli tosi kova joukkue ja pelattiin finaalit Vaasan Sportia vastaan ja vaikka hävittiin finaalit, niin siitä on kuitenkin hienot muistot, kun katsomot olivat täynnä Joensuussa sekä Vaasassa ja tunnelma oli jotain sellaista mitä toivoisin, että Mestiksessä nähtäisiin vielä lähivuosina. Hienoimmat muistot ovat kausilta 2014-2015, kun voitettiin Suomisarja ja noustiin heti takaisin Mestikseen, sekä seuraavalla kaudella 2015-2016 voitettiin Mestiksessä pronssia lähes samalla joukkueella millä pelattiin Suomisarjassa. Pronssimitali maistui erityisen hyvältä, koska silloin meiltä ei odotettu juurikaan menestystä. Näinä kausina joukkue oli hyvin yhtenäinen ja joukkuehenki oli todella hyvä. Parasta yksittäistä muistoa on hankala nostaa esiin, koska seitsemän vuoden aikana tapahtuu niin paljon yksittäisiäkin hienoja asioita. Sanoisin että paras muisto on se, että on päässyt tutustumaan niin moniin hienoihin ihmisiin peliuran aikana.

Halosen uraa rikkoi useat loukkaantumiset, jotka myös vaikuttivat Mestis-uran lopettamispäätökseen. Uralle mahtuu vain yksi yli 40-ottelun Mestis-kausi, joka oli kaudella 2016-2017, jolloin otteluita kertyi mukavat 50 kappaletta. Tuona kautena Halonen toimi myös Jokipoikien varakapteenina.

Miten ja milloin päätös Mestis-uran lopettamisesta syntyi? 

Päätös Mestis-uran lopettamisesta alkoi syntyä viime kauden aikana ja siihen on oikeastaan useampi syy. Useat loukkaantumiset vaikuttivat päätökseen ehkä eniten. Viime kaudellakin minulla oli kaksi isompaa vammaa jo alkukaudesta. Selkävaivat alkoivat kesällä, harjoituspeleissä tuli isompi luistimen viilto reiteen ja loppukausi pelattiin murtuneella kylkiluulla. Toinen isompi syy mikä johti Mestis-uran lopettamiseen, oli opiskelujen ja jääkiekon yhdistämisen vaikeus. Opinnot sujuivat ihan aikataulussa, mutta koko ajan oli sellainen fiilis, että arvosanat ja pelaaminen jäi vähän vajaaksi jatkuvasti. Tämä pisti miettimään, että toisesta päästä pitää keventää. Toki vaakakupissa painoi myös Mestiksen tämän hetkinen tilanne, kun sarjan kiinnostavuus on laskenut aika paljon niistä vuosista, kun aloitin Mestis-urani 2011, mikä tietenkin heijastaa suoraan seurojen ja sitä kautta pelaajien taloudelliseen tilanteeseen.

Tulevaisuuden suunnitelmiin Halosella kuuluu opintojen loppuun suorittaminen Itä-Suomen yliopistossa. Työsuunnitelmatkin ovat toistaiseksi selvät, mutta työskentelyn jääkiekon parissa ”Vili” jättää vielä tulevaisuuden päätettäväksi.

Tulevaisuuden suunnitelmasi? Kiinnostaako työt jääkiekon parissa?

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat suhteellisen selkeät. Aloitin opiskelut toissa syksynä Itä-Suomen yliopistossa. Siellä opiskelen kauppatieteitä sekä tietojenkäsittelytieteitä. Lisäksi aloitin heti kauden jälkeen työt Tempurilla, joita on tarkoitus jatkaa opintojen ohessa. Aika näyttää mihin tehtäviin päädyn, kunhan opinnot ovat suoritettu. Tällä hetkellä työskentely jääkiekonparissa ei ole mahdollista aikataulujen vuoksi, niin en ole miettinyt asiaa tarkemmin

Halosen ajatuksia joensuulaisesta jääkiekosta kysyttäessä, paistaa läpi kokemus ja näkemys pitkältä ajalta. Halonen on itse kulkenut läpi sen polun, mistä joensuulainen nuori jääkiekkoilijan alkukin haaveilee ja nähnyt Jokipoikien ylä- ja alamäet.

Ajatukset joensuulaisesta jääkiekosta? 

Joensuussa on tehty jo monta vuotta laadukasta juniorityötä, mikä näkyy edustusjoukkueen omavaraisuudessa, sekä siinä, että parhaat yksilöt pelaavat Liigassa tai ulkomailla. Näen kuitenkin, että joensuulaisella jääkiekolla on vielä paljon enemmän potentiaalia olla kaikilla mittareilla parempi kiekkokaupunki, kuin se tällä hetkellä on. Joensuussa toimitaan tällä hetkellä pitkäjänteisesti ja taloudellisesti, mikä on mielestäni viisasta ottaen huomioon Mestiksen tilanteen, sekä muut muuttujat.

Kiitokset

Lopuksi haluan kiittää koko Jokipoikien organisaatiota, faneja, sekä kaikkia valmentajia, huoltajia ja pelaajia kenen kanssa olen saanut pelata tätä hienoa lajia. Kiitokset myös yhteistyökumppaneille, jotka ovat tukeneet Jokipoikia ja minua henkilökohtaisesti, eli Jet Set Bar ja Ilotaksit Oy. Suurin kiitos kuuluu kuitenkin vanhemmilleni, jotka ovat antaneet minulle nuorena mahdollisuuden pelata jääkiekkoa, sekä kuskanneet harjoituksiin ja laittaneet aina ruuan pöytään treenien jälkeen. Suuri kiitos kuuluu myös kihlatulleni Joannalle, joka on ollut matkassa mukana koko Mestis-uran ajan.

Jokipoikien organisaatio kiittää Villeä yhteisistä vuosista! Tsemppiä uusiin haasteisiin!

Kuva: Joona-Pekka Hirvonen