Legendojen ottelun ensimmäiset nimet julki - Pentti Matikainen palaa valmentajaksi

11.10.2016

Jokipojat järjestää lauantaina 26.11. Mehtimäelläe retrotapahtuman, jossa Mestis-ottelun lisäksi on tarjolla hurja määrä vanhan ajan tunnelmaa ja meininkiä. Päivä käynnistyy takavuosina Joensuun Kiekko-Poikia tai Jokipoikia edustaneiden pelaajien näytösottelulla, ja nyt on tullut aika julkaista tuon ottelun ensimmäiset nimet.

Retrotapahtuman ”General managerina” toimii joensuulaisen jääkiekon grand old man, Seppo Saros. Legendojen joukkuetta valmentaa puolestaan takatukka hulmuten Pentti Matikainen. Hyökkäyksessä nähdään mm. maalitykki Tero Arkiomaa, jolla on hallussaan yhden ottelun maaliennätys SM-liigasta.

Tulonsa ovat vahvistaneet myös mm. Pekka Hämäläinen, Kimmo Nurro, Martti Hirvonen, Mikko Koivunoro, Juha Silvennoinen, Pekka Räsänen, Jarkko Savijoki, Jyrki Manninen, Erkki Huttunen, Yrjö Hakulinen, Jari Kapanen, Juhani Långström, Tapio Kauppinen, Erkki Mononen, Jorma Muikku, Seppo Repo, Jari  Hämäläinen, Mika Tuovinen ja Jari Hakkarainen.

Luonnollisesti myös Hannu Kapasta on kysytty, ja hän vahvistaa oman osallistumisensa tulevien viikkojen aikana. Lisää nimiä julkistetaan ja kaikki pelaajat esitellään Jokipoikien kotisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa loka-marraskuun aikana.

Valmentajavelho Matikainen palaa penkin päähän

Pentti Matikainen (s. 1950) ei vielä pelaajaurallaan kohonnut varsinaisesti huipulle, mutta sen jälkeen miehestä on kuultu sitäkin enemmän. Joensuun Peli-Toverien kasvatti oli mukana Joensuun Kiekko-Poikien joukkueessa SM-sarjakaudella 1971–72 ja pelasi myös yhden liigakauden SaiPassa, mutta pääosan pelaajaurastaan hyökkääjä vietti 1. divisioonassa.

- Kävimme 70-luvun taitteessa läpi isoa murrosta, kun joensuulainen jääkiekko yhdistyi. Seurojen välillä oli erittäin voimakkaat vastakkainasettelut, mutta onneksi urheilullinen puoli voitti ja tuloksiakin tuli nopeasti. Siinä mielessä nuo ajat olivat todella hienoja, kun pääsin katsomaan läheltä joensuulaisen jääkiekon kehittymistä isoin harppauksin, Matikainen pohtii.

Tulevaa nostalgiatapahtumaa mies odottaa innolla.

- Nämä ovat hienoja tapahtumia, ja on hyvä, että näiden päälle on ruvettu ymmärtämään. Nyt annetaan arvostusta lajin pioneereille, jotka ovat paikkakuntakohtaisesti vieneet jääkiekkoa eteenpäin aikana, jolloin harrastelusta siirryttiin kilpa- ja huippu-urheiluun, Matikainen toteaa.

- Jokipoikien historia on hieno ja sitä pitää vaalia. Fiilikset ovat nostalgiset, ja on hienoa palata takaisin Joensuuhun. Pelaamaan en pysty, mutta toimin legendojen valmentajana, mies päättää.

Matikaisen valmentajaura onkin lähes vertaansa vailla. Se alkoi jo kaudella 1981–82 SaiPassa, ja sittemmin ”Pena” luotsasi SM-liigassa myös Kärppiä, Helsingin IFK:ta, HPK:ta ja Lukkoa. Liigastakin kertyi useampia mitaleita, mutta Matikaisen ehdottomasti merkittävin saavutus on Suomen maajoukkueen luotsaaminen Calgaryn olympiahopealle vuonna 1988.

Mitali oli Suomen ensimmäinen arvoturnauksista, ja lisää seurasi Kanada-cupista vuonna 1991 sekä MM-kisoista 1992. Matikainen toimi A-maajoukkueen päävalmentajana kaikkiaan kuusi vuotta (1987–1993). 2000-luvulla Matikainen on vaikuttanut pääasiassa seurojen johtotehtävissä, pisimpään HIFK:ssa. Vuodet 2011–14 hän toimi Jokipoikien hallituksen puheenjohtajana.

Pentti Matikainen nähdään 26.11. jälleen valmentajana (kuva: Joona-Pekka Hirvonen)