Kane's Weekend käyntiin perjantaina Savonlinnassa

18.11.2016

Mestiksen Kane's Weekendissä perjantaina ja lauantaina toisistaan mittaa ottavat sarjakärjessä oleva Savonlinnan Pallokerho ja kakkosena oleva Jokipojat. Perjantaina joukkueet kohtaavat Talvisalon jäähallissa, ja lauantaiksi ne siirtyvät mittelemään voimiaan Mehtimäen jäähalliin. Tämän viikonlopun lisäotteluiden myötä joukkueet kohtaavat runkosarjassa yhteensä kuusi kertaa.

Jokipoikien muutamassa aiemmassa kotipelissä ajoittain takunnut viimeistely korjaantui edellisessä kotiottelussa Heinolan Peliittoja vastaan.

Aiemmissa kotiotteluissa Jokipojat juuttui hyökkäysalueelle päästyään pyörimään nurkissa. Joukkueen ongelmana oli saada kiekkoa ja miehiä vastustajan maaliedustalle.

Ennen Peliittoja vastaan käytyä ottelua Jokipojat muutti selkeästi pelitapaansa. Se näkyi heinolalaisia vastaan, sillä joukkue pyrki selkeästi olemaan kiekon kanssa rohkeampi ja menemään vastustajan maalinedustalle taistelemaan irtokiekoista.

Joukkueen kaikki neljä tehtyä maalia syntyivätkin parhaalta maalintekosektorilta maalin edestä. Ottelu päättyi lukemiin 4-2. Jokipoikien voiton myötä Peliittojen hurja kahdeksan ottelun voittoputki katkesi.

Lisäksi Jokipojat oli muuttanut kokoonpanoaan, ja muutama alkukauden hyvin pisteitä tehnyt pelaaja joutui katsomaan peliä katsomon puolelta.

– Ottelu Peliittoja vastaan oli sellainen peli kuin joukkueelta toivottiin. Hyvin nopeasti pystyimme sisäistämään pelitavan muutoksen. Joukkue reagoi tilanteeseen hienosti. Sitä on nyt jatkettu eteenpäin. Sanoinkin, että sellainen kulmissa pörräämisen aika on pelillisesti ohi. Se ei ole enää voittavaa jääkiekkoa, päävalmentaja Ari Aaltonen analysoi. 

– Tässä syksyllä maalineduspelaaminen vähän hämärtyi, kun pelasimme suhteellisen hyvin ja saimme voittoja vähän eri tyylillä. Ongelma tuli silmille ottelussa KeuPaa vastaan uudestaan. Hyvä että se tuli, ja pystyimme reagoimaan tilanteeseen.

– Meidän pitää parantaa kaikkia pelin osa-alueita. Emme saa unohtaa vahvuuksiamme eli hyvää hyökkäys- ja puolustuspelaamista sekä hyvää luistelua.

Jokipojat ja SaPKo ovat kohdanneet tällä kaudella jo kerran. Aivan kauden ensimmäisessä runkosarjaottelussa Jokipojat oli Mehtimäellä vahvempi lukemin 5–1.

Vahvasti harjoituskaudella pelannut SaPKo oli kauden ensimmäisessä ottelussa yllättävän aseeton Jokipoikia vastaan.

– Tiedetään kyllä minkälainen vastus on tulossa. SaPKo on sarjaykkönen, ei kahta sanaa. SaPKo on vahva ja hyvin luisteleva joukkue.

– Meidän pitää pystyä lyömään kapuloita SaPKon rattaisiin. Katsotaan 60 tai 65 minuutin jälkeen, mikä on lopputulema.
Sitten kauden alun SaPKo ei ole muuttanut omaa pelityyliään. Heidän pelityylinsä on vahvistunut kauden mittaan.

– Ainakin omassa pelissämme olemme menneet eteenpäin verrattuna siihen, mitä se oli kun syksyllä aloitettiin. 

SaPKon puolustus- ja maalivahtipeli ovat olleet alkukauden erittäin hyvässä kuosissa. Joukkue on päästänyt keskimäärin vain kaksi maalia omiin, ja se johtaakin Mestiksessä kyseistä tilastoa.

SaPKon ykkösmaalivahtina toiminut Juhana Aho on ollut alkukaudesta Mestiksen parhaimpia maalivahteja. Hän on torjunut kiekkoja 13 ottelussa torjuntaprosentin ollessa 93,79%. Miten sarjan paras puolustus rikotaan?

– Meidän pitää saada miehiä ja kiekkoa maalille. Se on tämän päivän peliä. Kun katsotaan sarjatasoa kuin sarjatasoa, niin sieltä maalin edestä ne maalit tehdään. Siellä se trafiikki pitää olla maalivahdin edessä.

– Totta kai pitää voittaa kaksinkamppailut. Kova kamppailupelaaminen on tämän päivän peliä. Kentällä on nopeajalkaisia pelaajia, hyvä kääntöpelaaminen tämän päivän trendi.

Tuttu vastustaja sytyttää Aaltosen mielestä niin valmennuksen kuin myös pelaajat.

– Tässä on sarjan ykköspaikka tarjolla. Jos ei tämmöiseen peliin pelaajat syty, niin ei syty mihinkään. Minä ainakin valmentajana olen todella hyvin valmistautunut, ja toivon joukkueelta samaa. SaPKoa vastaan on aina ollut hyviä kamppailuita. Jo silloin kun minä pelasin, niin aina on ollut SaPKo hyvä vastus.

– Peleissä on aina ollut virtaa, paljon taistelua ja kamppailua. Asetelmat on aina olleet hyvät. Tämmöinen pieni viha-rakkaussuhde joukkueiden välillä. Hieno juttu, että pelataan SaPKon kanssa revanssiviikonlopussa. Hieno viikonloppu tulossa kun vastakkain ovat kaksi tällä hetkellä kuuminta ja parasta joukkuetta.

Joukkueen terveystilanne on poikkeuksellisen hyvä. Kukaan ei ole loukkaantunut, mutta flunssaa on liikkeellä, joten poissaolot ovat mahdollisia. Joni Muranen palaa kokoonpanoon loukkaantumisensa jälkeen. Hänen piti pelata jo Peliittoja vastaan, mutta vatsatauti esti hänen pelaamisensa. 

– Muranen on taas kerran pelikunnossa. Hän on hyvä nuori puolustaja ja tuo lisämausteen meidän puolustuspäähän.

Jokipojat jatkaa maalivahtien peluutuksessa samaa linjaa kuin aiemmin. Peräkkäisinä päivänä pelattavissa otteluissa molemmat maalivahdit (Samuel Jukuri sekä Juho Ratilainen) saavat vuorollaan torjuntavastuun.

Savonlinnassa käytävään kamppailuun Susirajan Punamustat järjestävät fanimatkan. "Turbo" uskookin, että Talvisalossa nähdään jälleen hyvää kannustusta.

– Meidän fanit ovat aina Talvisalossa huutaneet SaPKon kannattajat suohon. Toivon, että sama meno jatkuu. Meillä on aina ollut hyvä kannustus Savonlinnassa.

Ottelu alkaa kello 18.30

Otteluraportin laati Mehtimäkeläinen