Kotipelit jatkuvat lauantaina - vieraana Heinolan Peliitat

11.11.2016

Jokipojat saa lauantaina kotikaukaloon vieraisille kovaan pelivireeseen äityneen Heinolan Peliitat. Ennen maajoukkuetaukoa vierailija voitti peräti seitsemän perättäistä otteluaan. Tauon jälkeen Peliitojen kahdeksas perättäinen voitto tuli perjantaina kotona Iisalmen Peli-Karhuja vastaan.

Jokipoikien kokoonpanoon tulee muutoksia edelliseen otteluun verrattuna. Ykköskentän laiturina pelannut Nico Friman on sivussa ylävartalovamman vuoksi. Maalivahti Juho Ratilainen on toipunut flunssastaan, mutta aloittavaa maalivahtia joukkue ei ole vielä päättänyt. Myös puolustaja Joni Muranen tekee paluun peleihin kuuden ottelun tauon jälkeen.

Ärjypaitojen edellisessä ottelussa keskiviikkona Mehtimäellä vierailija KeuPa HT pisti pystyyn varsinaisen siilipuolustuksen, jonka puhkomiseen Jokipojat ei löytänyt lääkkeitä.

Vähämaalisen ottelun vei jännittävien loppuvaiheiden jälkeen vierailijat lukemin 1-2. Jkipoikien vieraskaukalossa hyvin toiminut viimeistely ei ole ollut omalla tasollaan Mehtimäellä.

– Ottelu KeuPaa vastaan oli huono peli meiltä. Tuloksellisesti tiukka peli, mutta me hallitsimme peliä. KeuPa tuli puolustamaan. He eivät tehneet muuta kuin puolustivat omaa keskustaansa. Emme onnistuneet murtamaan heidän puolustustaan, Jokipoikien päävalmentaja Ari Aaltonen summasi ottelua.

– Ei tämä ollut ensimmäinen kerta, sillä aiemmin IPK tuli puolustamaan Joensuuhun. Silloin oli sama probleema. Meidän pitää parantaa peliämme, kun vastaan tulee tuommoisia joukkueita, jotka eivät tee mitään muuta kuin puolustavat ja pyrkivät vastaiskuihin. Siihen on nyt harjoituksissa panostettu. Tuommoisia ohipelejä ei voi tulla.

Edellisen kolmen kotiottelun tehtyjen maalien määrinä ovat olleet nolla, kaksi ja yksi. Onko joukkue omassa kotiluolassaan tyytynyt nurkissa pyörimiseen?

– Osa joukkueista ei uskalla meitä vastaan pelata muuten kuin puolustamalla. Silloin valmennuksen tehtävänä on saada peli semmoiseksi, että me pystymme voittamaan tuollaisen kilpikonnapuolustuksessa oleva joukkue.

– Kun vastustajat puolustavat keskustaa, on pelaajillakin vastuunsa. Jos haluat olla mukavuusalueella kentän reunoilla, niin siellähän saa olla rauhassa. Kulmissa pyörimisen pitää loppua. Minulla vastuu saada joukkue sellaiseen iskuun, että se lopettaa kulmissa pörräämisen, pohtii Aaltonen.

– Jos pelaajalla ei ole mentaalipuoli kunnossa, niin silloin et uskalla mennä pakkien hakattavaksi. Maalineduspelaaminen on täysin mentaalipelaamista. Sinun on mentävä sinne, ja otettava ne iskut vastaan ja annettava iskuja. Tämä on maalintekopeliä. Jos et tee maaleja, et voi voittaa.

Peliitat on vahvistunut kuluvan viikon aikana kahdella uudella pelaajalla. Espoo Unitedin kanssa sopimuksen purkanut Jere Laine siirtyi heinolalaisten riveihin loppukauden kattavalla sopimuksella. Myös liigajoukkue Kouvolan KooKoon sopimuspelaajiin lukeutuva puolustaja Veeti Vainio on loukkaantumisen jälkeen lainattu Peliittojen riveihin.

– Erilainen peli tulee varmasti Peliittoja vastaan. En usko, että Peliitat tulee tänne vain puolustamaan.

Liigaseura Lahden Pelicansin yhteistyöseurana toimivan Heinolan Peliittojen pääkäskijänä toimii 80 NHL-ottelua pelannut Marko Tuomainen. Voimahyökkääjänä peliurallaan tunnetuksi tullut Tuomainen toimi viime kaudella heinolalaisjoukkueen apuvalmentajana.

Kahden ottelun lainalla Jokipojissa liigajoukkue Mikkelin Jukureista oleva puolustaja Henri Auvinen palaa lauantain ottelun jälkeen takaisin Mikkeliin.

Sen sijaan myös Jukureista lainalla oleva puolustaja Joonas Valkonen jatkaa näillä näkymin joulutaukoon asti. Jukureilla on optio ottaa pelaajansa takaisin, mikäli he kokevat siihen tarvetta.

Aaltonen lupasi keskiviikkoisen ottelun jälkeen, että kokoonpanoihin tulee muutoksia. Varmasti kokoonpanossa ovat konkaripakit Juuso Akkanen ja Matti Koistinen.

– Akkasta parjataan, mutta Juuso pelasi viime pelin äärimmäisen hyvin, kuten myös Koistinen. Molemmat ovat äärimmäisen tärkeitä pelaajia meille. He olivat ainoat miehet Ville Silvastin lisäksi, jotka saivat mielestäni edellisestä ottelusta puhtaat paperit.

– Kyseiset herrat tekivät oikeita asioita, ja he uskalsivat pelata. Se on taitoa, kun tekee oikeassa paikassa katkon, tai pistää pitkän kiekon. Se on kokemusta, sitä tuo joukkue tarvitsee, summaa Aaltonen.

Ottelu alkaa Mehtimällä kello 17.00, tervetuloa!

Otteluennakon laati Mehtimäkeläinen