Lisää legendoja esittelyssä: Timo Norppa ja Juha Virenius

22.11.2016

Enää neljä päivää retrolauantaihin! Lippujen myynti tapahtumaan käy jo kuumana, ja omasi saat ostettua ennakkoon täältä. Muistathan, että samalla lipulla pääset katsomaan sekä legendojen pelin että illan tulikuuman Mestis-taiston! Nyt esittelyvuorossa on jälleen kaksi kovan luokan legendaa, Timo Norppa sekä Juha Virenius.

Timo Norppa (s. 1965) on Jari Kapasen jälkeen eniten maamme pääsarjaotteluita pelannut Joensuun Kiekko-Poikien kasvatti. Norppa kiekkoili SM-liigassa yhtäjaksoisesti kaudesta 1986–87 kauteen 1996–97 asti, ja otteluita kertyi pudotuspelit mukaan lukien yhteensä komeat 501 kappaletta (tehot 103+152).

Norppa lunasti vakituisen pelipaikan JoKP:n edustusjoukkueessa jo 17-vuotiaana ja hyökkäsi 1. divisioonassa neljä kautta ennen siirtymistään liigajäille. Ensimmäinen etappi oli JyP HT, jonka paidassa mies kiekkoili neljä kautta.

Kesällä 1990 Norppa halusi vaihtaa maisemaa ja otti suunnakseen SM-liigaan vuotta aiemmin palanneen Helsingin Jokerit. Toinen kausi narripaidassa toi tilille täysosuman, kun Jokerit rymisteli valtavan buumin siivittämänä yllätysmestaruuteen. Nuori Teemu Selänne johti maalitehtailua, eikä vähäinen ollut Norpankaan rooli: hän oli runkosarjassa Jokereiden viidenneksi tehokkain pistemies (14+21).

Norppa jatkoi Jokereissa vielä kolmen kauden ajan ja ehti voittaa joukkueen mukana toisen Suomen mestaruuden sekä Euroopan Cupin. Syksyllä 1995 pelipaikkaa ei enää nimivahvasta Jokeri-pakasta löytynyt, ja Norppa siirtyi Järvenpään Haukkojen 1. divisioonajoukkueeseen. Kiekko-Espoo värväsi kuitenkin Norpan nopeasti takaisin SM-liigaan.

Norppa pelasi Espoossa lopulta vain puolitoista kautta. Kevätkauden 1997 Norppa tahkosi Saksan kakkostasolla, mutta palasi sen jälkeen takaisin Suomeen ja Joensuuhun. Norppa pelasi vielä kevääseen 1999 asti Polvijärven Urheilijoissa 2. divisioonaa.

Juha Vireniukselle (s. 1969) jos jollekin kevään 1992 liigakarsinnat Joensuun Kiekko-Poikien ja Kiekko-Espoon välille tuovat varmasti paljon muistoja mieleen.

Aiemmin SM-liigaa sekä kasvattajaseurassaan JyP HT:ssa että Tapparassa pelannut Virenius siirtyi Joensuuhun vuoden 1991 lokakuun lopulla. JoKP:n toinen SM-liigakausi oli alkanut maalivahtiongelmien siivittämänä, ja Tapparassa vaille peliaikaa jäänyt Virenius saatiin susirajalle koeajalle.

Vireniuksen avausottelu Jokipoika-paidassa oli heti täysosuma: hän torjui nollapelin vieraissa Ilvestä vastaan, ja samalla JoKP saalisti kauden avausvoittonsa lukemin 1–0. Virenius jäi Joensuuhun ja oli loppukauden ajan joukkueen kiistaton ykkösmaalivahti. Torjuntaprosentiksi muodostui 88,22.

Alkukaudesta muille annettu etumatka oli kuitenkin liikaa, eivätkä JoKP:n parantuneet esityksetkään riittäneet karsintojen välttämiseen. Siellä vastaan asettui Kiekko-Espoo, joka pudotti joensuulaiset SM-liigasta otteluvoiton 3–2.

Vireniuksen viimeiseksi otteluksi JoKP:n paidassa jäi 1–2-tappioon Helsingissä päättynyt viides liigakarsintaottelu. Seuraavaksi kaudeksi mies vaihtoi Kiekko-Espoon riveihin! Vireniuksen pelit liigatulokkaan paidassa eivät kuitenkaan sujuneet kummoisesti, ja 12 torjutun ottelun jälkeen hän siirtyi 1. divisioonan Kalajoen Junkkareiden riveihin.

Kauden 1992–93 jälkeen Vireniusta ei enää maamme pääsarjatasolla nähty. Junkkareiden jälkeen hän pelasi pitkään kotikaupungissaan 1. ja 2. divisioonaa Diskoksen paidassa, ja pelaajaura päättyi Ranskan liigassa keväällä 2000.