Joulutauolta SaPKon kimppuun

27.12.2016

Joulunpyhät ovat takana, ja Jokipojat palaa pelien osalta tositoimiin puolentoista viikon joulutauon jälkeen. Kinkkujen sulatteluun ei voisi olla tarjolla enää kovempaa vastusta: Talvisalossa Jokipoikia odottaa kuuden ottelun voittoputkessa oleva sarjakärki ja paikallisvastustaja Savonlinnan Pallokerho.

Jokipojat saa heti SaPKoa vastaan mukaansa paluumuuttaja Samu Pitkäsen, joka siirtyi takaisin Jokipoikiin loppukauden kattavalla sopimuksella. Jokipoikien kokoonpanosta ovat varmuudella sivussa hyökkääjä Oskari Lehtinen, puolustaja Matti Koistinen sekä ennen joulutaukoa TuToa vastaan tällin saanut maalivahti Samuel Jukuri. Jokipoikien maalilla aloittaa Juho Ratilainen.

Ennen joulutaukoa Jokipojat kävi vieraskiertueella Lounais-Suomessa, josta ei ollut tuomisina pisteen pistettä. Perjantaina Jokipojat kohtasi Lekin, ja ottelu päättyi harmittavaan maalin tappioon lukemin 1-2. Lauantaina puolestaan TUTO oli vahvempi lukemin 4-2.

– Pelattiin hyvin, mutta ei vaan saatu palkintoa, Jokipoikien päävalmentaja Ari Aaltonen summasi Jokipoikien pelejä ennen joulutaukoa.

– TuTo-pelissä oli kaksi selkeää päähän kohdistunutta taklausta. Maalivahdin koskemattomuudesta puhutaan, mutta TUTO:lle ei tullut edes kaksiminuuttista, kun Samuel Jukuria telottiin.

– Saatikka sitten selkeä päähän kohdistunut taklaus, jossa taklattiin Jere Niemelää. Taklaaja, joka taklasi Niemelää, hyppäsi taklauksessa. Siitäkään en ole nähnyt, että olisi sanktiota tullut.

– Jukuri ei pysty vieläkään pelaamaan. Turha höpöttää mistään maalivahdin koskemattomuudesta, jos tuolla tavalla voidaan teloa joukkueen maalivahtia, Aaltonen puhisee.

– LeKiä vastaan LeKin maalivahti Christian Heljanko voitti meidän veskarin 2–1. Meidän olisi pitänyt niistä paikoista tehdä enemmän maaleja. TUTO:a vastaan ilme oli tosi loistava, siinä mielessä hätää ei ole.

Jokipojat lähtee Savonlinnaan muuttamaan kurssiaan, sillä ennen joulutaukoa joukkue kärsi ajoittain ailahtelevista otteista. 

Jokipojat ja SaPKo ovat kohdanneet kuluvan kauden aikana kolme kertaa.

Joukkueet kohtasivat edellisen kerran reilu kuukausi sitten revanssiviikonlopun merkeissä. Molemmat viikonlopun ottelut voitti SaPKo. Sen sijaan kauden ensimmäisen keskinäisen kohtaamisen Jokipojat vei lukemin 5-1.

SaPKo johtaa koko Mestistä kuuden pisteen erolla kakkosena olevaan TuToon. SaPKo on myös ensimmäinen joukkue, joka on tällä kaudella viimeistellyt yli 100 maalia. Joukkue on 29 ottelussa heilutellut vastustajan verkkoja yhteensä 106 kertaa.

Kovin mahdollinen vastus ei Aaltosen mielestä ole ollenkaan huono asia.

– Se on hyvä, että saadaan tasomme mitattua ja näemme, missä joukkueemme menee.

– SaPKo on kiistatta tällä hetkellä Mestiksen kovin joukkue. Meidän pitää onnistua jokaisella osa-alueella. Niin maalivahtipelissä kuin myös puolustus- ja hyökkäyspelaamisessa. Ei se sen kummasempaa ole.

Ärjypaidat saivat tiistaina erittäin mieluisan paluumuuttajan, kun kaksi kautta Jokipoikien kapteenina toiminut Samu Pitkänen palasi Itävallasta takaisin Joensuuhun.

Viime kaudella Mestistä lähes piste per peli -tahdilla pelannut Pitkänen on varmasti Jokipojille tässä vaiheessa kautta hyvä lisä?

– Uskon, että viimevuotinen kapteeni tuo lisää virtaa joukkueeseen. Samu on hyvä urheilija, ja me olemme tarvinneet joukkueeseen tuollaista liideriä, ja nyt me sellainen saatiin. Toivotaan, että kaikki menee hyvin. Samu on hieno pelaaja ja hieno mies. Hän sopii meidän ryhmään tosi hienosti.

"Turbolta" tiedustellessa, mikä tulee olemaan Pitkäsen rooli joukkueessa, tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä:

– Samu on ykkösketjun sentteri! Ei tarvitse arpoa mikä on Samun paikka, se on ykkösketjun sentteri! Hän tulee pelaamaan Jesse Paukun ja Nico Frimanin keskellä.

Sen sijaan Mikkelin Jukureista lainalla ollut puolustaja Joonas Valkonen ei jatka Jokipoikien mukana. Valkonen purki sopimuksensa Jukureiden kanssa, ja hän teki loppukauden mittaisen sopimuksen Heinolan Peliittojen kanssa.

– Jokipojilla oli Valkoseen kiinnostusta, mutta hän kuunteli agentteja. Toivotaan, että se oli hänelle oikea ratkaisu. Meidän kohdalta harmi, me olisimme pitäneet miehen mielellämme.

Myös Jukureista lainalla ollut Ville Leskinen on palannut Mikkeliin. Jukureissa on sairastumisia, joita paikkaamaan Leskinen on mennyt. Leskisen paluu takaisin lainalle Jokipoikiin on kuluvan kauden aikana vielä mahdollista.

Jukurin ollessa loukkaantumisen takia sivussa, nousee 16-vuotias maalivahtilupaus Arttu Ruotsalainen kakkosmaalivahdin tontille. 

Ottelu Savonlinnan Talvisalossa alkaa kello 18.30. Muistathan toki, että perjantain kotipeliin Peliittoja vastaan on S-Etukortilla ilmainen sisäänpääsy seisomakatsomoon.