Kiekko-Vantaa vei voiton

24.02.2017

Jokipoikien syöksykierre ei näytä oikenevan sitten millään. Ärjypaitojen yhdeksäs perättäinen tappio kirjattiin perjantai-iltana, kun Kiekko-Vantaa haki Mehtimäeltä vierasvoiton maalein 5–2. 

Vielä päätöserässä tilanne näytti kohtuullisen lupaavalta, kun Tuomas Huhtanen vei komealla soolomaalillaan isännät 2–1-johtoon. Kiekko-Vantaa tuli kuitenkin tasoihin erän puolivälissä ja siirtyi muutamaa minuuttia myöhemmin ensimmäistä kertaa johtoon. Jokipoikien tasoitusyritykset olivat ponnettomia, ja lopulta vierasjoukkue iski vielä kaksi maalia tyhjiin. Jokipoikien ensimmäisen osuman teki Samu Pitkänen ylivoimalla, ja maalilla Jonathan Iilahti torjui 19 kertaa. Teemu Lahtinen joutui toisessa erässä ulosajetuksi päähän kohdistuneen taklauksen vuoksi.

Jokipoikien otteet Kiekko-Vantaata vastaan kahden ensimmäisen erän aikana näyttivät suhteellisen hyvältä verrattuna aiempiin kotiotteluihin.

Ottelun ratkaisuhetkillä kolmannessa erässä vierailijat olivat kotijoukkuetta terävämpiä, eikä Jokipojat saanut puserrettua pitkää tappioputkeaan vieläkään poikki.

– Tasainen peli. Pienten marginaalien peli, niin kuin nämä keväällä tulee olemaan, Kiekko-Vantaan päävalmentaja Simo Mälkiä summasi.

– Tänään tiedettiin, että Vantaa on yksi laadukkaimmista joukkueista tällä hetkellä sarjassa ja että vuori on kiivettävänä. Nähtiin jo harja, mutta se ei vaan riittänyt. Huomenna on uusi päivä, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis lausui.

Jokipojat pelasi läpi koko ensimmäisen erän vauhdikkaasti ja energisesti. Joukkue oli ensimmäisessä erässä vierailijoita edellä fyysisessä pelissä, sillä ärjypaidat jakoivat useita hyviä niittejä.

Molemmille joukkueille tarjoutui erässä mahdollisuus ylivoimaan. Vierailijoiden ylivoima toimi kotijoukkuetta paremmin, mutta maalia ei kumpikaan joukkue erän aikana saanut aikaiseksi.

Jokipoikien hyökkääjä Nico Friman sai ensimmäisen erän aikana mailasta iskun naamaansa, jonka jälkeen hän poistui pukukoppiin.

Ensimmäinen erä oli kokonaisuudessaan erittäin tasaista, eikä kumpikaan joukkue maalipaikoilla päässyt juhlimaan.

– Ensimmäisessä erässä oli pikkuisen varovaista, mutta mitä pidemmälle se erä meni, niin päästiin paremmin ja paremmin mukaan, Jouni Varis näki.

Toiseen erään Nico Friman palasi omalle paikalleen ykköskentän laidalle. Heti erän alkuun Jokipojat pääsi ylivoimalle.

Ylivoiman alussa Samu Pitkänen näytti menettävän kiekon, mutta hän taisteli sen takaisin itselleen ja viimeisteli ottelun ensimmäisen maalin tarkan rannekudin myötä.

Jokipojat hallitsi lievästi erän alkupuoliskoa, ja joukkue saikin aikaiseksi ensimmäisestä erästä puuttuneita pidempiä pyörityksiä hyökkäyspäässä.

Erän puolivälin paikkeilla Jokipoikien neloskentän sentteri Teemu Lahtinen taklasi todella kovaa Kiekko-Vantaan Nico Nurmikantaa, joka kaatui tilanteessa pahan näköisesti päin laitaa.

Tilanteen tuloksena oli se, että Lahtinen sai ulosajon ja Nurmikanta kannettiin paareilla pois kaukalosta.

Jokipojat taisteli viiden minuutin alivoiman esimerkillisesti. Jokipoikien tilannetta vaikeutti Santeri Arousvan kahden minuutin jäähy hänen purkaessa kiekon katsomoon.

Jokipojat joutui pelaamaan kahden miehen alivoimalla minuutin ja 15 sekuntia. Kotijoukkue kuitenkin tappoi alivoimat hyvän puolustuspelin ja maalivahti Jonathan Iilahden johdolla.

– Kahteen ensimmäiseen erään ammuttiin hirveä määrä ohi, eikä saatu kiekkoa maalille. Meidän hyökkäyspeli tökki sen takia. Yritin kyllä sanoa, että nyt vain yksinkertaisempaa ja miestä ja kiekkoa maalille, mutta ei oikein mennyt kaaliin, Simo Mälkiä kertoi.

Toisessa erässä oli myös etsikkoajat ylivoimalla. Siinä sama asia näkyi ehkä vielä rajummin, Mälkiä summasi joukkueensa kahden ensimmäisen erän otteita.

Kiekko-Vantaa aloitti komannen erän terävästi. Joukkue tasoitti ottelun, kun viivasta lauottu kiekko ohjattiin ohi voimattoman Iilahden.

Hetkeä myöhemmin Jokipoikien Tuomas Huhtanen näytti omaa luisteluvoimaansa, kun hän omalla alueella tehdyn kiekonriiston jälkeen hän luisteli Kiekko-Vantaan maalin eteen ja viimeisteli komealla laukauksella kauden kuudennen maalinsa.

Erä eteni tasaisesti, ja jälleen Jokipojat joutui tappamaan jäähyjä Matti Koistisen ottaessa 2+2 minuuttia korkeasta mailasta.

Jälkimmäisen kaksiminuuttisen aikana Kiekko-Vantaa tasoitti ottelun. Iilahden edessä olevan kovan maskin takia viivasta lähetetty tarkka rannelaukaus upposi sisään. 

– Ensimmäinen ja toinen maali on malliesimerkkejä. Nyt se nähtiin, ja koettiin mistä ne maalit tulee. Pakit ampuu ranteella viivasta, ja kunhan ne kiekot menee maalille asti ja maalia kohti ja siellä on miestä edessä, niin niitä maaleja tehdään. Saatiin sieltä tarvittavat maalit, Mälkiä kertasi tasoitusmaaleja.

Ottelun ollessa tasan molemmille joukkueille tarjoutui paikkoja ratkaista ottelu. Kiekko-Vantaa oli askeleen verran terävämpi ja viimeisteli ottelun voittomaalin Teemu Mielosen tarkalla kudilla.

Jokipojat otti ottelun lopussa aikalisän ja maalivahdin pois maaliltaan, mutta verkkoja heilutteli enää vain vierailijoiden kultakypärä ja kapteeni Toni Leinonen kahden tyhjään maaliin laukomansa kiekon myötä.

– Toisessa erässä toi määrä jäähyjä, ja sitten yksi pelaaja pois. Aika pitkälti jouduttiin kolmeen hyökkäysketjuun, ja tapetaan ja tapetaan jäähyjä, niin kyllähän se näkyi, että energiat olivat kolmannessa erässä aika vähissä, Jouni Varis harmitteli.

– Sitä kautta vastustaja rentoudellaan pystyi tuottamaan ne maalit. Toki ne tilanteet olisimme voineet ehkä pelata jonkin verran paremmin. Joukkueen ilme tällä hetkellä on se, että ne haluaa. Hirveä halu on tuolla kopissa, hän jatkoi.

– Meillä oli vaikea ilta hyökkäyspelin kannalta. Toki kotijoukkue puolusti hyvin. Usko ei horjunut missään vaiheessa, Simo Mälkiä lausui.

Jokipoikien seuraava mahdollisuus katkaista ennätyksellisen pitkä tappioputki on lauantaina, kun joukkue matkustaa Savonlinnaan kohtaamaan sarjakärki SaPKon.

Maalit ja syöttäjät

21.56 Samu Pitkänen (Oskari Lehtinen) 1–0 yv.
42.08 Emil Leppänen (Teemu Mielonen, Atte Mäkinen) 1–1
45.11 Tuomas Huhtanen (Nico Friman, Joni Muranen) 2–1 
49.58 Lassi Raitanen (Niklas Andersson, Joonas Hyttinen) 2–2
53.46 Mielonen (Hyttinen, Joel Ojala) 2–3
58.56 Toni Leinonen 2–4 tm.
59.59 Leinonen 2–5 tm.

Maalivahtien torjunnat

Jonathan Iilahti, Jokipojat 3+6+10=19 (poissa 58.41–58.56 ja 59.14–60.00)
Aaro Peltonen, K-Vantaa 6+2+8=16