Variksen debyytti päävalmentajana Heinolassa

21.02.2017

Jokipojat lähtee Heinolaan hakemaan seitsemän ottelun mittaiseksi venähtäneen tappioputken katkaisua uuden päävalmentajan johdolla. Ari Aaltosen tilalle uudeksi päävalmentajaksi on nimetty joensuulaiselle kiekkoyleisölle tuttu Jouni Varis. Heinolassa Jokipoikia odottava Peliitat on tällä hetkellä runkosarjassa sijalla seitsemän vain kaksi pistettä kuudentena olevaa Jokipoikia jäljessä, joten Heinolassa on luvassa todellinen kuuden pisteen peli. Jokipoikien kokoonpanosta puuttuvat varmuudella maalivahti Samuel Jukuri, sekä hyökkääjät Joonas Larinmaa ja Oula Uski.

Minkälaiset ovat uuden päävalmentajan fiilikset tällä hetkellä?

– Kyllähän tässä ollaan into piukeena! Mutta tämä on haastellinen tilanne. En ole aikaisemmin tullut tämmöiseen tilanteeseen, että valmentaja vaihtuu. Eihän nämä kivoja juttuja ole, tuore päävalmentaja Jouni Varis tuumaa.

– Olen aiemminkin ollut pää- tai apuvalmentajana, mutta olen tehnyt sitä aina työn ohella. Aikataulullisesti kun ajatellaan tätä joukkuetta, niin meillä on nyt eilinen ilta ja tämä ilta takana. Tällä viikolla kun on kolme peliä, niin voisi sanoa, että kohtuullinen haaste on. Tässä pitää tarkkaan laskelmoida mitä joukkueeseen nyt tuodaan. 

– Nyt jo kiitän pelaajia. Tapasin heidät maanantaina kello 16.15, ja nyt on reilu vuorokausi oltu yhdessä, niin kyllä he ovat laittaneet itsensä likoon.

– Uutta asiaa on tullut, mutta ei tässä hirveitä tehdä. Lähtökohtaisesti kurssi nyt käännetään, ja se lähtee niin minusta kuin myös jokaisesta pelaajasta ja kaikista jotka joukkueessa mukana on.

Minkälaisia peliä Jouni Variksen Jokipojat tulee pelaamaan?

– Me lähdetään peliä yksinkertaistamaan. Tässä on nyt kahden päivän aikana käyty pelaajille sapluunoita läpi. Eli pelaajan ei tarvitsisi ajatella pelissä, että systeemi suht koht yksinkertaiseksi pyritään luomaan, ja sen kautta pyritään lähestymään peliä. Huomisessa pelissä on tärkeää, että pelaaja uskaltaa pelata omilla vahvuuksillaan.

– Ajattelen lähinnä sitä, että peli tulee kello 18.30, ja sinä uskallat mennä sinne, ja tehdä koko pelin niitä asioita mitä on sovittu yhdessä. Tottakai lähdetään meidän juttua viemään eteenpäin. Pelikin on prosessi, ja senkin aikana sitä voidaan viedä eteenpäin, Varis summaa.

Varis on valmentanut erittäin suurta osaa joukkueessa olevista Jokipoikien omista kasvateista. Valmentajan on varmasti helppo hypätä joukkueeseen sisään kun on tiedossa minkälaisia pelaajia kopissa on?

– Puolta pelaajista olen valmentanut jossain vaiheessa. Nämähän ovat fiksuja pelaajia, ja heidän kanssa on helppo toimia. Kieli kun on samanlainen niin nopeasti päästään jyvälle.

– Pitää muistaa (apuvalmentaja) Eemeli Parikan ja (maalivahtivalmentaja) Arto Pyykön rooli, he ovat tärkeitä. Arton kanssa olen yhdessä aiemmin valmentanut. Hyvät kokemukset heistäkin heti.

– Martikaisen Mika tulee katsomon puolelle, ja varsinkin kotipeleissä hän pystyy auttamaan. Pystymme tarjoamaan pelaajille laatupakettia.

Variksen ja Jokipoikien kuherrusviikko sisältää kolme ottelua. Keskiviikkoisen Peliitat-matsin lisäksi joukkue kohtaa perjantaina kotona Kiekko-Vantaan ja lauantaina Savonlinnassa SaPKon.

Jokipojat ja Peliitat ovat kohdanneet tällä kaudella kolme kertaa. Kaksi kohtaamista on mennyt Jokipoikien nimiin. Edellisen kohtaamisen tammikuun puolessa välissä vei Peliitat jatkoajalla.

– Katsottiin Peliittojen pelistä tarkennuksia. Lähtökohtaisesti lähdetään tällä viikolla vahvistamaan meidän tapaa pelata. Katsotaan toki miten vastustaja pelaa, mutta nyt on tärkeää saada oma peli uomiin.

– Tämän viikon iso teema on saada pelaamiseen rohkeus ja rentous, Varis toivoo.

Ottelu Heinolassa alkaa kello 18.30

Otteluennakon laati Mehtimäkeläinen