Kausi päättyi jatkoaikatappioon - Kiekko-Vantaa jatkaa välieriin

21.03.2017

Jokipoikien kausi mallia 2016–17 päättyi maanantai-iltana kello 22.10 Mestiksen kuudenteen sijaan. Kiekko-Vantaa voitti neljännen puolivälieräottelun toisessa jatkoerässä ja eteni välieriin suoraan 4–0. Vasta videotarkistuksen jälkeen hyväksytyn ratkaisumaalin iski Atte Mäkinen, kun ottelua oli pelattu 90.18.

Vaikka taisto oli vähämaalinen ja tiukka, molemmille joukkueille aukeni runsaasti hyviä maalitilanteita varsinkin pelin alkupuolella. Kevätkauden melkoiseen mahalaskuun – viimeisessä 18 ottelussa vain yksi voitto varsinaisella peliajalla – päättäneen Jokipoikien kohtaloksi koitui jälleen kerran tehottomuus maalipaikoissa sekä heikko ylivoimapeli. Joonas Larinmaa onnistui kuitenkin lopulta kolmannen erän puolivälissä, ja kotijoukkue oli kiinni voitossa. Se ei silti riittänyt, kun K-Vantaa tasoitti ilman maalivahtia pelatessaan. Jokipoikien maalilla Jonathan Iilahti torjui yhteensä 44 kertaa.

Vaikka puolivälieräsarja Kiekko-Vantaata vastaan päättyi suoraan neljässä ottelussa vantaalaisten hyväksi, kaatui Jokipojat saappaat jalassa.

Pudotuspeleissä pelit ratkeavat pieniin asioihin, ja tällä kertaa Jokipoikien pelit päättyivät vastustajaa heikompaan viimeistelytaitoon.

– Vantaalle onnittelut välieräpaikasta. Kyllä tässä on tunne pinnassa. Kyllähän tämä pettymys on, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varisharmitteli ottelun jälkeen.

– Pelaajat vetivät parhaan pelinsä tämän päivän pelissä. Ottelusarjassa kuvaa se, että nämä pelit olivat tasaisia. Mutta sitten kyllä meillä näkyi tänäänkin, että meillä on laadukkaita maalintekotilanteita, mutta pitäisi laittaa sisään, hän jatkoi.

– Tämä viimeinen peli oli näistä peleistä meille kaikista haasteellisin. Jokipojat pystyi vielä parantamaan viimeiseen peliin, Kiekko-Vantaan päävalmentaja Simo Mälkiä summasi.

Kiekko-Vantaa oli ensimmäisessä erässä hallitsevampi osapuoli. Se sai aikaiseksi pitkiä pyörityksiä Jokipoikien puolustuspäässä, mutta Jokipoikien puolustus maalivahti Jonathan Iilahden johdolla piti Jokipoikien maalin koskemattomana.

Vaikka vierailijat hallitsivat ensimmäistä erää, sai Jokipojat erän aikana aikaiseksi saman verran laadukkaita maalipaikkoja. Jokipojat oli erän aikana erittäin terävä omassa vastahyökkäyspelaamisessaan.

Jokipoikien vastahyökkäykset päättyivät hyvällä prosentilla parhaalle maalintekosektorille.

Jos Jokipoikien Iilahti oli ensimmäisessä erässä vakuuttava maalillaan, niin samaa oli myös Kiekko-Vantaan Jani Kautto, joka venyi erässä monta kertaa hyvään torjuntaan.

Molemmat joukkueet pääsivät erän aikana kertaalleen kokeilemaan ylivoimiensa toimivuutta. Pitkästä aikaa myös Jokipoikien ylivoima näytti vaaralliselta.

Jos Kiekko-Vantaa pyöritti peliä hyvin hyökkäyspäässä ensimmäisessä erässä, niin toisessa oli puolestaan Jokipoikien vuoro olla selkeästi hallitsevampi osapuoli.

Kotijoukkue sai jokaisella kentällään aikaiseksi painetta Kiekko-Vantaa maalille. Jokipojat oli toisen erän aikana myös erittäin terävä kiekonriistoissaan.

Erän paras maalipaikka oli ehdottomasti Jokipoikien Ville Halosella, mutta kiekko sujahti puolityhjästä maalista hiukan ohi.

Erään pitkän pyörityksen päätteeksi Kiekko-Vantaa otti aikalisän saadakseen väsyneelle viisikolle lepoaikaa pitkän kiekon jälkeen.

Jokipojat pääsi erän aikana pariin otteeseen ylivoimalle, mutta kummankaan ylivoiman toimivuus ei ollut ensimmäisen erän tasolla.

Myös vierailijoilla oli erän aikana pari hyvää paikkaa viimeistellä ottelun avausmaali, mutta tolppaa lähemmäksi kiekko ei mennyt.

Kolmas erä käynnistyi Jokipoikien hallinnassa. Hetken joukkueet pelasivat vauhdikkaasti päästä päähän, ja hyviä maalipaikkoja nähtiin jälleen molemmissa päissä.

Jokipojat jatkoi painettaan, ja pääsi sen ansiosta ylivoimalle. Ylivoima vaikutti jälleen vaikelta, mutta juuri kun Kiekko-Vantaa tuli täysilukuiseksi, Jokipojat viimeisteli ottelun ensimmäisen maalin.

Maalin edessä pomppineen kiekon suti verkon perukoille jälleen kerran loistavan pelin pelannut Joonas Larinmaa.

Jokipoikien maalin jälkeen Kiekko-Vantaa sai peliinsä virtaa. Jokipoikien kiekolliset ratkaisut eivät johtotilanteessa olleet hyvällä tasolla. Kiekko-Vantaa puolestaan pelasi hyökkäyspäässä kiekkoa jatkuvasti maalille ansaiten hyviä maalipaikkoja.

Ottelun loppuhetkillä Kiekko-Vantaa otti maalivahdin pois maaliltaan. Joukkue kavensikin ottelun runkosarjassa Kiekko-Vantaalle eniten pisteitä tehneen Toni Leinosen kovan lämärin myötä, joten edessä oli jatkoerä.

– Iso juttu tietysti joukkueelta loppuun ilman veskaria tuo tasoitusmaali, Mälkiä kiitteli. 

Ensimmäinen jatkoerä käynnistyi vierailijoiden hallinnassa. Hyvän paineistuksen katkaisi joukkueen ottama hyökkäyspään jäähy.

Jokipojat pääsi ensimmäisessä jatkoerässä kahteen otteeseen ylivoimalle, mutta samalle tasolle kuin ensimmäisessä erässä ei ylivoiman toimivuus taaskaan yltänyt.

Joukkueiden vähitellen väsyessä pelaaminen meni varovaiseksi varmisteluksi. Jokipojat oli ensimmäisessä erässä kokonaisuutena hiukan paremmalla jalalla liikkeellä, ja oli sitä kautta hiukan hallitsevampi osapuoli.

Peli jatkui myös toisessa jatkoerässä väsyneen varovaisena. Kiekko-Vantaan terävän vastahyökkäyksen päätti Atte Mäkinen, joka iski maalivahdin varusteista kimmonneen kiekon sisään.

– Jatkoerissä molemmilla joukkueilla oli paikkoja. Jokipojilla niitä oli vähän enemmän, koska pääsi jostain syystä ylivoimaa pelaamaan paljon meitä enemmän, Mälkiä sanoi. 

– Kaikkineen haluan kiittää Jokipoikia. Kaikki pelit - jopa se kolmas peli, vaikka se tuloksellisesti repesi - olivat todella tasaisia pelejä. Tänään ei ehkä niin monella osa-alueella oltu parempia, mutta kolmessa edellisessä pelissä pienissä asioissa pystyttiin olemaan parempia.

– Molemmilla oli hetkensä, ne olivat todella tasaisia pelejä. Me pystyttiin selviämään niistä hetkistä, jolloin Jokipojilla oli momentum. Suhteellisen tehokkaasti pystyttiin omat hetkemme käyttämään. Siitä tulee toi 4–0 tulos, mikä on sinällään pieni yllätys.

– Ei varmaan olisi kukaan uskonut, että tämä menee neljästä. Hatunnosto vastustajalle. Pani kyllä kaikkensa likoon, tänään varsinkin, Mälkiä jatkoi.

Päävalmentaja Varis oli luonnollisesti pettynyt siihen, että joukkueen pelit katkesivat puolivälieriin.

– Jokipojat kun lähti tällä joukkueella viime kesänä, niin oli erilaiset tunnelmat lähtökohtaisesti. Tässä kuukauden ollut mukana, niin kovassa paineessa ovat pojat olleet, ja siinä painetilassa itsekin tulin siihen, Varis kertasi.

– Se on selvää, että tämä pitää käydä huolella läpi, ja tehdä johtopäätökset. Jokaiselle pelaajalle haluan antaa kiitokset, että antoivat kaikkensa jäällä. Siitä iso kiitos.

– Toki koko valmennukselle, yhteistyökumppaneille, hierojille, linja-auton kuljettajalle ja niin pois päin kiitokset. Siellä on tehty hienoa työtä. Hetken sain olla tässä mukana. Harmittaa kovasti. Olisi ehdottomasti haluttu sarjaa jatkaa. Nyt kävi näin.

Varis hyppäsi Jokipoikien peräsimeen kun joukkueen pelillinen ilme oli enemmän kuin sekaisin, ja joukkueen itseluottamus alamaissa pitkän tappioputken myötä. Saiko Varis tuotua pelillisesti joukkueeseen niitä asioita, mitä olisi halunnut?

– Jos sanon suoraan, niin en. Jotain saatiin. Kun lähdettiin maanantaina, niin oli kolmen pelin viikko. Nyt neljään viikkoon oli 11 peliä. Kiekollista peliä saatiin jonkin verran vietyä eteenpäin.

– Kun katson Kiekko-Vantaan pelaamista, niin siinä näkee sen, että viisikot ovat olleet kasassa, ja peli on siellä selkärangassa. Me pääsimme eteenpäin, mutta paljon enemmän olisin halunnut harjoitella, Varis päätti.