Perjantaiksi lohenpyyntiin Vantaalle

09.03.2017

Jokipoikien runkosarjan viimeiset kaksi peliä ovat Etelä-Suomessa, jonne joukkue matkustaa perjantaina kohtaamaan Kiekko-Vantaan. Lauantaina ärjypaidat pelaavat puolestaan Espoossa, jossa vastaan asettuu United.

Periaatteessa Jokipojilla on vielä mahdollisuus sijoittua runkosarjassa jopa sijalle viisi, mutta se vaatisi sen, että Jokipojat voittaa molemmat jäljellä olevat ottelut ja että yläpuolella oleva kolmikko (KeuPa HT, Peliitat ja Espoo United) ei kerää viimeisistä runkosarjan otteluistaan paljoa pisteitä. Jokipoikien kokoonpanosta ovat varmuudella sivussa hyökkääjä Joonas Larinmaa ja puolustaja Joni Muranen. Hyökkääjä Oula Uskin pelikunto on vielä arvoitus.

Edellisessä ottelussaan viime lauantaina JYP-Akatemiaa vastaan Jokipojat katkaisi vihdoin ja viimein tappioputkensa. Ennätyksellinen 11 ottelun tappioputki katkesi tasaisen väännön päätteeksi lukemin 3-2.

– Hyvät mietteet pelistä jäi. Joukkueessa näkyi vapautumista maaleista, ja kopissa oleva riemu pelin jälkeen oli silmiinpistävää. Tietysti voitto helpottaa. Pitkän matkan joukkue kulki tuskassaan. Paineen alla joukkue on toiminut pitkän aikaa, ja paine jatkuu edelleen, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis summaa.

– Pelin kanssa on vielä tekemistä. Yritetään saada ehjä 60 minuutin peli. Se vaatiin vielä hiomista. Tähän aikaan vuodesta se on yläkerran juttuja. Täytyy löytää rentous ja pystyä pelaamaan ehjästi vaihto kerrallaan.

– Kärsivällisyys on iso juttu. Kyllähän kärsivällisyyttä lauantaina sitten löytyi. Vaikka vastustaja oli johdossa, niin sieltä sitten tultiin. Ylivoimat lämmittivät, että sieltäkin saatiin onnistumisia.

Ärjypaitojen ongelmana jo pidemmän aikaa on ollut ylivoiman heikko toimivuus. Vaikka maaleja ylivoimalla on ajoittain syntynyt, on ylivoima kaukana siitä, mihin joukkue parhaimmillaan pystyy.

Varis pääsi joukkueineen vasta tällä viikolla kunnollla paneutumaan ylivoiman toimivuuteen.

– Meillä oli keskiviikkona erikoistilannepäivä. Harjoituksena ja päivänä se oli oikein onnistunut. Hyvä palaute saatiin pelaajilta, ja valmennus oli myös tyytyväinen päivään.

Jokipoikien ylivoimakoostumukset ovat eläneet läpi kauden. Välillä kaikki oikealta laukovat ylivoimaan osallistuvat pelaajat (puolustaja Joel Olkkonen sekä hyökkääjät Nico Friman ja Oskari Lehtinen) ovat pelanneet samassa ylivoimakentällisessä.

– Kätisyydet ovat ylivoimassa tärkeitä, jotta voidaan ampua suoraan syötöstä. Tänä päivänä alivoimat ovat tehokkaita, sillä kiekkoja blokataan tehokkaasti. Jos viivaan tulee kiekko, ja suorilta jaloilta lähdetään ampumaan, niin kyllähän siihen ehtii jokainen eteen. Se ei tuota juuri mitään. Pitää saada ranteella nopeita toimituksia tai vetoja suoraan syötöstä.

– Kun hyökkäysalue on isompi, niin paikan vaihtaminen ja kiekon liikuttelu ovat tärkeitä. Ei pidä jämähtää paikoilleen. Meillä on ylivoima vähän jämähdellyt. Pitää olla oveluutta ja rohkeutta ratkoa.

– Maskipelaamiset ynnä muut ovat toki tärkeitä, mutta kun paikka tulee, niin pitää elää hetkessä. Jokainen ylivoima tarvitsee laukauksia kohti maalia, "Jone" lausuu.

Jokipoikien ja Kiekko-Vantaan edellinen kohtaaminen oli vain kaksi viikkoa sitten perjantaina. Mehtimäellä tiukan ottelun vei kolmannessa erässä terävämpänä ollut Kiekko-Vantaa lukemin 5-2. Oliko Vantaan pelaamisessa yllätyksiä?

– Kyllä vastus oli sellainen kuin oli odotettu. He puolustavat sitkeästi ja kääntävät peliä nopeasti. He pyrkivät pelaamaan suoraan kohti maalia. Siinä näkyi se, että joukkue on hieronut peliänsä.

– Katsoin Vantaan pelaamista keskiviikkona SaPKoa vastaan. Siinä se näkyi, että he puolustavat vahvasti. Kun paikat tulevat, niin he tulevat voimakkaasti kohti maalia.

– Hereillä pitää olla, ja pitää olla rohkeutta pelata. Ei pelissä voi jäädä poteroihin makaamaan. Sitten kun paikat tulee, niin pitää mennä. Pelin alkuun pitää saada tunnetaso korkealle. Vahva kamppailupelaaminen pitää olla mielessä jo periaatteessa Heinolan kohdalla viimeistään, Varis lohkaisee.

– Päätypelejä tulee varmasti molemmin puolin. Siellä pitää olla vahva ja riistää kiekkoja. Tukipelaaminen on tärkeää. Vahvasti mennään kamppailujen kautta, ja tavoitteena on voittaa ne kamppailut.

Tilanne runkosarjassa on viimeisten pudotuspelipaikkojen kannalta kutkuttavan jännittävä.

Jokipoikien niskaan hengittävä Lempäälän Kisa on ennen perjantain kierrosta tasapisteissä Jokipoikien kanssa, mutta Jokipojat on paremman maalieronsa (Jokipojat -9, LeKi -10) turvin kahdeksannella sijalla.

LeKillä on tosin mahdollisuus kartuttaa pistepottiaan enää kolmella pisteellä, sillä joukkueella on jäljellä enää yksi ottelun runkosarjassa.

Tiukoissa paikoissa yksilöt ovat tärkeitä. Onko joukkueesta noussut esiin yksilöitä?

 Pellisen Ossin paluu on tuonut henkisellä puolella paljon juttuja. Myös kapteeni Juuso Akkanen on lyönyt itsensä likoon. En halua silti erityisesti nostaa ketään. Olen korostanut sitä, että joukkue menee kaiken edelle. Sitten kun joukkue pärjää, niin yksilötkin nousevat.

– Se ei ole tärkeää, mitä lukee selässä, vaan se, mitä on rinnassa. Se on tärkein juttu, että jokainen pistää joukkueen eteen sen, mitä kropasta lähtee, kun peli alkaa, "Jone" sanoo.

Hyökkääjä Ville Silvast on vähitellen kuntoutumassa pelikuntoon, mutta hänen osallistumisensa tulevan viikonlopun peleihin on vielä epävarmaa.

Ottelu Vantaan Tikkurilassa alkaa kello 18.30.