Taistelu ei ole ohitse - Mehtimäellä pelataan maanantaina

19.03.2017

Tilanne on Jokipoikien kannalta lyhyesti ja ytimekkäästi tämä: joukkueen on voitettava maanantaina kotiluolassa Mehtimäellä puolivälieräsarjaa 3–0 johtava Kiekko-Vantaa tai edessä on siirtyminen kesälaitumille. Ottelu alkaa LVI-Myller Areenalla klo 18.30, ja edessä on takuuvarmasti tulikuuma taistelu.

Jokipoikien kokoonpanosta ovat varmasti poissa keskushyökkääjä Joona Manninen ja puolustaja Joni Muranen. Edellisestä pelistä sivussa olleet konkarihyökkääjät Ossi Pellinen ja Tuomas Huhtanen palaavat näillä näkymin takaisin kokoonpanoon.

Jokipojat ja Kiekko-Vantaa kohtasivat edellisen kerran lauantaina Vantaalla. Omat etsikkoaikansa paremmin käyttänyt kotijoukkue nappasi ottelusarjan kolmannen voittonsa lukemin 5-1.

– Kyllähän me alussa oltiin vähän jaloissa, ei päästy kunnolla peliin. Toisen erän ensimmäiseen 12 minuuttiin päästiin pelin päälle ja pystyttiin luomaan paikkoja. Toki niitä oli ensimmäisessä erässäkin, kun oli kaksi läpiajoakin, mutta ei pystytty niistä tekemään, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis kertaa.

– Toisessa erässä pystyttiin tuottamaan pitkään pitkään aikaan viisikkona paineistusta. Pystyttiin paineistamaan vastustajan puolustus sellaiseen tilaan, että pystyttiin viisikkona hyökkämään vastustajan maalille.

– Siinä luotiin laadukkaita paikkoja, mutta tulos ei näkynyt taululla. Vantaan ensimmäinen paikka, ja kiekko oli maalissa ja peli 3–1:een. Kaikkemme yritimme tehdä, mutta eihän se mennyt tuloksen suhteen niin kuin piti.

– Paikoista pitäisi laittaa kiekot maaliin. Viimeistelyssä pitää olla terävämpi, jos halutaan kevättä jatkaa, Varis summaa.

Edellisessä kotiottelussa Jokipojat pelasi koko ottelusarjan parhaan ottelunsa, mutta sekään ei tuottanut voittoa. Perjantaina Kiekko-Vantaa oli Mehtimäellä parempi lukemin 4–3.

Perjantaina Mehtimäellä Jokipojat pelasi ensimmäisessä erässä ottelusarjan ehdottomasti parhaan eränsä.

– Siinä pelattiin kiekollisena sitä peliä, mitä meidän pitää pystyä pelaamaan. Meidän pitää pystyä pelaamaan kiekon kanssa sellaista peliä, mikä aiheuttaa vastustajan puolustukselle painetilan. Se oli ehjä erä meiltä. Puolustettiin ja hyökättiin aktiivisesti.

– Tämän päivän tosiasia on se, että nopea pelaaminen on se juttu, mitä haetaan. Viivelähdöt eivät ole niitä juttuja, millä haetaan maali, niillä haetaan esimerkiksi vaihto. Pelin nopea kääntäminen näkyi siinä pelissä, ennen kaikkea pelattiin kiekon kanssa yhdessä. 

– Kiekon kanssa on oltava puolustusvalmius kunnossa. Vaikka meillä on kiekko, niin pitää muistaa, että vastustaja myös pyrkii riistoihin.

– Kun otetaan ylivoimamaalit pois, niin suuri osa maaleista on tehty riistosta. Eikä ole kulunut kuin viisi sekuntia riistosta, niin on maali kolahtanut. Ei hirveästi tarvitse miettiä, mihin pitää pelissä panostaa. Niihin panostavat kaikki muutkin.

Ennen puolivälieräsarjan käynnistymistä päävalmentaja Jouni Varis toivoi, että tuomarit eivät ratkaisisi pelejä. Miten tuomarit ovat onnistuneet?

– Vantaalla pelatuissa peleissä tuomarit ovat onnistuneet hyvin. Kotipelissä linja ei ollut johdonmukainen. Jos se alkaa ailahtelemaan, eli tulee helposti jäähyjä tai jostain ei tule, niin sitten se alkaa tunnepuolella herkästi pullahtamaan. Ei pitäisi pullahtaa. Pelataan kuitenkin isoista asioista.

– Tässäkään puolivälieräsarjassa ei ole yksikään pelaaja loukkaantunut pahasti minkään taklauksen suhteen, mutta meillä on silti pelaaja ollut pelikiellossa. Tuomarit eivät peliä ratkaise, meidän pitää ne pelaamalla ratkaista. Totta kai sitä aina toivoo, että tuomiot menee tasapuolisesti.

– Äkkikuolemia ja filmaamista on jäällä näkynyt. Se on raukkamaista. En ainakaan toivo meidän pelaajien missään nimessä alkavan hyppimään. Se ei vaan kuulu lätkään, "Jone" lataa.

Vaikka tilanne on Jokipoikien kannalta tukala, löytyy viime kaudelta hyvä esimerkki, jonka perusteella Jokipoikien ei kannata antaa periksi.

Viime keväänä Mestiksen puolivälierissä Mikkelin Jukurit johti ottelusarjaa juuri Kiekko-Vantaata vastaan voitoin 3–0. Monet veikkasivat, että Jukurit marssii välieriin suoraan neljän voiton myötä.

Toisin kuitenkin kävi, sillä Kiekko-Vantaa taisteli ottelusarjan seitsemänteen peliin asti. Viimeisessä mahdollisessa ottelussa peli meni vielä jatkoerään asti.

Jukurit kuitenkin vei seitsemännen kohtaamisen, ja joukkue marssi lopulta aina mestaruuteen asti.

Hyvin usein ottelusarjaa johtavan joukkueen vaikeimmaksi peliksi sanotaan sitä ottelua, jonka voittamalla joukkue pääsisi pudotuspelien seuraavalle kierrokselle.

– Kyllä tässä nyt mitä olen neljä viikkoa ollut, niin sen paremmin joukkue pelaa, mitä kovempi paikka on. Aiemmin ei tiedetty, että pelataanko peräti omasta sarjapaikasta, niin silloin joukkue näytti luonnettaan. Mitä kovempi paikka, niin pystytään pelit hoitamaan.

– Uskon, että maanantainakin joukkue jättää kaikkensa jäälle. Silloin on sauma jatkaa sarjaa. Se vaatii jämäkän esityksen koko joukkueelta. Pitää olla jokaisessa tilanteessa vahva niin henkisesti kuin fyysisesti.

Jokipoikien ylivoima on takkuillut jo tovin, ja varsinkin kevään tiukoissa peleissä erikoistilanteiden merkitys korostuu entisestään. Mitä ylivoimassa pitäisi parantaa?

– Ylivoiman pitää olla enemmän liikkuvampaa. Kiekon pitää liikkua, ja miesten pitää vaihtaa paikkaa. Edelleenkin se on liian yksipuolista, eikä ole yllätyksellisyyttä.

– Silloin kun olemme tasakentällisin parhaimmillamme, niin silloin liikutaan ja kiekko liikkuu. Ahdistamme vastustajan stressitilaan kiekon kanssa. Niinhän sen pitäisi olla ylivoimassakin, varsinkin kun vastustajalla on pelaaja vähemmän.

– Siinä jotenkin puudutaan ja tyydytään mukavuusalueella olemiseen. Jämäkkyyttä laittaa kiekkoa maalille ja mennä maalille tarvitaan.

Jokipoikien ongelmana varsinkin kahdessa vierasottelussa on ollut viimeistely. Joukkue on tehnyt molemmissa vierasotteluissaan vain yhden maalin.

Jokipoikien onneksi joukkue sai pelaavaan kokoonpanoonsa takaisin runkosarjassa joukkueesta eniten maaleja tehneen Joonas Larinmaan.

– Larinmaa tuo meille lisäarvoa. Hän on pelirohkea, taitava ja hyvä liikkumaan. Erittäin monipuolinen pelaaja. Hän olisi saanut tulla takaisin aikaisemmin. Puhutaan laadukkaasta pelaajasta. Hän on röyhkeä ja päättäväinen ratkaisuissaan. Hyvä pelaaja meille.

Hyökkääjä Joona Manninen kärsii ylävartalovammasta, jonka takia hänen kautensa on mahdollisesti ohitse. Puolustaja Joni Murasen pelikunto katsotaan päivä kerrallaan, mutta näillä näkymin hän ei maanantaina pelaa.

Ottelusarjan neljäs kamppailu Mehtimäellä alkaa kello 18.30.