Vihdoin ja viimein! Jokipojat katkaisi komealla kirillä tappioputkensa

04.03.2017

Jokipojat sai pitkän tappioputkensa lauantai-iltanana vihdoin ja viimein poikki ja jatkaa taistelua Mestiksen pudotuspelipaikoista. Lopputulos JYP-Akatemiaa vastaan oli päätöserän komean kirin myötä 3-2.

Kahdestoista perättäinen häviö oli jo lähellä JYP-Akatemiaa vastaan, mutta päätöserän jälkipuoliskon piristyminen pelasti ärjypaidat lopulta pinteestä. Ville Halonen veivasi ensin Jokipojat ajassa 51.37 tasoihin, ja vajaata minuuttia minuuttia myöhemmin Matti Koistinen lämäsi isännät johtoon. Molemmat osumat syntyivät ylivoimalla. Oskari Lehtinen iski joensuulaisille vielä kolmannen maalin, joten täysi pistepotti jäi Mehtimäelle vierailijan kavennusosumasta huolimatta. Voitollaan Jokipojat nousi täpärästi takaisin pudotuspelirajan yläpuolelle ja varmisti samalla sen, ettei putoamiskarsintoihin joutumisesta ole enää teoreettistakaan vaaraa. Ilmaisottelua seurasi mukavat 2 031 katsojaa.

 Ottelu oli runkosarjan osalta Jokipoikien viimeinen kotipeli, ja ensi viikon kahden vieraspelin jälkeen tiedetään, miten kausi jatkuu. Vaihtoehtoina ovat sijat 9-10 tai pudotuspeleihin pääsy. Jälkimmäistä tietysti toivotaan ja siihen uskotaan!

Otteluraportti:

Jokipoikien peli-ilo näytti vihdoin ja viimein palanneen takaisin juuri ratkaisevalla hetkellä ottelun viimeisellä kymmenellä minuutilla. 

Kolmannen erän loppupuoliskolla maaleistaan rutkasti virtaa saanut isäntäjoukkue viimeisteli kaksi maalia ylivoimalla, vaikka läpi ottelun ylivoiman toimivuudessa oli paljon parannettavaa.

– Olen todella todella ylpeä noista sotureista! Ne otti tuon voiton. En minä ottanut mitään. Minä olen ollut tässä vain auttamassa ja myös muu valmennustiimi. Nuo pojat ovat kulkeneet nyt toista kuukautta tuolla ojanpohjilla, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis sanoi.

– Oltiin huolellisia, mutta tuolla jäähymäärällä ei tietenkään voi voittaa pelejä. Se oli tämän ottelun ratkaisu. Siinä ei ole mitään selittelemistä, JYP-Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi analysoi.

– Käytiin aika tarkkaan pelilliset asiat läpi. Meidän valmistautuminen oli äärimmäisen hyvä tähän otteluun. Vaikka eilen pelattiin aika tiukka kotiottelu, ja vain 12 tunnin päästä oltiin aamulla uudestaan hallilla. Lähdettiin kunnolla valmistautumaan tähän otteluun, hän jatkoi. 

Ensimmäinen erä sujui tasaisesti. Molemmat joukkueet pelasivat oman maalinedustansa erittäin tiiviisti, ja molempien joukkueiden hyökkäykset ajautuivat pääasiassa kulmiin.

Myös molempien joukkueiden laukauksien laadussa oli ensimmäisessä erässä toivomisen varaa, sillä vedot viuhuivat suurimmaksi osin ohi tai puolustavan joukkueen blokkauksiin.

Pelin tärkeys näkyi molempien joukkueiden otteissa, sillä kaikkiin kaksinkamppailuihin molempien joukkueiden pelaajat antoivat kaikkensa.

Erän oikeastaan ainoa laadukas maalipaikka tuli Jokipoikien Samu Pitkäselle, mutta veto hyvältä sektorilta meni ohi maalin.

Jokipojat pääsi erän aikana kahteen otteeseen ylivoimalle, mutta jälleen kerran pakkopelin toimivuudessa oli todella paljon toivomisen varaa, sillä jopa kiekon kanssa pääseminen hyökkäysalueelle tuotti ongelmia.

– Harjoittelu on ollut aika pelipainotteista tässä puolentoista viikon aikana. Tähän peliin valmistauduttiin hyvin. Tärkein asia oli, että lähdetään kuskin paikalle. Ensimmäinen vitonen meni aika miehekkäästi, sitten kuitenkin tuli pieni tärrääminen pojilla, Varis kertasi.

Toiseen erään ottelun 13. hyökkäjänä aloittanut Kasimir Puruskainen otti Joona Mannisen paikan neloskentän keskeltä.

Myös toisen erän joukkueet kamppailivat tasaväkisesti. Jos eroja joukkueiden pelaamisessa jollain osa-alueella pitäisi mainita, niin se oli ehdottomasti ylivoiman toimivuus. JYP-Akatemian ylivoima oli todella paljon paremmin toimivaa kuin Jokipoikien.

Jokipojat joutui pelaamaan suuren osan erästä viidellä puolustajalla Joni Murasen pudotessa pois pelistä.

Lisää loukkaantumisia nähtiin Joel Olkkosen päästessä aivan erän loppuhetkillä puolittain yksin läpi.

Hyvän ottelun siihen mennessä pelannut, Joensuussa syntynyt ja Jokipoikien junioreissa pelannut, Urho Vaakanainen torppasi Olkkosen vaarallisen näköisesti päin laitaa.

Vaakanaiselle tuomittiin tilanteesta pelirangaistus, ja Olkkonen talutettiin jäältä pukusuojan puolelle.

– Toisessa erässä ei pysytty sotasuunnitelmassa. Piti pysyä sitkeästi pelin sisällä ja puolustaa vahvasti ja kun paikat tulee, niin olla niissä terävänä. Toki sitten meidän hyvän liikkeen kautta saatiin niitä jäähyjä, Varis summasi.

– Ylivoimapelissä eniten näkyi sitten se, että harjoittelumäärä on ollut hyvinkin vähäistä. Se on sitten ensi viikon asioita lyödä sitä kuntoon, hän jatkoi.

Olkkonen selvisi pahan näköisestä tilanteesta säikähdyksellä, sillä hän palasi kentälle heti kolmannen erän alkuun. Viiden minuutin ylivoiman aikana Jokipojat sai vain yhden hyvän paikan aikaiseksi, mutta kiekko lipui hiukan ohi maalin.

Erä eteni Jokipoikien hallinnassa, ja jälleen Olkkosen kokiessa kovia saaden korkean mailan naamaansa, Jokipojat pääsi pelaamaan neljä minuuttia ylivoimaa.

Vieläkään ylivoima ei ollut kovinkaan kaunista, mutta kaksi maalia jäähyn aikana silti syntyi.

Ville Halosen saadessa kiekon maalinedustalle hän veivasi itsensä maalin eteen ja nosti kiekon läheltä ylös ohi JYP-Akatemian maalivahti Jose Kangaskortteen.

Hetkeä myöhemmin Matti Koistisen kova viivalämäri lirui Kangaskortteen varusteiden kautta sisään.

Maalit vapauttivat Jokipoikien pelaamista huomattavasti, ja kotijoukkue pyöritti peliään vakuuttavasti luoden laadukkaita maalipaikkoja. 

– Tasoitusmaali, ja etenkin toinen maali antoivat paljon energiaa. Se näkyi tuossa joukkueessa. Siellä on ihan valtava potentiaali, Varis sanoi.

Jokipojat lisäsi johtoaan Oskari Lehtisen maalin myötä. Maalin eteen unohdettu Lehtinen sai maaliinsa loistapassin Olkkoselta.

JYP-Akatemia vielä ilmoittatui peliin mukaan sen päästessä ylivoimalle. Joukkue otti maalivahdin pois maaliltaan, ja tämä toikin toivotun tuloksen joukkeen maalatessa kavennuksen.

Vierailijat hakivat ottelun lopussa kiivaasti tasoitusta jälleen ilman maalivahtia, mutta Jokipoikien tiiviin puolustuspelaamisen ja taistelun myötä tärkeät kolme pistettä jäivät susirajalle.

– Siellä (joukkueessa) on nuoria kundeja, ja toki siellä on muutama vanhempikin. Tämä varmasti meitä helpottaa. Ylpeys minulla on tällä hetkellä joensuulaisesta kiekkoilusta ja noista pojista, jotka tänään laittoivat ärjylogolle itsensä, Varis kiitteli.

– Pojat saivat voiton, ja siitä olen oikein tyytyväinen. Tästä on paljon helpompi lähteä, kuin jos tulos olisi ollut toisenlainen. Kuitenkin tässä on muutamassa pelissä käyty lähellä. Semmoisia aika karvaita muistoja SaPKo ja Kiekko-Vantaa peleistä. Nyt kestettiin, hän jatkoi.

– Kaikki ne asiat, mitä joukkueen kanssa käytiin läpi, toteutuivat tuolla. Pystyttiin pelaamaan Jokipojilta vaarallisimmat maalipaikat pois, Ahvenjärvi summasi.

– Iso hatunnosto joukkueelle uskosta vielä siinä vaiheessa, kun tultiin 3–2:een. Oltiin tänään oikeasti valmiita tappelemaan noista pisteitä. Tuolla jäähymäärällä ei voi voittaa otteluita. Pitää olla seuraavissa otteluissa huolellisempi. Onnittelut Jokipojille kolmesta pisteestä, hän päätti.