Ranskalaispuolustaja Fabien Bourgeois liittyy Jokipoikiin - Ville Väänäsestä kakkosvalmentaja

23.05.2017

Mehtimäen jäähallin käytävät kansainvälistyvät kertaheitolla ensi kaudella, kun joukkueen vahvuuteen liittyy nuori ranskalaispuolustaja Fabien Bourgeois. Ranskan maajoukkueessakin kaksi ottelua pelannut Bourgeois saapuu Joensuuhun yksivuotisella sopimuksella. Kakkosvalmentajan pestin ottaa puolestaan hoitaakseen pitkän uran Jokipojissa puolustajana pelannut Ville Väänänen.

Fabien Bourgeois, 22, saapuu Joensuun pohjoisranskalaisesta Amiensin kaupungista. Hän on pelannut Amiensin joukkueessa Ranskan pääsarjassa neljä vuotta, ja saalisti viime kaudella puolustajan tontilta tehopisteet 3+10. Amiens sijoittui runkosarjassa kuudenneksi, ja pudotuspeleissä nuorukaisen tehot olivat viidessä pelatussa ottelussa 0+1.

Hyvin liikkuva rightin käden puolustaja on edustanut Ranskaa myös alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa, ja löytyypä mieheltä kokemusta myös aikuisten maajoukkueesta kahden ottelun verran. Kahtena edellisenä keväänä mies on ollut mukana sparraamassa MM-kisoissa pelannutta Ranskan ryhmää.

Tämän kevään MM-kisoissa Ranskan joukkueessa oli mukana kymmenen pelaajaa maan pääsarjasta, jossa Bourgeoiskin siis on viime vuotensa viettänyt. Miehen taustoihin ja pelitaitoihin on Jokipojissa tutustuttu kevään aikana tarkasti, ja hän on tulevan kauden joukkueeseen selvä vahvistus.

- Haluan ottaa pelaajana jatkuvasti askeleita eteenpäin, ja uskon Mestiksen olevan minulle hyvä sarja siihen tarkoitukseen, Bourgeois pohtii.

- Olen keskustellut Mestiksessä pelanneen ystäväni kanssa, ja hän on kertonut sarjasta paljon positiivista. Pelit ovat kovia ja vauhdikkaita, ja mukana on paljon kaltaisiani nuoria, eteenpäin tahtovia pelaajia. Se kuulostaa hyvältä, mies jatkaa.

Bourgeoisin tähtäimet jääkiekon suhteen ovat korkella, ja hän uskoo olevansa ensi kaudella hyödyllinen mies ärjypaidoille.

- Toivon ja oletan, että minusta on paljon apua. Pystyn auttamaan joukkuetta myös hyökkäyspäässä, ja olen pelannut erittäin hyvin kiekon kanssa. Tavoitteenani on tulevalla kaudella kehittyä edelleen, ja sen unelman mukaan teen töitä joka päivä, Bourgeois kertoo.

Suomessa ja Joensuussa mies ei ole koskaan käynyt, mutta hän on ottanut selvää, mihin on tulossa.

- Olen nähnyt kuvia Joensuusta ja googlettanut tietoja kaupungista. Hyvältä vaikuttaa, eikä kylmäkään haittaa, mies nauraa.

- Teillä on siellä kuulemma hyvät fanijoukotkin, ja toivottavasti minusta on heillekin paljon iloa, iloinen ranskalaisnuorukainen päättää.

Bourgeois saapuu Joensuuhun heinäkuun viimeisellä viikolla ja aloittaa joukkueen vahvuudessa 1. elokuuta.

Bienvenue à Joensuu, Fabien!

Väänänen palaa Jokipoikiin – nyt penkin taakse

Jokipoikien kakkosvalmentajan pesti on nyt myös täytetty, kun virkaan astuu ärjypaidassa pitkän uran pelannut Ville Väänänen, 30. Kaksi edellistä kautta mies on jo ottanut tuntumaa valmennustouhuun, toissa kaudella Kiekkokoplassa ja viime kaudella Jokipoikin B-junioreiden kakkosvalmentajana.

- Valmentaminen on kiehtovaa puuhaa, ja tartun tähän haasteeseen erittäin hyvillä mielin, Väänänen tuumii.

- Seura on tuttu, organisaatio on tuttu ja päävalmentajakin on tuttu. Jouni Varis on itse valmentanut minua, ja tulemme erittäin hyvin juttuun keskenämme.

Väänänen taisteli puolustajan tontilla kausina 2004-2012 yhteensä 179 ottelua Jokipoikien Mestis-joukkueessa tehopistein 17+29. Tämän jälkeen mies pelasi vielä II divisioonaa Kiekkokoplassa kolmen kauden verran ennen valmennuspuuhiin siirtymistään.

- Valmentamisen ohella käyn siviilitöissä, ja työnantajalle täytyy antaa iso kiitos siitä, että he mahdollistivat tähän hommaan hyppäämisen. Perheen mielipide tottakai ratkaisi sekin, ja sieltä on tullut myös kannustusta ja tukea.

Pitkän linjan pelaajana Väänänen luonnollisesti tietää, mitä hyvältä kakkosvalmentajalta vaaditaan.

- Näkisin kakkosvalmentajan roolin olevan linkkinä pelaajien ja päävalmentajan välillä. Päävalmentaja saa keskittyä kokonaisuuteen, kun taas kakkoskoutsi voi sitten jalkautua enemmän yksilön tasolle. Nykyisessä joukkueessa on paljon peliajoilta tuttuja kavereita, ja siitäkin on varmasti tässä hommassa apua, Väänänen miettii.

Ville Väänänen aloittaa kakkosvalmentajan tontilla virallisesti 1. elokuuta. Seuraavan kerran Jokipojat tiedottaa uutisista ensi kauden joukkuetta koskien viikon päästä tiistaina, 31. toukokuuta.

Ville Väänäsestä tulee Jokipoikien kakkosvalmentaja