Keskiviikkona Lapin valloitukseen

17.10.2017

Jokipoikien raskas viikko pitää sisällään kaksi vieraspeliä ja yhden kotimatsin. Ja voi pojat, kylläpä ärjypaidat saavat neljän päivän sisään bussissa istuskella. Keskiviikkona suuntana on Rovaniemi, jossa vastaan asettuu RoKi. Perjantaina Mehtimäellä vastaan asettuu aina kova Savonlinnan Pallokerho, ja lauantaina on taas edessä mukavan pitkä bussimatka Kokkolaan Hermeksen vieraaksi.

Jokipoikien kokoonpanosta ovat varmuudella sivussa hyökkääjä Ville Halonen sekä uutena miehenä puolustaja Wiljami Kupiainen. Eppu Rissanen on kuin onkin merkattu kokoopanoon, joten Jokipojat pääsee otteluun kuudella puolustajalla. 13. hyökkääjäksi merkitty Jimi Aavikko pukee ensimmäistä kertaa ärjypaidan päälleen Mestiksessä. Maalilla aloittaa Timo Niemi.

Ärjypaitojen edellinen ottelu oli viime lauantaina Vantaalla. Kahden vähiten maaleja omiin päästäneiden joukkueiden eli Kiekko-Vantaan ja Jokipoikien kamppailu oli viime metreille asti tiukka. Jokipojat kairasi Vantaalta arvokkaan voiton lukemin 4-1.

– Puolustettiin Vantaalla hyvin ja pelattiin myös viidellä viittä vastaan hyvin. Kiekko-Vantaa sai meidän ylivoimalla virheidemme takia paikkoja, mutta niissä Inkku (maalivahti Jonathan Iilahti) oli hyvä. Muuten pidimme vastustajan maalipaikoilta poissa, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis kertaa.

Varis otti ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa kantaa viime keskiviikon Ketterä-ottelun tapahtumiin. Jokipoikien puolustaja Eppu Rissanen sai kovan taklauksen, joka suuntautui ainakin osittain pään seudulle.

Minkäänlaisia sanktioita ei tilanteesta vastustajalle kuitenkaan tullut?

– Ei tullut. Mestis-infossa oli kauden alussa puhetta, että päähän kohdistuneet taklaukset ovat ykkösjuttu. Liigassa ne on ykkösjuttu, mutta edelleen ihmettelen. Eppu Rissanen oli lauantaina pelistä poissa, mutta ei ole kuulunut mitään. Surullista.

Jokipoikien ensimmäinen kolmen pelin viikko sisältää runsaasti bussissa istumista. Keskiviikkona Rovaniemelle on edessä noin 550 kilometrin moottorimarssi, ja lauantaina on luvassa Kokkolaan noin 430 kilometriä.

– Silleenhän ne pelit on laitettu, että pelata ne pitää. Mutta kyllähän tervettä maalaisjärkeä käyttäen olisi voinut Rovaniemen ja Kokkolan pelit pelata samalla reissulla.

– Mutta nyt on näin, ja turha siitä on sen isompaa numeroa tehdä. Yhdeksän pistettä tällä viikolla jaossa, ja niitä lähdetään metsästämään, Varis sanoo.

Vaikka kausi on vielä alkutekijöissään, ovat Jokipojat ja Rovaniemen Kiekko jo ehtineet kertaalleen kohtaamaan toisensa. Runkosarjan avausviikonloppuna Jokipojat oli kotiottelussaan vahvempi lukemin 2-1-

RoKi oli ottelussa kaksi erää niskan päällä joukkueen paineistaessa kovaa, mutta maalipaikkojen tuhlailu koitui ottelussa rovaniemeläisten kohtaloksi. Oliko päävalmentajalle yllätys, että RoKi paineisti läpi ottelun kovaa?

– Ei ainakaan minulle ollut yllätys. Tiedän joukkueen ja valmennuksen, niin ihan vastaavanlaista on luvassa huomennakin. Siellä on kuitenkin Luganostakin pakki ja monia muita pelaajia, jotka pelaavat hyvin.

Variksen mainitsema Luganon pelaaja on RoKissa lainalla oleva 23-vuotias Riccardo Sartori, jolla on vyöllään pelejä Sveitsin korkeimmalta sarjatasolta yli 150 kappaletta. Sartori on kerännyt kuudessa pelaamassaan pelissä kaksi syöttöpistettä.

Jos RoKi paineisti kovaa vieraskaukalossa, on odotettavissa että joukkue tulee entistä kovempaa kotikaukalossaan. Miten kovan paineen alta päästään pois?

– Kyllä se pelaajilla on tiedossa. Valmistautuminen on kaiken A ja O. Hoksottimet pitää olla kohillaan, Jouni Varis painottaa.

– Mallit on olemassa, mutta siitä valmistautumisesta kaikki lähtee. Kun olet valmis pelaamaan, niin se on helppoa myös paineen alla.

Aivan kauden ensimmäisissä peleissä paineen alta pääseminen tuotti paljon ongelmia, mutta mitä enemmän joukkue on pelannut, sitä paremmin on kiekon kanssa työskentely omassa päässä toiminut.

Joko harjoittelu alkaa näkymään joukkueen otteissa?

– Tietysti harjoittelu, pelaajien kokemukset ja videoiden katselu auttavat. Vantaan pelissä lähdettiin omista erittäin hyvin liikkeelle. Aina on parannettavaa. Peliä pitää parantaa aina kauden viimeiseen peliin asti.

– Tämä on pitkä matka, ja välillä peli toimii ja välillä ei. Meillä valmennuksellakin pitää olla kärsivällisyyttä. Aina ei lätkä mene niinkuin toivoisi lavasta lapaan, Varis muistuttaa.

 Ottelu Rovaniemen Lappi Areenalla alkaa kello 18.30.

Otteluennakon laati Mehtimäkeläinen