Neljättä voittoa jahtamaan perjantaina Keuruulle

05.10.2017

Perjantaina Jokipojat matkustaa Keuruulle, jossa vastaan asettu KeuPa HT. Kyseessä on kärkikamppailu, sillä kumpikin joukkue on napannut kaikista kolmesta pelaamastaan ottelusta täydet pistepotit. Voitolla Jokipoikien on mahdollisuus ottaa itselleen Mestiksen kärkipaikka. Runsaasti maaleja kauden kolmessa ensimmäisessä ottelussa maalaillut KeuPa laittaa testiin vähiten maaleja päästäneen Jokipoikien puolustuksen. Jokipoikien kokoonpanosta ovat edelleen varmuudella sivussa maalivahti Timo Niemi ja hyökkääjä Ville Halonen.

Jokipoikien keskiviikkona pelaamasta kotiottelusta Peliittoja vastaan joukkue kairasi kolmannen peräkkäisen puhtaan voittonsa. Vierailija kaatui Mehtimäellä lukemin 5-3.

– Saatiin hyvä startti peliin. Tiedettiin, että Peliitat hönkii kovaa päälle niin kuin hönkivätkin. Käännettiin peliä ja päästiin hyvälle karkumatkalle. Peli oli 50 minuuttia kasassa, ja puolustettiin jämäkästi. Jonathan Iilahti otti ne vedot mitä pitikin, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis kertaa.

Peli meinasi mennä jännäksi Peliittojen kiriessä vain maalin päähän joukkueen pelatessa ilman maalivahtia.

– Kuudella viittä vastaan passivoiduttiin ihan liikaa. Olisi pitänyt olla aktiivisempi. Siitä selvittiin ja saatiin hyvät pisteet.

Varsinkin kovaa paineistavien vastustajien kanssa Jokipojat on ajoittain ollut ongelmissa omien hyökkäyksiinlähtöjensä kanssa.

– Meillä tuottaa ongelmia, jos omista kiekon kanssa lähtö menee hitaasti. Me pysäytellään turhaan. Tilanne on kyllä tiedostettu ja katsottu tilanteita videolta. Siellä on muutamilla kavereilla ollut aiemmissa seuroissa eri tavalla hyökkäyksiinlähdöt, ja nyt tilanne on muuttunut.

– Välillä päästään hyvin pois paineen alta, mutta välillä välimatkat kasvavat ja etäisyydet ovat liian pitkiä. Ei ole niitä kahta lapaa vapaana, mihin pakki voisi antaa syötön. Mutta se ottaa aikansa. Tuollaisessa paineessa kun pelissä ollaan, niin se on parasta oppia, Varis analysoi.

Jokipoikien kauden kaikkien kolmen voiton avaimena on ollut oman maalinedustan tiivis puolustaminen yhdistettynä laadukkaaseen maalivahtipeliin.

– Puolustuspelaamisemme on ollut ihan jämäkkää. Vastustajan maalintekotilanteet ovat tulleet meidän kiekonmenetyksistä, muuten olemme puolustaneet jämäkästi.

– Minä opin puolustamisesta paljon Haapakosken Mikon aikaan. Minulle aukesi silloin paljon, ja olen asiasta muutaman liigakollegan kanssa myös keskustellut. Ensimmäisenä laitetaan puolustus kuntoon. Kiekollinen peli kyllä paranee ajan myötä. Jos sinulla ei ole puolustus kunnossa, niin pelaajilla alkaa menemään otsalohko tukkoon.

– Me puhumme sydämestä ja sydämen puolustamisesta. Sinne ei tulla kiekon kanssa eikä syöttämällä. Toistaiseksi on mennyt ihan hyvin. Pelaajat on sen hyvin omaksuneet. Paljon Mikkoa kiitän. Opin häneltä paljon, että miten puolustetaan. Puolustamisemme on hyvällä mallilla. Siitä pidetään kiinni, että se pysyykin hyvänä, Jouni Varis sanoo.

KeuPa HT tekee yhteistyötä kahden SM-liigaseuran kanssa. Aiempina kausina KeuPa on tehnyt yhteistyötä Rauman Lukon kanssa.

JYP-Akatemian karsiutuessa Mestiksestä pois ja joukkueen toiminnan loppuessa on KeuPa tehnyt yhteistyösopimuksen myös JYPin kanssa.

Mihin Keuruulla pitää varautua?

– Onhan siellä paljon liigataustaisia pelaajia. Kyllä se meille iso haaste. Itse en ole esimerkiksi käynyt Keuruun hallissa ikinä. Meidän pitää mennä sinne haastamaan Keuruun kiekollista peliä ja olla sitkeitä.

– Varmaan huomennakin tulee vaikeita hetkiä pelissä, mutta pitää olla kärsivällinen ja puolustaa vahvasti. Uskon, että joku paikka saadaan, ja niistä pitää ratkoa peli.

KeuPa on viimeistellyt kolmessa pelaamassaan ottelussa peräti 18 maalia. Mihin KeuPan hyvä vire perustuu?

– Heidän kokonaisvaltainen kiekollinen pelaaminensa on luovaa. Siellä on rohkeutta pelata. Toki siellä on henkilökohtaista taitoa pelaajilla, jotka pystyvät ahtaassa paikassa kiekon kanssa pelaamaan, Varis analysoi.

Vaikka Keuruulla on rosterissaan liigataustaisia pelaajia, ovat parhaat pistemiehet kolmen ottelun perusteella joukkueen omia sopimuspelaajia.

Hyökkääjä Jesse Pelamo on paukutellut kolmeen peliin hurjat tehot 2+6, jolla hän johtaa koko Mestiksen pistepörssiä. Joukkueen sisäisessä pistepörssissä kakkosena on puolestaan Miro-Pekka Saarelainen (2+4), joka pelasi viime kaudella Liigaa niin HIFK:ssä kuin myös KooKoossa.

Jokipoikien sisäisen pistepörssin viime kaudella voittanut, ja myös vuoden tulokkaan pystin pokannut Lauri Huhdanpää pelaa KeuPassa. Huhdanpää on tehnyt kolmeen otteluun pisteet 2+1.

Ottelu Keuruulla alkaa perjantaina kello 18.30.

Otteluennakot laatii Mehtimäkeläinen