Takaisin voittojen tielle! Ketterä kaatui maalein 5-3

11.10.2017

Täksi kaudeksi Mestikseen noussut Imatran Ketterä antoi keskiviikkoiltana Mehtimäellä Jokipojille kovan vastuksen, mutta niin vain tuloksena oli lopulta kotivoitto maalein 5-3.

Ketterä johti ottelua vielä toisen erän jälkipuoliskolla kahdella maalilla (tilanne 1–3), kunnes Jokipoikien ykkösviisikko alkoi tehdä tuhojaan. Puolustaja Roni Viirlas nosti kahdella perättäisellä osumallaan Jokipojat taukoon mennessä tasoihin. Päätöserässä todelliseksi sankariksi kohosi jo Viirlaksen kavennusmaalit syöttänyt ykkösketjun laituri Joonas Larinmaa (2+2), joka ratkaisi pelin iskien isännille maalit ajassa 53.01 ja 55.40. Toisella laidalla hyökännyt Oskari Lehtinen keräsi tehot 0+3 ja sentteri Oula Uski 0+2. Kauden ensimmäistä Mestis-otteluaan Jokipoikien maalilla pelannut Timo Niemi torjui 23 kertaa.

Jokipoikien pelaaminen Ketterää vastaan oli hyvällä tasolla kaksi jälkimmäistä erää. Varsinkin kolmannessa erässä kotijoukkue pääsi pelaamisessaan hyvälle tasolle, mikä lopulta ratkaisi pisteet Jokipojille.

– Ehkä kaksi jälkimmäistä erää olivat parhaat, mitä olemme tässä hallissa tänä syksynä pelanneet. Mutta 60 minuuttia meidän pitäisi pystyä pelaamaan. Joskus 40 minuutilla pystyy voittamaan, kuten tänään, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis summasi ottelun jälkeen.

– Ollaan tyytyväisiä kolmeen pisteeseen, mutta kyllä me tarvitsemme niitä ehjiä 60 minuutin suorituksia, hän jatkoi.

Heti ottelun alkuun Jokipojat pääsi ylivoimalle, mutta sen aikana paras maalipaikka syntyi vierasjoukkueelle, joka pääsi hyökkäämään kahdella yhtä vastaan. Timo Niemen hyvän venytyksen myötä avausmaalia ei vielä nähty.

Jokipoikien ylivoiman päätyttyä ottelun hallinta siirtyi Ketterälle. Joukkue viimeistelikin ottelun ensimmäisen maalin irtokiekosta.

Jokipoikien heikko viisikkopuolustaminen koitui kohtaloksi myös noin kolme minuuttia myöhemmin Ketterän maalatessa ottelun toisen maalin.

Ärjypaitojen valmennusjohto yritti herätellä joukkuetta aikalisän aikana, mutta meno ei kaukalossa muuksi muuttunut.

Ketterä oli lisätä johtoaan hyvin pyörineen ylivoiman aikana, mutta viimeisin terävyys viimeistelystä jäi uupumaan.

Erän viimeisille minuuteille Jokipojat sai pelinsä toimimaan toivotulla tavalla. Hyökkäyksiinlähdöt toimivat paremmin, ja hyvin toimineen syöttöpelin myötä pelin painopiste kääntyi selkeästi vierailijoiden päätyyn.

– Tavoitteena oli kun tänne tultiin, että saadaan hyvä startti otteluun. Siinä onnistuttiin. Oltiin pystytty lataamaan hyvä alku, ja se kantoi hedelmää ensimmäisen erän, Ketterän päävalmentaja Matias Lehtonen kertasi.

– Kuten kollega sanoi, niin Ketterä tuli hyvin valmistautuneena peliin. Sitä toitotettiin, että siellä on laadukas, hyvin valmennettu ja hyvin rakennettu joukkue vastassa. Oltiin lirissä. Meidät yllätettiin housut kintuissa, Varis myönsi.

– Tuolla tavalla ei voi joukkue varsinkaan kotiyleisön edessä tulla peliin. Ei missään nimessä mitään pois Ketterän pelaamisesta. Mutta tuossa meidän pitää parantaa. Ketterä luisteli ja liikkui paremmin. Meillä jäi kiekot vähän sinne sun tänne.

– Totta kai pelaajien vastuu on siinä, että valmistaudutaan. Se on mielenkiintoista, että mitä siellä mielessä liikkuu. Lähtöön pitää satsata. Se on meidän kaikkien vastuulla, hän jatkoi.

Toiseen erään Jokipojat sekoitti hiukan koostumuksiaan. Pakkiparit oli lyöty uuteen uskoon, ja hyökkäyksessä Jesse Paukku ja Timo Hiltunen vaihtoivat paikkaa.

Jokipojat jatkoi toisen erän alussa samaa hyvää peliään kuin ensimmäisen erän loppuhetkillä.

Jokipoikien hyvästä erän alusta huolimatta paras paikka siunaantui Ketterän Joni Suutarille, joka pääsi vetämään rangaistuslaukauksen. Niemi torjui kuitenkin Suutarin yrityksen.

Kokonaisuutena Jokipojat hallitsi toista erää joukkueiden pelatessa tasakentällisin.

Molemmat joukkueet pääsivät erän aikana pariin otteeseen ylivoimalle.

Molempien joukkueiden ylivoima toimi hyvin, mutta vain kotijoukkue onnistui heiluttelemaan verkkoja ylivoimalla.

Ensimmäisen ylivoimamaalin pääsi puttaamaan takakulmalta sisään Tuukka Rajamäki.

Ketterä karkasi kuitenkin jälleen kahden maalin karkumatkalle Rudolf Maslovskisin maalilla, jota käytiin tarkistamassa videolta asti. Ketterä-hyökkääjän tekemä maali meni latvialaishyökkääjän polven kautta sisään.

Ottelu ei ehtinyt vanhentua kuin reilut 40 sekuntia, kun verkko heilui toisessa päässä. Maalinedustalle kuin varkain liukunut puolustaja Roni Viirlas laukoi sydämensä kyllyydestä kiekon verkon perukoille.

Jokipoikien erän jälkimmäisen ylivoimamaalin viimeisteli jälleen kerran maalin edustalla päivystänyt Viirlas.

Erän loppuhetkillä Jokipoikien puolustaja Eppu Rissanen joutui kovan taklauksen kohteeksi, jonka takia hän loukkaantui. Rissanen ei enää tilanteen jälkeen palannut peliin.

– Ensimmäisen erän jälkeen meidän tekemisen taso putosi, ja vastustaja paransi peliä. Sen jälkeen olikin uusi matsi. Toisessa erässä oli vielä jonkun verran paikkoja, Ketterän päävalmentaja Matias Lehtonen sanoi.

Kolmas erä oli erän loppua lukuun ottamatta kotijoukkueen hallintaa. Ketterä oli ajoittain todella lamaantunut ja passiivinen omalla puolustusalueellaan Jokipoikien vyöryttäessä peliään vierailijoiden päätyyn.

Ottelun voittomaaliin teki hienon esityön Jokipoikien puolustaja Lassi Raitanen. Hän piti kiekkoa hyökkäysalueella ja liukui siniviivalle, josta hän toimitti kiekon maalille. Sieltä sen suti sisään Joonas Larinmaa. 

Ketterä otti ottelun lopussa aikalisän ja maalivahdin pois maaliltaan, mutta lisämaaleja ottelussa ei enää nähty. Jokipoikien tiivis maalinedustan puolustaminen ja Niemen hyvät torjunnat tylsyttivät Ketterän yrityksen.

– Kolmannessa erässä syötöt alkoivat mennä sinne minne pitikin, kun oli jo pelattu paljon, Varis kertasi joukkueensa kolmannen erän hyvien otteiden syytä.

– Jokipojat oli tänään parempi 40 minuuttia ja ansaitsi pisteensä. Me edelleen tapellaan sen kanssa, että saadaan ehjä 60-minuuttinen runkosarjaan. Opitaan tästä ja mennään eteenpäin, Lehtonen analysoi.

– Sinänsä olen tyytyväinen miten me peliin tultiin. Lisäksi olen tyytyväinen siihen, että me blokattiin hirveä määrä kiekkoja tänään. Meillä oli sydän mukana tuolla jäällä. Se on iso asia. Se kantaa joku päivä vielä hedelmää. Puolustuksessa miesten merkkaaminen ja pienet huolimattomuusvirheet maksoivat tänään pisteet, hän jatkoi.

Otteluraportin laati Mehtimäkeläinen