Hermes kylään perjantaina

01.12.2017

Jokipoikien viikon kakkosetappi on perjantainen kotimatsi Kokkolan Hermestä vastaan. Alkukaudesta todella heikosti pelannut Hermes on alkanut vähitellen heräilemään. Joukkue on hiljalleen saanut peliään parempiin uomiin ja myös hankittua kaivattuja pisteitä. Myös Jokipojat on osoittanut piristymisen merkkejä pelaamalla kaksi tarkkaan puolustuspeliin perustuvaa vierasvoittoa putkeen. Jokipoikien kokoonpanosta on edellisen pelin tapaan loukkaantumisen takia sivussa puolustaja Lassi Raitanen. Puolustaja Joni Muranen taas kärsii vielä pelikiellosta.

Ärjypaitojen edellinen ottelu oli keskiviikkona Imatralla. Jokipojat pelasi jälleen ehjän vieraspelin, ja sarjanousija Ketterä joutui nöyrtymään lukemin 4-1.

Jokipoikien tiivis oman maalinedustan puolustaminen tuotti Ketterälle suuria ongelmia päästä maalipaikoille.

– Jos me oltiin omalla maalinedustalla hyviä, niin hyvin riisuttiin Ketterä aseista myös koko kentän pelin osalta. Meidän hyvistä hyökkäyspään riistoista tehtiin kaksi maalia, alivoimalla riistosta myös, ja aloituksesta saatiin yksi maali, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis kertaa.

– Pojilta hyvä valmistautuminen, ja hyvä peli meiltä. Tiedettiin, että Ketterä on paineistaa kovaa. Eilen oltiin ytimessä, siitä kiitos pojille.

Ottelun ensimmäinen maali aiheutti hämmennystä, sillä maalin syntyaikaan Ketterällä oli kentällä vain neljä pelaajaa viiden asemesta.

– Ei ole minun valmentajaurani aikana noin aiemmin käynyt. Vastuu tuollaisessa tilanteessa on tuomareilla sekä joukkueella, joka laittaa kentälle neljä pelaajaa.

– Kukaan ei reagoinut. kun peli lähti käyntiin. Sitten maalin jälkeen alkoi reagointi. Siitä opittiin, että pitää ainakin itse muistaa laittaa viisi pelaajaa kentälle, jos viisi saa laittaa kentälle, Varis naurahtaa.

Myös Jokipoikien aiemmissa peleissä ongelmana ollut oman pään kiekollinen pelaaminen on ainakin kahdessa edellisessä vieraspelissä parantunut.

– Ollaan harjoiteltu samalla tavalla kuten aiemminkin, mutta tässä näkyy varmasti se, että saatiin viime perjantaina joukkue täyteen. Siellä on nyt varmuutta, ja sitä kautta kiekollinen pelimme parantuu. Aina valmistautumisprosessi on ykkösjuttu, että olet valmis pelaamaan ja tekemään oikeita valintoja, että syötöt tulee omaan lapaan.

– Uusien pakkien tulo näkyy, se on iso lisäarvo. Hyviä askeleita ollaan otettu neljässä viidessä päivässä. Peli on ottanut oikeita harppauksia, Varis summaa.

Jokipojat ja Hermes ovat kohdanneet kuluvan kauden aikana kertaalleen Kokkolassa. Hermes oli hävinnyt ennen tuota kohtaamista seitsemän ottelua putkeen mutta katkaisi tappioputkensa ja nappasi kauden ensimmäisen voittonsa juuri Jokipoikia vastaan numeroin 3–1.

Hermeksen kokoonpano koki suuria muutoksia, kun joukkueen kapteenina tänä kautena toiminut puolustaja Nico Lehto päätti lopettaa pelaajauransa henkilökohtaisten syiden vuoksi.

– Mielenkiintoinen tilanne, kun sieltä kapteeni lopetti. Varmasti sieltä tulee nälkäinen joukkue vastaan. Kun katsoo joukkueen pelaajamateriaalia, niin Hermes on nimellisesti ihan sarjan kärkijoukkueita. Siinä on meille iso haaste. 

– Sielläkin oli iso vaihtuvuus. Kausi on pitkä. Ei tietysti meitä haittaa, että heillä on mennyt heikommin. Olen aivan varma, että he sieltä lähtevät hiipimään ylöspäin, toivottavasti ei vaan ole huomenna se päivä. Joillakin joukkueilla peli lähtee heti etenemään, ja joillain se vie aikaa.

Hermekseen siirtyi täksi kaudeksi kaksi Jokipojissa viime kaudella pelannutta pelaajaa.

Kaksi aiempaa kautta jokipoikien maalinsuulla torjunut Samuel Jukuri on torjunut Hermeksen maalilla 11 ottelussa torjuntaprosentilla 88,30 %.

Viime kaudella vielä Jokipojissa taituroinut hyökkääjä Nico Friman on puolestaan esiintynyt Hermeksen riveissä yhdeksässä ottelussa odotettua vaisummin tehoin 0+2.

– Siellä on ollut loukkaantumisia ja lainapelaajia, niin kaikki vaikuttaa kaikkeen. Peleissä hyvin pitkälle pään pitää olla kirkas.

– Pelata kaikki tässä sarjassa osaa, mutta miten se tunne vie pelissä, ja mihin keskitytään ja miten paljon ollaan valmiita laittamaan per vaihto pelissä itsensä likoon. Sieltä niitä ratkaisuja tulee, Varis analysoi.

Vaikka Hermes oli alkukierroksilla suurissa ongelmissa pelaamisensa kanssa, on joukkue kuitenkin kymmenen edellisen ottelun kuntopuntarin perusteella Mestiksen kolmanneksi paras joukkue.

Jokipoikien sairastupa on puolustaja Lassi Raitasta lukuun ottamatta tyhjä. 

– Joitain pieniä vammoja ja kolhuja pelaajille on tullut, mutta ne eivät haittaa pelaamista. Se kertoo myös siitä, että joukkue on laittanut itsensä likoon, kun on mustelmia tullut.

– Ihailen esimerkiksi sitä, että kun eilistä peliä oli puolitoista minuuttia jäljellä, niin (Joonas) Larinmaa heitti luut eteen ja otti mustelmia jalkaan. Pitää hattua nostaa, kuinka vahvasti halutaan voittaa. Ne ovat isoja juttuja, Varis kiittelee.

Ottelu PKS Areenalla alkaa kello 18.30.