Jälleen Peliitat kylässä - joko nyt olisi kotivoiton vuoro?

08.12.2017

Ärjypaitojen viikon toinen peli on lauantaina Heinolan Peliittoja vastaan. Viime aikoina kotiotteluissa epäonnistunut Jokipojat pyrkii katkaisemaan neljän pelin kotitappioputkensa Peliittojen kustannuksella.

Lauantainen ottelu on joukkueiden kauden kolmas ja samalla viimeinen kohtaaminen runkosarjassa Mehtimäellä. Jokipoikien kokoonpanosta ovat varmuudella sivussa hyökkääjät Mika Koivisto ja Jimi Aavikko sekä puolustajat Eppu Rissanen ja Joni Muranen. Puolustaja Fabien Bourgeois kärsii puolestaan kahden ottelun pelikiellosta.

Jokipoikien tappioputki kotiotteluissa jatkui myös tiistaina pelatussa ottelussa Lempäälän Kisaa vastaan. Vierailija oli erityisen terävä varsinkin erikoistilanteissa, kun se maalasi peräti neljä kertaa ylivoimiensa aikana. Jokipojat joutui lopulta nöyrtymään lukemin 2-6.

– Ensinnäkin tapahtumanahan se oli hienosti järjestetty, ja PKS:llä oli iso rooli siinä. Pelillisesti tietysti neljä maalia vastustaja teki ylivoimalla, niin ei missään nimessä tyytyväisiä olla lopputulokseen, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis kertaa.

– Pelissä sattui kaikennäköistä. Meillä mieli karkaili jossakin muualla, joka oli tavallaan hyväksyttävääkin. Kyllähän vastustaja tehokas oli, kun paikoistaan tekivät maalit. Siitä pitää ottaa opiksi.

Jäikö LeKin ylivoimapelaamisesta jotain huomioimatta, vai iskikö LeKi paikoistaan ylivoimalla tehokkaasti?

– Ei siinä mitään sen ihmeellisempää ollut ylivoimalla. Meillä jäi oma alivoimapeli pikkaisen vajaaksi. Alivoimamme on ollut syksyn mittaan yksi vahvuuksistamme, mutta LeKiä vastaan emme päässeet sille tasolle, missä meidän pitää olla, Varis summaa.

– Toivottavasti ei tarvitsisi olla alivoimilla. Viime peleissä olemme ottaneet jäähyjä. Varsinkin niitä hyökkäyspään jäähyjä, ne eivät ole hyväksyttäviä. Sellaisia ei pidä ottaa, se on yksi iso pointti. Hyvä jäähy on sellainen, joka estää omaan päähän syntyvän maalin. Sellaisen voi ottaa, mutta muut jäähyt ovat liikaa.

– Pelistä pitää oppia. Ei niin paljon jäähyjä, ja pikkaisen huolellisempaa alivoimapeliä.

Ottelussa nähtiin Jokipoikien hyökkääjän Mika Koiviston ikävä loukkaantuminen. Ketjukaveri Ville Halosen horjahdettua hänen luistimensa osui Koiviston naamaan, ja Koiviston kasvoista suihkusi runsaasti verta.

– Erätauolla käytiin pelaajien kanssa tilanne nopeasti läpi. Koivisto on päässyt pois sairaalasta. Naama ei ole mikään kauniin näköinen, mutta asiat menevät eteenpäin, ja joku viikko on hänellä lepoa luvassa. Asia on käsitelty joukkueen kanssa, Varis kertoo.

Jokipoikien ranskalaispuolustaja Fabien Bourgeois sai pelissä ottelurangaistuksen hänen potkaistuaan LeKin Antti Kangasniemeä. Mestiksen kurinpitäjä Pasi Järvinen on määrännyt Bourgeoisille kahden ottelun pelikiellon.

Ottelu LeKiä vastaan oli Jokipojille toinen peräkkäinen kotiottelu, jossa joukkue on päästänyt peräti kuusi maalia omiin. Se on varmaankin liikaa?

– Se on ihan liikaa. Kun pystytään pitämään maalimäärät pienenä omiin, niin pystytään taistelemaan joka ilta voitosta, olipa vastassa kuka hyvänsä. Ei kuudella maalilla omiin pelejä voiteta.

– Kun omien tehtyjen maalien määrä on kolme tai neljä, niin silloin on yleensä kyseessä maalin tai kahden peli. Siihen pyritään, että omiin pitää sulku saada, Jouni Varis summaa.

Peliitat kuuluu Jokipoikien kanssa samaan välisarjalohkoon, jonka vuoksi joukkueet kohtaavat kuluvana kautena yhteensä kuusi kertaa.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolme kertaa, kahdesti Mehtimäellä (lopputuloksilla 5–3, 1–2) ja kertaalleen Heinolassa (3–5).

Kun ollaan kohdattu tässä vaiheessa kautta jo kolme kertaa, vastustajan metkut lienevät jo selvillä?

– He pelaavat ehkä pikkaisen eri tavalla kuin muut. Hyökkäysvoittoinen joukkuehan se on. Pitää olla huolellinen itse kiekon kanssa. Ei heidän pelaamisessa ihmeellisyyksiä ole, tiedetään jo, miten he pelaavat.

– Heinolassakin pelattiin hyvä peli niin kauan, kunnes ryhdyttiin olemaan siellä jäähyboksissa. Sillä vastustaja otettiin peliin mukaan. Peliitat on vaarallinen joukkue, Varis kertaa.

– Johtoasemassa pelaamisen pitää olla tylyä. Pitää tunnistaa tilanteet, milloin on paikka mennä nopeasti, ja milloin pitää ehkä pelata vähän poikittain.

Vaikka Peliitat on Mestiksen sarjajumbo, on joukkue pelannut vieraspeleissä hyvin. Joukkue onkin ennen perjantain kierrosta sarjan kuudenneksi paras vierasjoukkue.

Peliitat on vieraskiertueella, ja perjantaina heinolalaiset pelaavat Iisalmessa Peli-Karhuja vastaan. Tuoko Jokipojille etua, kun peliin päästään levänneempänä, ja ottelu pelataan isossa kaukalossa?

– Kotona isossa kaukalossa pitää liikkua niin miesten kuin kiekonkin laadukkaasti. Kotikaukalon pitää olla joka ilta etu meille. Se on ihan selkeä asia. Kotona pitää ilme olla viimeisen päälle, kun kotiyleisön edessä pelataan. Kaikki pelaajat sitä haluavat.

– Totta kai halutaan voittojen tielle kotonakin. Kyllähän meillä raikas jalka pitää olla huomenna. Meidän pitää hyödyntää isoa kaukaloa.

– Täytyy muistaa, että Peliitat pelaa tänään Iisalmessa ja pelin alku on yleensä sen, joka on edellisenä päivänä pelannut. Kyllä meilläkin peli on alla tiistailta ja on pelattu sen verran, etteikö meidänkin joukkue olisi valmis, Jouni Varis analysoi.

Jokipojilta on sivussa loukkaantumisten ja pelikiellon takia kolme puolustajaa. Helpotusta tilanteeseen tuo pitkään poissa olleen Lassi Raitasen paluu kaukaloon.

Lisäksi Ässien A-junioreista lainalla olleen puolustaja Niko Ervastin lainaa on jatkettu. Alun perin Ervastin piti lähteä takaisin Poriin tiistain LeKi-kamppailun jälkeen.

– Raitanen tekee paluun. Ervasti jatkaa 16. päivään asti meidän mukana, johtuen alakerran poissaoloista. Kiitokset tästä meidän ja Ässien organisaatioon, Varis kiittelee.

Ottelu Peliittoja vastaan alkaa lauantaina Mehtimäellä kello 17.00.
Otteluennakon laati Mehtimäkeläinen