Keskiviikkona edessä pitkä reissu napapiirille

12.12.2017

Jokipoikien viimeinen viikko ennen joulutaukoa sisältää kaksi ottelua. Keskiviikoksi ärjypaidat matkustavat 550 kilometrin päähän kohtaamaan Rovaniemen Kiekon. Lauantaina Jokipojat saa puolestaan vastaansa kotiottelussa Kiekko-Vantaan. Rovaniemellä Jokipojille olisi tarjolla neljäs vierasvoitto putkeen.

Jokipoikien kokoonpanosta ovat varmuudella sivussa hyökkääjät Mika Koivisto, Jimi Aavikko ja puolustajat Joni Muranen ja Eppu Rissanen sekä pelikiellossa oleva puolustaja Fabien Bourgeois.

Ärjypaitojen neljän kotitappion putki katkesi viime lauantaina Heinolan Peliittoja vastaan. Jokipojat ratkaisi ottelun lopullisesti kolmannessa erässä joukkueen viimeistellessä kolme maalia. Loppulukemat sarjajumboa vastaan olivat 6-2.

– Suuri juttu oli, että parannettiin pelin edetessä. Varsinkin vapautuminen näkyi pelissä, ja pystyttiin pelaamaan laadukkaasti. Oltiin alussa jähmeitä. Varmaan pelaajia jännitti, niin se näkyi, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis kertaa.

– Kun peli vapautui, niin se pisti silmään. Laadukkaasti käännettiin peliä ja syötöt menivät lapaan. Alussa ne menivät ohi, mutta se parani pelin edetessä. Nousujohteinen peli meiltä.

– Ennen kaikkea voitettiin. Kotona ollaan pelattu laadukkaampiakin pelejä. Ollaan pelattu hyvin muutamia pelejä, mutta ei ole tullut tulosta, ja sehän se nuorta pelimiestä syö.

Jokipojat sai ottelussa Peliittoja vastaan onnistumisia laajalla rintamalla. Tämä varmasti oli tärkeää pelaajien itseluottamuksen kannalta, varsinkin kun otteet ovat heilahdelleet?

– Kumpi on tärkeämpää, voittaminen vai hyvä pelaaminen? Nuoresta pelaajasta kun on kysymys, niin aina se, kuinka hyvin pelaat oman roolisi, on tärkeä juttu. Voittaminenkin on tärkeää. Saatiin lisää onnistujia, niin se luo itseluottamusta varsinkin hyökkäyspäässä.

– Pitää muistaa, että onnistuja oli myös puolustaja Lassi Raitanen, joka on huilannut pitkään. Hän antoi pelissä mojovia taklauksia. Niitäkin tarvitaan. Sekin oli positiivista.

Jokipojat ja Rovaniemen Kiekko ovat kohdanneet toisensa kertaalleen niin vieras- kuin kotikentillään, ja molemmat joukkueet ovat vieneet pelit nimiinsä kotikaukaloissa.

Syyskuun lopulla Jokipojat oli kotonaan vahvempi 2-1, ja lokakuun 18. päivänä RoKi vei Rovaniemellä pisteet numeroin 4-2.

RoKin pelityyli on varsinkin kotikaukalossa erittäin aktiivinen. Rovaniemellä pelatussa pelissä Jokipojilla oli ottelussa erittäin vaikea alku RoKin paineistaessa kovaa.

– RoKi on tosiaan aktiivinen joukkue. Pitää sanoa, että jos joukkuetta vertaa ihan paperilla viime vuoteen, niin on siellä alakerrassa sellaisiakin pelaajia, jotka ovat pelanneet isoissa kaukaloissa ja parrasvaloissa. Siellä on hyviä pelaajia, siitä se lähtee liikkeelle. RoKi on laadukas joukkue, joka pelaa laadukkaasti, Jouni Varis analysoi.

Yksi RoKin kauden alakerran tukipilareista on ollut 46 ottelua Liigaa HIFK:n paidassa pelannut Eemeli Heikkinen.

RoKin parhaana pistemiehenä on tässä vaiheessa kautta puolestaan häärinyt 24 ottelussa tehot 6+12 nakuttanut Tino Metsävainio.

– On RoKillakin omat ongelmansa matkan varrella ollut. Mielenkiintoista huomenna katsoa, miten valmiita me ollaan pelaamaan heitä vastaan. Pitää olla alusta pitäen hyvin liikkuva joukkue, että kyydissä pysytään.

RoKi tulee varmasti kovaa päälle heti pelin alussa, miten tähän voi valmistautua?

– Sitä voi jokainen miettiä. Aamulla 8.15 starttaamme, ja siinä on pitkä päivä aikaa valmistautua, Varis naurahtaa.

– Se on selkeä asia, että kyllä meillä nuppi kestää, mutta pitää saada jalat liikkeelle. Kaikki on verryttelystä lähtien tehtävä viimeisen päälle. Jonkinlainen etuhan heillä on alussa, se on selkeä asia, ja siihen meidän pitää vastata.

Vaikka Jokipojat onkin kauden mittaan parantanut lähtöjään omasta päästä kiekon kanssa, niin on kiekollinen huolimattomuus omassa päässä ollut ajoittain joukkueen perisynti.

– Ainahan kiekon kanssa pelaamista harjoitellaan. Laadukkaita syöttöjä harjoitellaan. Sellainen rentous ja rytmitys pelaamisessa kotikaukalossa on ollut kadoksissa, Varis summaa.

– Pitää tunnistaa tilanne. Välillä tuntuu, että heti lähdetään kääntämään peliä. Pitää pystyä välillä pelaamaan myös alaspäin. Ei pakoteta peliä, varsinkin kun joukkueilla on trappeja vastassa. Se on aina pelaavan viisikon valinta.

– Pitää olla tarjonnat. Miten pelaaja näkee sen, että jos kaveri on lähellä, jolle syöttää, niin se on se helpoin syöttö. Jos ryhdytään antamaan pitkiä syöttöjä tai syöttöä poikittain, niin varsinkin isossa kaukalossa tulee ongelmia, sillä ne vaativat täydelliset ajoitukset, Varis kertoo.

– Viisikot tiiviinä molemmissa päissä kenttää, ja syöttämisen laatu ja avut lähellä, silloin se on helpompaa.

Jokipoikien hyökkääjä Jimi Aavikolla on Variksen mukaan edessä pitkä tauko peleistä. Aavikko sai päähänsä kovan iskun A-junioreiden ottelussa joulukuun alussa.

– Aavikon tilanne on todella huolestuttava. Hänellä on pitkä paussi edessä, Varis harmittelee.

Puolustajat Joni Muranen ja Eppu Rissanen ovat molemmat näillä näkymin tämän viikon poissa peleistä loukkaantumisten takia.

Ottelu RoKia vastaan alkaa Lappi-areenalla kello 18.30.