Maaleja mätettiin, mutta Hermes oli parempi

01.12.2017

Jokipojat kärsi perjantai-iltana kolmannen perättäisen kotitappionsa. Äärimmäisen tehokkaasti viimeistellyt Kokkolan Hermes haki Mehtimäeltä voiton lukemin 6–4, vaikka Jokipojat oli pelillisesti hallitsevampi osapuoli.

Hermeksen sankariksi nousi kahtena edelliskaudella ärjypaidassa torjunut Samuel Jukuri, joka venyi kiekon tielle peräti 44 kertaa. Jokipoikien maalivahdeille, Timo Niemelle ja avauserän jälkeen tolppien väliin vaihdetulle Joonas Haraldille, sen sijaan torjuntoja kertyi yhteensäkin vain 11 kappaletta. Jokipoikien osumat iskivät Samu PitkänenJoel OlkkonenMika Koivisto ja Jani Ollitervo. Ottelun yleisömäärä oli 698 katsojaa.

Jääkiekko on tosiaan maalintekopeli, ja sen Jokipojat sai karvaasti kokea Hermestä vastaan. Jokipojilla oli ottelussa enemmän laadukkaita maalipaikkoja kuin vierailijoilla, mutta paremman viimeistelynsä myötä pisteet matkasivat Hermeksen mukaan.

– Yritystä oli. Hyökkäyspäässä oli hyvää peliä, ja maalintekopaikkoja oli riittävä määrä. Neljä tehtyä maalia pitäisi riittää. Meille ei ole tänä kautena tehty kertaakaan kuutta maalia. Ei vastustajalta mitään pois, he olivat tehokkaita, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis kertasi ottelun jälkeen.

Jokipojat hallitsi vauhdikasta ensimmäisestä erää, ja joukkue pystyi luomaan kohtuullisen määrän laadukkaita maalipaikkoja.

Jokipoikien maalilla kaksi edellistä kautta torjunut Hermeksen Samuel Jukuri oli kuitenkin ensimmäisessä erässä ohittamaton. Jukurille merkattiin torjuntoja ensimmäisessä erässä peräti 18 kappaletta, ja hän venyi erän aikana useampaan loistotorjuntaan.

Jos Jokipoikien ruuti oli märkää, niin samaa ei Hermeksestä voi sanoa. Joukkue pisti erän aikana saamastaan parista maalipaikasta molemmista sisään.

– Äärimmäisen kova peli oli kyllä. Ensimmäiseen erään oltiin tehokkaita. Vaikka Jukurilla oli paljon torjuntoja, niin pystyttiin pitämään huipputonteilta kotijoukkue pois, Hermeksen päävalmentaja Antti Karhula summasi ensimmäistä erää.

Toiseen erään Jokipojat vaihtoi Timo Niemen tilalle Joonas Haraldin.

Hermes viimeisteli ottelun kolmannen maalinsa erän alussa. Ville Rajala oli jätetty yksinään maalin kulmalle, josta hänen oli helppo työ lyödä vierailijat jo kolmen maalin karkumatkalle.

Jokipojat ei lannistunut, ja kavennusmaali syntyi hetkeä myöhemmin. Lauri Hukkanen löysi maalin takaa antamallaan syötöllä Samu Pitkäsen, jonka tarkka kuti upposi ylänurkkaan ohi Jukurin.

Eikä ensimmäisestä Jokipoikien maalista kulunut kuin vajaa minuutti, ja jälleen kiekko oli Jukurin takana.

Keskialueella kiekon saanut neljättä otteluaan tällä kaudella ärjypaidassa pelannut Joel Olkkonen purjehti hyvän luistelunsa ansiosta maalipaikkaan, ja toi Jokipojat enää maalin päähän.

Hermes otti Olkkosen maalin jälkeen aikalisän, ja joukkue hiukan paransikin otteitaan. Vaikka vierailijat saivat aikaiseksi pitkiä pyörityksiä, piti Jokipojat oman maalinedustansa puhtaana ja Hermeksen poissa laatupaikoilta.

Vierailija kuitenkin karkasi jälleen kahden maalin karkumatkalle Henri Limman lyödessä maalinedustalle pomppineen kiekon sisään.

Jokipojille tarjoutui hyvä mahdollisuus tulla maalin päähän Joonas Larinmaan päädessä laukomaan rangaistuslaukauksen. Larinmaan yritys jäi puolittaiseksi, ja Jukuri torjui Larinmaan vedon.

– Toiseen erään sitten kyllä oli pieni puhallus kun 3-0:aan saatiin, ja kaveri tuli nopeasti takaisin peliin. Oli selkeästi kotijoukkueen erä se toinen. Meni puolustustaisteluksi, mutta hyvällä maalivahtipelillä säilyttiin siinä, Karhula sanoi.

Hermes pelasi hyvin kolmannen erän alussa, eikä Jokipojat tuntunut saavan kiriään käyntiin.

Jokipojat muutti hiukan hyökkäysketjujaan kolmannessa erässä. Alkukauden hyvin toiminut Joonas Larinmaa-Oula Uski-Oskari Lehtinen palasi yhteen. Mika Koivisto puolestaan otti Lehtisen paikan ykköskentän laidalta.

Jokipojat tuli maalin päähän Koiviston maalin myötä. Maalia edelsi tilanne, joka haiskahti paitsiolta. Tuukka Rajamäki otti kiekon haltuun siniviivan päällä, ja syötti kiekon Olkkoselle, joka jatkoi sen avoimeen paikkaan Koivistolle.

Maalin jälkeen Jokipoikien hyvä paine jatkui. Joukkueen oman pään heikon syöttötyöskentelyn myötä Hermes karkasi kuitenkin jälleen kahden maalin päähän. 

– Nyt on pelattu kolme peliä pienessä kaukalossa ennen tätä, ja oltu helvetinmoisessa paineessa, ja tultu paineen alta kiekon kanssa. Tänään ei mennyt edes kahden metrin syöttökään omille, Varis puhisi.

Hermeksen yksi ottelun näkyvimmistä hahmoista oli ehdottomasti Liigajoukkue Oulun Kärpistä lainalla oleva 17-vuotias Rasmus Kupari. Lupaavan sentterin hienon soolosuorituksen myötä Hermes viimeisteli kuudennen maalinsa.

Kuparista povataankin ykköskierroksen varausta tulevan kesän NHL-draftissa.

Jokipojat vielä ilmoittautui peliin mukaan Jani Ollitervon maalilla. Ollitervon kuti kimposi tolpan ja Jukurin varusteiden kautta sisään. 

Ärjypaidat hakivat kavennusta vielä ilman maalivahtiakin, mutta Hermes piti tarkalla puolustuspelillään kotijoukkueen poissa maalipaikoilta.

– Kolmas erä oli tyylikäs meiltä. Uskallettiin pelata, ja hoidettiin homma tyylikkäästi, vaikka aika selkeä paitsiomaalikin oli. Kaveri lopetti selkeästi pelaamisen, ja jatkoi uudestaan, Karhula kertasi.

– Se ei katkaissut meitä, vaikka kaveri tuli maalin päähän. Siitä olen tyytyväinen ja ylpeä, että pelaajat pystyivät sen hyvin hoitamaan. Kivahan se on voittaa, ja vielä kovassa paikassa, hän jatkoi.

– Tänään Jokipojat jakoi muutaman joululahjan Hermekselle. Siitä menetettiin pisteet. Nyt on peiliin katsomisen paikka myös tuolla pelaajapuolella. Ei me voida jumalauta kun tulee kaksisataa neliötä lisää tilaa jäälle, niin pelata noin hitaasti ja syötellä ja kiekotella, vaan käänny ja pistä kiekko liikkeelle, Varis sanoi.

– Valtava määrä tilaa jäällä, niin en tiedä missä se ajatus oli. Paremmalla onnella olisi voitu jotain saada, mutta tänään ei ansaittu. Jukuri oli paikka paikoin erittäin hyvin, meillä jäi siinäkin petrattavaa, Varis tunnusti.

Otteluraportin laati Mehtimäkeläinen