Ensimmäinen reissu Espooseen

02.01.2018

Vuosi 2018 käynnistyy Jokipoikien osalta keskiviikkona Espoo Unitedin vieraana. Ärjypaidoilla olisi tarve kääntää kurssi Espoossa takaisin voittojen tielle. Kolmen ottelun tappioputkeen joutunut joukkue on tipahtanut runkosarjassa kymmenenneksi. Perjantaina ärjypaidoilla on puolestaan luvassa vierasottelu Savonlinnassa SaPKoa vastaan, ja lauantaina on viikon ainoa kotiottelu KeuPa HT:ta vastaan. Jokipoikien kokoonpanosta on edelleen varmuudella sivussa hyökkääjä Jimi Aavikko.

Jokipoikien vuosi 2017 päättyi apeissa tunnelmissa. Ennen joulutaukoa suhteellisen hyvin pisteitä kerännyt joukkue hävisi vuoden kaksi viimeistä peliään niin Ketterää kuin myös SaPKoa vastaan.

Jokipoikien lauantainen kotiottelu SaPKoa vastaan oli jälleen maalin peli, kuten joukkueiden kaksi aiempaa kamppailuakin. Ottelu päättyi Mehtimäellä numeroihin 2-3.

– Se oli tiukka peli, ja pisteitä ei tullut. Pisteitä nyt kyllä kaivattaisiin aika kipeästi. Ei se auta kuin mennä eteenpäin, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis kertoo.

– Saatiin SaPKoa vastaan hyvä startti peliin, vaikka oli aika hankala perjantai-ilta Imatralla. Siellä oli ehkä lähempänä ne kolme pistettä. Henkisesti se oli kova paikka pelaajille, Varis kertaa Ketterän 6-4-voittoon päättynyttä ottelua.

Jokipojilla oli ottelussa SaPKoa vastaan suuria ongelmia päästä parhaalle maalintekosektorille vierailijoiden puolustaessa omaa maalinedustaansa tiiviisti.

– Saatiin hyvä tulo peliin SaPKoa vastaan, mutta se ei tyydytä, että ei pystytty tekemään paikoistamme maaleja. SaPKo oli omissa paikoissaan pikkaisen terävämpi. Harmittaa, mutta pitää mennä eteenpäin.

– Maalintekoa harjoitellaan aina. Varsinkin maalinteon tukitoimia ja irtokiekkojen pelaamisia, jotka ovat maalivahdille ne hankalimmat kiekot.

– Toki meillä oli pelissä 12 ihan laadukasta paikkaa ja vastustajalla oli 13, eli tasainen peli se oli. Olihan siinä esimerkiksi Timo Hiltusella tyhjä maali, mutta kiekko pomppaa jännästi lavan yli ja kaikkea tämmöistä pientä. Maalinedustalla pelaaminen molemmissa päissä on tärkeä asia, Varis kertaa.

Jokipojat ja Espoo United ovat kohdanneet kuluvana kautena kertaalleen. Marraskuun puolivälissä Mehtimäellä United oli parempi 2-4.

Varsinkin Unitedin tiivis keskialueen trap tuotti tuolloin Jokipojille suuria ongelmia. Onko keskialueen trapin puhkomista harjoiteltu?

– Periaatteessa se nyt riippuu siitä, että mitä siellä on vastassa, että onko heillä sitä samanlaista trappia. Heidän edellistä peliä kun katsoin, niin siellä ei samanlaista trappia ollutkaan.

– Oli sitä tai ei, niin meidän pitää olla huolellinen kiekon kanssa ja saada kiekot syvään, jos ei ole suoran hyökkäyksen paikkaa, Varis analysoi.

– Ollaan kyllä Unitedin pelaamiseen varauduttu. SaPKollakin oli välillä keskialueen trappia, ja hyvin me sieltä läpi tultiin varsinkin ensimmäisessä erässä. Pitäisi sitä peliä pystyä pelaamaan se 60-minuuttinen täyteen. 

Espoo United on saanut vihdoin ja viimein kokoonpanoonsa takaisin pitkästä loukkaantumisesta kärsineen Kim Hirschovitsin.

35-vuotias konkari on pelaamassaan seitsemässä ottelussa saalistanut tehot 1+7, joten ainakin tilastojen perusteella "Hirson" pelintekijän taidot ovat edelleen tallella.

– Se on hienoa, että tuollaisia pelaajia Mestiksessä on. Se on hyvä juttu, mutta hän on yksi pelaaja muiden joukossa. Jokainen nyt tietää, minkä tasoisesta pelaajasta on kysymys.

Vaikuttaako Jokipoikien pelaamiseen Hirschovitsin paluu mitenkään?

– Pitää meidän toki olla hereillä tällaisten pelaajien kanssa. Miesvartiointi ei kuitenkaan kuulu nykyajan kiekkoon, ja Espoossa ollaan lisäksi vierasjoukkue, niin vaikea sitä olisi sellaiseen asiaan lähteä.

– Onhan siellä monta muutakin hyvää pelaajaa. Mutta hieno juttu, että Kim on päässyt pelikuntoon.

Kim Hirschovits on tämän kauden Mestiksen pelaajista ehdottomasti meriiteiltään kovin pelaaja. Kaudella 2014–2015 hän voitti SM-liigan runkosarjan pistepörssin.

Toistaiseksi Unitedin parhaana pistemiehenä on häärinyt Juuso Forsström. Hän on tehnyt 27 ottelussa tehot 4+20. 

Yksi tulevan kevään NHL draftin kannalta mielenkiintoinen pelaaja on Unitedin 18-vuotias Jesse Ylönen, jonka isä on NHL:ssä yli 350 ottelua pelannut Juha Ylönen.

Jesse Ylönen pelasi Mestiksessä vahvan joulukuun. Hän nakutti joulukuun 10 pelissä peräti seitsemän maalia ja kaksi syöttöpistettä. Hyvien otteiden myötä hänet valittiin Mestiksen kuukauden tulokkaaksi.

Ottelu Espoo Unitedin ja Jokipoikien välillä alkaa keskiviikkona kello 18.30.

Otteluennakon laati Mehtimäkeläinen