Keskiviikoksi Kokkolaan

10.01.2018

Jokipoikien vuoden 2018 toinen peliviikko tarjoaa niin vieras- kuin kotipelin. Keskiviikoksi ärjypaidat matkustavat Kokkolaan kohtaamaan Hermeksen, ja lauantaina on vuorossa kotimatsi Rovaniemen Kiekkoa vastaan. Keskiviikkoinen vastustaja Hermes on, aivan kuten Jokipojatkin, pelannut alle odotusarvojen. Molempia joukkueita povattiin ennen kauden alkua taistelemaan kotiedusta, mutta tällä hetkellä Jokipojat on sijalla yhdeksän ja Hermes yhdestoista. Hermes on Jokipoikien takana kahdeksan pisteen päässä, mutta kokkolalaiset ovat pelanneet kaksi peliä vähemmän.

Jokipoikien kokoonpanosta ovat varmuudella sivussa hyökkääjät Jimi Aavikko ja Miro Väänänen sekä puolustaja Fabien Bourgeois. Puolustaja Eppu Rissasen pelikunto on selviää vasta pelipäivän aamuna.

Jokipoikien viiden ottelun mittaiseksi venähtänyt tappioputki katkesi komealla tavalla viime lauantaina kotiottelussa sarjakärki KeuPa HT:ta vastaan.

Ärjypaidat pelasi paljon kaipaamansa ehjän 60-minuuttisen. Jokipojat hallitsi suurta osaa ottelusta ja kaatoi KeuPan lukemin 5-1.

– Se oli hyvä peli. Se teki koppiin pojille hyvää. Kun hommat toimii ja kaikki ovat ytimessä, niin tuota se on parhaimmillaan. Se oli meiltä hyvä puristus siihen kolmen pelin viikkoon, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis kertaa.

– Peli Espoossa ja ensimmäinen erä Savonlinnassa oli mitä oli, mutta saatiin lauantaina voitto kuitenkin puristettua kotona. Se oli hyvä peli meiltä kokonaisuudessaan. Pelattiin järkevästi molempiin suuntiin.

Jokipoikien suurin sankari oli ehdottomasti ärjypaitojen kauden ensimmäisen hattutempun viimeistellyt kultakypärä Oula Uski.

Jokipojat oli muuttanut kokoonpanojaan jo perjantaiseen SaPKo-vierasotteluun, mutta uudet kentälliset lähtivät toimimaan kunnolla lauantaina KeuPaa vastaan.

Kentällisten kemiat taisivat loksahtaa paikoilleen?

– Toivotaan että loksahtaa. Ei tässä nyt isoja muutoksia tehty, mutta ajatus on ollut, että olisi aina parempia koostumuksia. Nyt näyttää siltä, että ollaan menossa oikeaan suuntaan.

Jokipojat sai aikaiseksi lauantaina pitkästä aikaa ehjän 60-minuuttisen. Onko tilannetta analysoitu, että mistä otteiden ajoittainen herpaantuminen saattoi aiemmin johtua?

– Eihän yhtä nimittäjää ole. Se tulee jonkun virheen kautta, tai miten ikinä se tuleekaan, mutta ei yhtä nimittäjää ole. Pitää olla hyvä valmistautuminen ja usko omaan tekemiseen, Varis analysoi.

– Sellaiset asiat, että kun vastustajalla on momentumit, niin silloin pitää pelata kylmän viileästi ja välillä pitää pistää kiekot ulos aika nöyrästi. Ei siinä parane alkaa hermoilemaan ja yrittää väkisin pakottaa peliä.

– Tietysti erän loput ja maalin jälkeiset vaihdot ovat tärkeitä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Savonlinnassa esimerkiksi jäähymäärä, 14 minuuttia jäähyjä ensimmäiseen erään, siinä nyt on ihan selvä asia, kun vastustaja teki kaksi ylivoimillaan. Tasavahvasti pystyttiin pelaamaan, ja kolmannessa erässä oli paikat tulla rinnalle ja ohikin. Ei vaan onnistuttu siinä.

– Asiat on tiedostettu jo montakin kertaa, mutta nuori joukkue kasvaa välillä, ja välillä se ottaa takapakkia. Siitä lauantaisesta pelistä pojat varmaan ymmärtävät, että mistä on kysymys. Jokaisen pelaajan pitää olla kartalla koko ajan. Sarjassa näkyy se, että kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa. Pitää olla koko ajan ytimessä, että voi voitosta kamppailla.

Jokipojat ja Hermes ovat kohdanneet kuluvana kautena kertaalleen molempien kotikaukaloissa, ja molemmilla kerroilla Hermes on vienyt täydet pisteet (numeroin 3–1 ja 6–4).

Kokkolan Hermes on tällä kaudella ensimmäinen joukkue Mestiksessä, joka on vaihtanut päävalmentajaa. Hermestä yhden kauden Suomi-sarjassa ja kaksi ja puoli kautta Mestiksessä valmentanut Antti Karhula sai väistyä päävalmentajan pallilta 14. päivä joulukuuta.

Pari ottelua Hermes pelasi ilman uutta päävalmentajaa, ja molemmista otteluista tuli tappiot, mutta toisesta vasta jatkoajalla. 19.12 joukkueen uudeksi päävalmentajaksi nimettiin Ari-Pekka Pajuluoma.

Onko uuden päävalmentajan tuleminen joukkueeseen vaikuttanut Hermeksen pelaamiseen?

– Varmaan he ovat peliään nopeuttaneet ja yksinkertaistaneet. Se on yleisin juttu, kun valmentaja vaihtuu. Se siellä näkyy, Jouni Varis arvioi.

– Korostan meidän tekemistä vieraspelissä. Meidän oma valmistautuminen on hirveän tärkeää. Että me itse ei aiheuteta itsellemme vaikeuksia, se on ykkösjuttu. Pelataan tylysti, mutta laadukkaasti.

Pajuluoma on toiminut Vaasan Sportin apuvalmentaja niin useana kautena Mestiksessä kuin myös yhden kauden liigassakin.

Joukkue on pelannut Pajuluoman nimeämisen jälkeen yhteensä neljä ottelua, joista tuloksena on yksi kolmen pisteen voitto sekä kaksi jatkoaikatappiota ja yksi jatkoaikavoitto.

– Meidän pitää olla hereillä heti pelin alusta. Heillä on Kärppä-yhteistyö, katsotaan näkyykö se huomenna, että ketä siellä pelaa. Eipä tuo KeuPan nippukaan varmaan heille häpeä. Ei se siitä kiinni ole, on meilläkin laadukkaita pelaajia. Pitää vaan pystyä pelaamaan hyvin yhdessä, Varis sanoo.

Jokipoikien puolustaja Fabien Bourgeois joutuu olemaan sivussa pelikentiltä näillä näkymin kuukauden päivät.

Ottelu alkaa Kokkolan jäähallissa kello 18.30.

Otteluennakon laati Mehtimäkeläinen