Kotivoitot saivat jatkoa! SaPKo kaatui 3-1

17.01.2018

Jokipoikien ja SaPKon kaikki kauden aiemmat neljä sarjakohtaamista olivat päättyneet yhden maalin erolla, mutta keskiviikkona Mehtimäellä kävi vihdoinkin toisin. Jokipojat kukisti hallitsevan mestarin lukemin 3–1 – iskettyään viimeisen maalin tyhjiin.

Ärjypaitojen kaksi ensimmäistä osumaa sarjakolmosta vastaan tekaisi kolmosketjun laiturina hyökännyt Mika Koivisto. Loppunumerot viimeisteli Oskari Lehtinen. Jokipoikien maalilla Joonas Harald torjui 18 kertaa. Puolustaja Joni Muranen joutui jättämään ottelun kesken loukkaantumisen vuoksi.

Jokipoikien ja SaPKon väliset kamppailut ovat kaikki olleet kuluvana kautena tiukkoja. Tällä kertaa Jokipojat oli kokonaisuutena juuri sen verran parempi kaikilla pelin osa-alueille kuin loppulukemat antavat ymmärtää.

– Saatiin kolme pistettä, jotka ovat pirun tärkeitä meille. SaPKolla on jo niin paljon pisteitä, ettei he runkosarjassa niitä paljon enää tarvitsekaan, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis lohkaisi pelin jälkeen.

– Jokipojat oli erittäin hyvä tänään, SaPKon päävalmentaja Pasi Räsänen myönsi.

Jokipojat pelasi hyvän avausserän. Ärjypaidat saivat aikaiseksi hyvää painetta SaPKon puolustusalueella, mutta aivan huippupaikkoja ei vielä nähty.

Kuvaavaa oli, että vierailija sai ottelun ensimmäisen järkevän oloisen hyökkäyksen, joka päättyi laukaukseen aikaiseksi vasta kun ottelua oli pelattu reilut viisi minuuttia.

Jokipojat heilautteli ensimmäisessä erässä verkkoja kahteen otteeseen, mutta vain jälkimmäinen hyväksyttiin ensimmäisen mentyä maaliin korkean mailan kautta.

Erän ainoan hyväksytyn maalin viimeisteli vauhdikkaan erän pelannut Mika Koivisto. Koivisto oli ärhäkkänä irtokiekossa, ja hän pääsi vapaasti nousemaan maalin edustalle, josta hän löi kiekon maaliin.

Erän edetessä peli hiukan tasoittui, sillä SaPKon keskialueen puolustuspeli jumiutti Jokipoikien hyökkäyksiä suuremmalla prosentilla kuin alkuerässä.

Jokipoikien puolustaja Joni Muranen joutui erässä kovan taklauksen kohteeksi. Hän sai taklauksen selkään, jonka jälkeen hän kaatui päin laitaa. Hän ei enää palannut tilanteen jälkeen kentälle.

– Ensimmäiseen erään joukkue tuli hyvin. Tiedettiin SaPKo, että se on yksi sarjan laadukkaimmista joukkueista. Ollaan pelattu monta peliä SaPKoa vastaan ja tiedetään molemmin puolin, että miten joukkueet pelaavat, Varis kertasi.

– Kotijoukkue pelasi sitoutuneesti, ja oli ehkä vähän valmiimpi ensimmäisessä erässä. Tiedettiin, että Jokipojat pelaa lujaa. He ovat saaneet itseluottamusta näihin kotipeleihin kun ovat voittaneet täällä. Sinniteltiin ja puolustettiin erittäin hyvin, ei meillä siinä ollut mitään ongelmia, Räsänen analysoi.

Toisessa erässä puolestaan vierasjoukkue hyppäsi kuskin penkille. Jokipojilla oli erässä suuria ongelmia päästä omalta alueelta kiekon kanssa pois pässipaitojen karvatessa tiiviisti.

Mikäli SaPKo ei antanut kovaa painetta kiekolliseen pelaajaan, oli vierailijoiden keskialueen puolustuspeli sillä tasolla, että Jokipojat pääsi harvoin hyökkäysalueelle.

SaPKo hyödynsikin Jokipoikien heikon oman pään kiekollisen pelin, ja tasoitti ottelun ärjypaitojen harhasyötöstä lähteneestä tilanteesta.

Jokipojat pääsi kuitenkin jälleen ottelussa johtoon. Erän lopussa ylivoimalla kovasta maalinedusruuhkasta kiekon lopulta survoi sisään Jokipoikien illan sankari Koivisto.

Tuomarit kävivät tarkistamassa tämänkin tilanteen videolta. Tarkastelun jälkeen maali hyväksyttiin.

– Toisessa erässä SaPKo tuli vähän kovemmin, ja meillä alkoi laatu sakkaamaan. Kiekon kanssa oltiin huolimattomia, ja siinä oli SaPKollakin paikkansa, Varis myönsi.

– Tietynlaiset tahtotila jutut, kuten maalinteon hyödyntämiset silloin kun on se maalipaikka. Taas vastaavasti ei tuolla lailla pitäisi päästä ronkkimaan maalia kuin se voittomaali oli, Räsänen summasi Koiviston viimeistelemää voittomaalia.

Kolmas erä oli puolestaan kokonaisuutena ottelun eristä tasaisin. Molemmilla joukkueilla oli laadukkaita paikkoja lisätä maalisaldoaan, mutta maalivahdit molemmissa päissä olivat ohittamattomia.

Jokipojat oli ottelun lopussa kovankin paineen alla. Joukkue roiski kiekkoja paljon pois omalta puolustusalueeltaan.

SaPKo otti ottelun lopussa aikalisän ja maalivahdin pois maaliltaan, mutta naulan arkkuun löi Jokipoikien Oskari Lehtinen laukomalla kiekon tyhjään rysään.

– Kolmas erä tiedettiin, että vastustaja varmasti höyryää lisää, mutta sitkeästi puolustettiin. Jos jotain ollaan SaPKolta opittu, niin se on johtoasemassa pelaamisessa se, että pannaan välillä lasin kautta pihalle niitä kiekkoja. Tänään tehtiin sitä, Varis sanoi.

Mika Koiviston hyvät otteet saivat luonnollisesti kiitosta Varikselta.

– Yksi pelaaja on pakko nostaa meidän joukkueesta, ja se on herra Koivisto. Kyllä se tällä hetkellä kertoo joukkueesta paljon kuinka paljon hän laittaa itsensä likoon joka paikassa. Siitä pitää kiittää, ja siitä voi muukin joukkue ottaa mallia.

Jokipoikien kolmen pelin viikon toinen etappi on perjantainen kotimatsi TuToa vastaan. SaPKon Räsäsellä oli yksi toive Jokipoikien suuntaan koskien perjantaita.

– Toivottavasti Jokipojat pistävät kovasti kampoihin TuTolle perjantaina niin he ovat väsyneitä lauantaina Savonlinnassa, Räsänen toivoi.

Otteluraportin laati Mehtimäkeläinen