Oula Uskin hattutemppu tiesi paluuta voittokantaan!

06.01.2018

Jokipojat sai viiden ottelun mittaiseksi venähtäneen tappioputkensa lauantaina vihdoinkin poikki ja vieläpä harvinaisen komealla tavalla. Kotijoukkue hyödynsi paikkansa huomattavasti vastustajaansa tehokkaammin, ja niinpä Mestiksen kärjessä selkeällä erolla muihin pyyhältävä KeuPa HT kaatui Mehtimäellä peräti neljän maalin marginaalilla lukemin 5-1.

Jokipoikien ehdoton sankari oli Oula Uski, joka osui keuruulaispoppoota vastaan kolmesti. Kakkossentterinä pelanneen joensuulaiskasvatin kypärätemppu oli samalla koko joukkueen ensimmäinen kuluvalla kaudella. Ärjypaitojen muut maalinteossa onnistuneet pelaajat olivat Samu Pitkänen ja Tuukka Rajamäki. Maalilla Joonas Harald torjui 26 kertaa.

Jokipoikien viimeaikaisia tappiopelejä on pitkälti leimannut se, että joukkueen peli ei ole pysynyt kasassa koko pelin ajan. Sarjakärki KeuPaa vastaan ärjypaidat saivat aikaiseksi kuitenkin ehjän kamppailun.

Joukkueen puolustuspelissä oli nähtävissä samaa tiiviyttä kuin niissä peleissä, joista Jokipojat on pystynyt pisteitä kairaamaan. Myös joukkueen hyökkäyspelissä oli kaivattua raikkautta ja rentoutta.

– Onnittelut Jokipojille voitosta, ansaitsivat täysin voittonsa. Me ei tänään kyllä ansaittu mitään. En tiedä menikö valmistautumisessa vai missä pieleen. Ei mitään tietenkään pois Jokipojilta. Me ei oltu tänään ytimessä, KeuPan päävalmentaja Mikko Heiskanen harmitteli.

– No me oltiin kyllä ytimessä. Minun silmiin tuo joukkue pelasi kauden parhaan pelinsä. Pitää muistaa, että siellä oli sarjakärki vastassa, ja laadukkaat neljä kenttää pelaajia, ja siitä voitto 5–1, Jokipoikien selkeästi helpottunut päävalmentaja Jouni Varis lausui.

– Mikä potentiaali tuossa joukkueessa on, niin sitä on jouduttu vähän kaivamaan, ja ollaan tuolla ojienpohjissa koluttu. Ei ollut missää nimessä helppo paikka eilisenkään pelin jälkeen tulla. Kyllä olen ylpeä jokaisesta jätkästä, joka laittoi tänään itsensä likoon, hän jatkoi.

Ottelu käynnistyi vierailijoiden lievässä hallinnassa, mutta huippupaikoille ei vierailijoilla ollut erän alussa asiaa.

KeuPa pääsi erän alkupuoliskolla ylivoimalle, mutta se aikana paras maalipaikka siunaantui Jokipoikien Oula Uskille. Uski pääsi yksin läpi, mutta hän ei onnistunut ohittamaan KeuPan maalilla ensimmäistä Mestis-otteluaan torjunutta Eero Kortta.

Erän edetessä Jokipojat otti pelin hallintaansa. Ärjypaidat saivat hyvällä prosentilla toimitettua kiekon hyökkäysalueelle ja hyviä maalipaikkojakin siunaantui useampi.

Jokipojat viimeistelikin erässä kaksi lähes identtistä maalia. Molemmissa maaleissa laituri syötti kiekon kovaa luistelevalle sentterille, joka purjehti vapaasti kohti vastustajan maalia.

Ensimmäisessä maalissa Timo Hiltusen passi löysi Samu Pitkäsen, ja toisesta maalista vastasi illan sankari Uski Joonas Larinmaan syötöstä.

Maalit selkeästi vapauttivat kotijoukkueen pelaamista. Joukkueen hyökkäyspeli luisti, eikä KeuPa päässyt kunnolla haastamaan myöskään Jokipoikien maalilla torjunutta Joonas Haraldia.

– Varsinkin meidän peliin lähtö oli semmoista seisoskelua. Meillä ei ollut luistelua ja oli huolimatonta tekemistä. Semmoista hutimista ja tökkimistä, ja homma lähti väärille raitelle siinä, Heiskanen kertasi.

– Ennen kaikkea miten me pelattiin, niin pelattiin kypsästi kiekon kanssa ja rytmitettiin ensimmäisessä erässä peliä ja pystyttiin vaihtamaan kiekon kanssa, Varis sanoi.

Toinen erä käynnistyi vauhdikkaasti, sillä heti erän alkuun molemmille joukkueille oli tarjolla hyvät maalipaikat.

Vierasjoukkue tuli toisessa erässä maalin päähän. Joukkueen terävä vastahyökkäys päätyi Miro-Pekka Saarelaisen hienoon maaliin.

KeuPa lisäsi karvaustaan toiseen erään, ja se tuottikin ajoittain Jokipojille ongelmia omassa puolustuspäässä.

Pari hyvää maalipaikkaa Jokipojat kuitenkin sai erässä aikaiseksi, ja yhden niistä käytti hyödykseen Tuukka Rajamäki hienolla soolomaalillaan.

Ville Halosen syöttö tavoitti siniviivan lähellä Rajamäen, joka harhautti KeuPan puolustajan sekä maalivahdin kahville. Rajamäellä oli harhautusten jälkeen helppo työ nostaa kiekko verkon perukoille.

Kakkoserä oli kokonaisuutena tasainen. KeuPa sai peliään parannettua, mutta minkäänlaista hätää Jokipoikien pelaamisessa ei kuitenkaan ollut nähtävissä.

Molemmat joukkueet saivat kakkoserässä kokeilla parikin kertaa ylivoimiensa toimivuutta. KeuPan ylivoima oli Jokipoikien vastaavaa parempaa, mutta verkot eivät ylivoimien aikana heiluneet.

– Toiseen erään parannettiin, mutta ei osuttu puitten väliin, Heiskanen summasi.

– Tiedettiin, että me joudutaan aivan varmasti jossakin vaiheessa KeuPan kanssa vaikeuksiin. Ja että tulee niitä hetkiä, että pitää olla sitkeä puolustusalueen puolustuspelissä ja pelata ne hetket nöyrästi. Niin pelattiin toisessa erässä, Varis analysoi.

Jokipojat aloitti kolmannen erän räväkästi Uskin veivatessa kiekon maaliin vanhanaikaisella.

KeuPa sortui varsinkin kolmannessa erässä joukkueelle epätyypilliseen heikkoon kiekolliseen pelaamiseen. Jokipojat vei runsaasti kaksinkamppailuja, ja hallitsi tämän myötä myös kenttätapahtumia.

Vierailija otti ottelun lopussa aikalisän ja maalivahdin pois maaliltaan, mutta ilman tulosta.

Erityismaininnan ottelun loppuhetkien hyvästä taistelusta ansaitsee Jokipoikien Mika Koivisto, joka otti ottelun viime minuuteilla kaksi isoa blokkia KeuPan hakiessa kavennusta.

Naulan KeuPan kirille löi Uski viimeisellä minuutilla laukomalla kiekon tyhjään maaliin.

– Jäi semmoinen huono kuva tästä pelistä. Meillä on ollut ihan huippumatseja viime matsit ja ollaan oltu ytimessä, mutta tänään ei oltu. Tämmöistä se välillä on. Otetaan se opetuksena, että ne huonot asiat aina opettaa. Tämä me otetaan kyllä opetuksena, ei ole vara lähteä tälleen peleihin, Mikko Heiskanen päätti.

– Sitten vielä tuo kolmas erä, niin se oli aivan huikea. Taisteltiin ja pystyttiin siinäkin viemään maalipaikat. Ei voi olla kuin ylpeä joukkueesta tällä hetkellä. Tämä ilta vielä nautitaan. Huomenna levätään ja maanantaina lähdetään kirjoittamaan tarinaa lisää, Varis summasi.

Jokipoikien pelit jatkuvat ensi viikolla kahdella kuuden pisteen pelillä, sillä vastassa on sarjasijoituksissa lähellä olevat Kokkolan Hermes ja Rovaniemen Kiekko.

Otteluraportin laati Mehtimäkeläinen