Perjantaina Savonlinnaan - joko palataan voittojen tielle?

05.01.2018

Jokipoikien viikon toinen ottelu on perjantain vierasmatsi Savonlinnassa SaPKoa vastaan. Voitot olisivat tarpeen, sillä Jokipojat on joutunut neljän ottelun tappioputkeen, ja karsijan paikalle on matkaa enää seitsemän pistettä. Jokipoikien vastus on kuitenkin kova. Aivan alkukaudesta hallitsevan mestarin peli vielä takkusi, mutta parantuneiden otteiden myötä SaPKo on vähitellen kivunnut runkosarjassa jo sijalle kolme.

Jokipoikien kokoonpanosta on varmuudella sivussa hyökkääjät Jimi Aavikko ja Teemu Lahtinen.

Ärjypaitojen vuoden ensimmäinen kamppailu ei tuonut joukkueelle pisteitä. Espoo United oli kotikaukalossaan vahvempi keskiviikkona numeroin 3-1. Tappio oli Jokipojille jo neljäs peräkkäinen.

– Meillä oli peliin huono alku. Oltiin huolimattomia siinä. Ottelun aikana neljä läpiajoa, eikä tehty yhtään maalia. Silloin on vaikea voittaa pelejä. Nousujohdanteinen peli, mutta eipä se paljoa tyydytä, kun voittoja tässä haetaan, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis kertaa.

Yksi pelin kummallisuuksista oli se, että Jokipojat pelasi välillä alivoimalla jopa paremmin kuin tasakentällisin.

– Koko kaudenkin alivoima on ollut hyvää. Välillä oli ongelmia, kun vastustajat pelasivat enemmän alakautta, mutta siihen reagoitiin, ja se saatiin toimimaan. Kyllähän se kertoo jostakin, että viimeisen viiden minuutin aikana alivoimalla olimme parhaimmillamme, vaikka vastustajalla oli viisi pelaajaa.

– Kun panet itsesi likoon koko ajan ja olet nöyrä pelille, niin eipä siinä paljon hätää ollut. Mutta nöyryys viidellä viittä vastaan -pelissä on tarpeen, jospa siitä alivoimasta saataisiin aihiota myös tasakentällisin pelatessa, Varis toivoo.

Jokipoikien hyökkäyskentät ovat hyvin pitkälti olleet samoja neljässä viimeisessä pelissä, joista kaikista on tullut tappiot. Onko ajatuksissa ollut tehdä kentällisiin muutoksia?

– Voi kyllä sanoa, että jotain muutosta halutaan. Se on ihan selvä asia. Tässä on nyt kokeiltu ja annettu mahdollisuuksia. Nyt pitää hakea muutosta siihen, että tehokkuutta saadaan molempiin suuntiin. Uskoisin, että kentällisiin tulee muutoksia.

Onko pelaajien kanssa keskusteltu, miten tappiot saadaan nollattua täydellisesti, ettei niin sanottu tappiopeikko kasva liian isoksi?

– Keskustelu käydään vähän riippuen pelistä. Keskustelua on käyty, mutta onko sitä käyty jo liikaakin? Pitää aina muistaa se, että mistä se peikko tulee. Pelaajalla on vastuu omasta tekemisestään, ja sen kun se hoitaa viimeisen päälle, niin eipä paljon muuta voi pyytää, Varis analysoi.

– Rentous pitää kuitenkin löytyä. Pelaajaa pitää pyrkiä auttamaan, että hän pystyy rennosti pelaamaan. Ainahan se on selkeä asia, että kun ei tule onnistumista, niin se kaivaa nuoren miehen päätä. Siihen on turha jäädä rypemään. Pelit pitää totta kai käsitellä. Eteenpäin mennään, joskus vähän kovemmin, joskus vähän hellemmin.

Jokipojat ja SaPKo kuuluvat samaan Mestiksen välisarjalohkoon, joten joukkueet kohtaavat kolmesti niin koti- kuin vieraskaukaloissa.

Tähän mennessä kolmesta ottelusta SaPKo on vienyt voiton kahdesti vieraissa (2-3, 2-3) ja Jokipojat kerran (0-1).

Kaikki pelit ovat olleet maalin pelejä, eli joukkueiden välillä on pienet marginaalit. Mikä pitää onnistua, että huomenna peli menee Jokipojille?

– Nöyryys pitää pelissä olla. Lähdetään pelaamaan siten, että vastustajalle ei anneta mitään. Eilenkin luotiin muutama paikka, mutta niistä pitää laittaa kiekot maaliin, ei se sen kummasempaa ole. 

– Ei voi lähteä soitellen sotaan. Pitää pelata järkevästi eikä pidä pakottaa peliä, vaan pitää tunnistaa tilanteet. Joskus joutuu puolustamaan sitkeästi, ja silloin pitää vain olla sitkeä. Sitten kun on paikka mennä, niin on pantava kaasua. Rytmin kanssa on oltava hereillä pelissä.

Aivan kuten joukkueiden edellisessä kohtaamisessa viime lauantaina, molemmat joukkueet lähtevät otteluun tappio niskassaan. SaPKo joutui keskiviikkona vierapelissä Kiekko-Vantaata vastaan nöyrtymään peräti lukemin 6-2.

Viimeisen viiden pelin kuntopuntarin perusteella Jokipoikien ja SaPKon pelit ovat menneet molemmilla mollivoittoisesti. Jokipojat on viimeiseen viiteen peliin kerännyt kolme pistettä. SaPKon vastaava lukema on viisi pistettä.

– SaPKolla taisi olla eilen vaikea peli vieraissa. Kyllä siellä näkyy se, että he pystyvät pelejä kääntämäänkin. He ovat voittaneet muutaman tiukan matsin ja pystyneet sieltä pisteitä kairaamaan. Huomenna meidän pitää lähteä SaPKoa horjuttamaan.

Mestiksen joukkueista vain Rovaniemen Kiekko on kerännyt viidessä edellisessä pelissään vähemmän pisteitä kuin Jokipojat ja SaPKo. RoKin saldo ajalta on kaksi pistettä.

Ottelu Savonlinnan Talvisalossa alkaa kello 18.30.

Otteluennakon laati Mehtimäkeläinen