Perjantaina vieraaksi saapuu TUTO! Jatkuuko kotivoittojen putki?

18.01.2018

Jokipoikien ottelut jatkuvat perjantaina kotihallissa PKS Areenalla, kun vastaan asettuu vanha tuttu TUTO Hockey. Matsi alkaa klo 18.30.

Otteluisäntänä toimii Granlund. Tervetuloa kannustamaan Jokipojat jo neljänteen perättäiseen kotivoittoon!

* * * * *  * * * * * * *

Jokipoikien vuoden 2018 kolmannen viikon toinen matsi on kotipeli TuToa vastaan. Vaikka Jokipojat on pelannut tällä kaudella jo 33 ottelua, on perjantainen kohtaaminen joukkueille vasta kauden ensimmäinen! Vierailija on Jokipoikia kahdeksan pistettä edellä yhden pelin enemmän pelanneena, joten neljännellä peräkkäisellä kotivoitolla Jokipojilla on mahdollisuus nousta viiden pisteen päähän turkulaisista. Jokipoikien kokoonpanosta ovat varmuudella sivussa puolustajat Fabien Bourgeois ja Eppu Rissanen sekä maalivahti Timo Niemi. Puolustaja Joni Murasen sekä hyökkääjä Lauri Hukkasen pelikunto selviää vasta pelipäivän aamuna.

Jokipojat jatkoi hyviä otteitaan kotipeleissä myös edellisessä matsissaan hallitsevaa mestaria Savonlinnan Pallokerhoa vastaan. Ottelu oli odotetunlaisesti tiukka, mutta Jokipojat on piirun verran parempi ja voitti numeroin 3-1.

– Hyvä maku jäi pelistä, saatiin kolme pistettä SaPKolta. Ensimmäinen erä oli oikein laadukasta, tultiin terävästi peliin. Oli siinä jokunen lisäpaikkakin tehdä maaleja, mutta tehtiin yksi, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis kertaa.

– Toisessa erässä pikkuisen kiekoteltiin ja oltiin huolimattomia. Siinä sai SaPKo vähän otetta pelistä. Kolmannessa erässä johtoasemassa pelaaminen oli jämäkkää.

Aiemmin Jokipoikien johtoasemassa pelaaminen ei ole toiminut toivotulla tavalla, mutta SaPKoa vastaan ärjypaidat pitivät vastustajan hyvin poissa maalipaikoilta.

– Yleensä kun ryhdytään takaa-ajamaan, niin vastustaja ottaa riskiä ja tulee kovaa. Siinä pitää olla vain kärsivällinen ja puolustaa vahvasti. Toki pitää olla energinen ja liikkua.

Kovan paineen alla Jokipojat myös purki usein kiekkoa omalta alueelta, vaikka niistä pitkiä kiekkoja paljon tulikin.

– Ensimmäinen kymmenminuuttinen kolmoserässä pystyttiin pelaamaan SaPKon päässä paljon ja uskallettiin pysyä kiekossa hyvin. Sitten jos tulee niitä huonompia hetkiä, niin pidä vaikka kiekko laidan vieressä tai nostele lasin kautta pois. Sitähän ne pojat hyvin tekivät.

Jokipojat ja TuTo eivät ole tosiaan kohdanneet toisiaan vielä kuluvana kautena. Onko Varikselle tullut vastaavaa tilannetta vastaan, että kautta on pelattu jo 33 peliä ennen kuin tulee ensimmäinen kohtaaminen jonkun seuran kanssa?

– No ei ole, ei ole, Varis sanoo.

– Kun Haapakosken Mikon kanssa olin valmentamassa, niin yleensä oli pelitkin siten, että pitkän matkan pelit olivat tuplana. Nyt on käyty esimerkiksi keskiviikkona Rovaniemellä, ja yksittäisiin peleihin ajetaan 500–600 kilometriä, niin urheilullisesti siinä ei ole mitään järkeä.

– Meilläkin on suht koht kapea joukkue, ja kun pakitkin alkavat pelaamaan 25 minuuttia per peli ja on kolmen pelin viikkoja, niin ne ovat kovia pojille. Vähän pitäisi paremmin ajatella sarjaohjelmaa, en ole missään nimessä tyytyväinen siihen.

Aiempina kausina Jokipoikien ohjelmassa on ollut runsaasti vierasreissuja, joissa joukkue on pelannut niin perjantaina kuin myös lauantaina. Tänä kautena näitä kahden vieraspelin reissuja on vähemmän.

– Joensuutakin kun miettii paikkana, niin pääkaupunkiseudulta löytyy kaksi joukkuetta, sekä Lempäälästä ja Turusta joukkueet, niin ne ovat helppo kytkeä tuplapeleiksi. Myös Kokkola ja Rovaniemikin menisi samalla reissulla. Kilometrejä tulisi paljon vähemmän, niin pelaaminenkin olisi parempaa. Mutta niillä mennään.

TuTo on viimeistellyt eniten maaleja koko Mestiksessä. 34 ottelussa joukkue on heilautellut verkkoja peräti 125 kertaa.

Omaan verkkoon on mennyt 87 kiekkoa, mikä on puolestaan toiseksi vähiten Mestiksessä. TuTo on tällä hetkellä sarjassa viidentenä 54 pisteellään.

Jokipojat hengittää TuTon niskaan sijalta kahdeksan, ja pisteitä joukkue on saanut kerättyä 33 ottelusta 46.

– TuTohan on erittäin nimivahva joukkue. He ovat yksi mestarisuosikeista. Rosteri on sitä silmällä pitäen rakennettu. He pelaavat hyökkäysvoittosta kiekkoa. Heidän pelaamisensa perustuu hyökkäävään kiekkoon. Toki he puolustavatkin hyvin, Varis analysoi.

Jotta kotivoittoputki jatkuisi, Jokipoikien lienee taas venyttävä parhaimpaansa?

– Meidän pitää jokaisessa pelissä venyä parhaimpaamme. Kun pelaamme viisikkona tiiviisti ja olemme aktiivisia, niin silloin meillä on joka ilta mahdollisuus voittaa. Niin ne kaatuivat myös sarjaykkönen KeuPa ja ennen keskiviikon peliä kakkosena ollut SaPKo. 

TuTon kokoonpanosta löytyy monta kovaa pelimiestä. Koko Mestiksen pistepörssikärkenä on turkulaisten Niclas Lucenius, joka on tehtaillut 29 ottelussa kovat tehot 10+33.

– Onhan siellä yksilötaitoa, esimerkiksi Lucenius, joka on sarjan kirkkaimpia hyökkääjiä. Toki on siellä monta muutakin, jotka ovat useampana vuotena tehneet paljon pisteitä. Joukkueesta näkee, että siihen on satsattu. Onhan siellä pelaajilla paljon kokemusta, Varis summaa.

TuTolla on riveissään myös puolustajien selkeä pistekärki Kalle Valtola, joka on nakutellut 34 ottelussa pakin paikalta tehot 9+28. Valtolalla on hyvät mahdollisuudet tehdä Mestiksen pakkien yhden kauden piste-ennätys.

Kaudella 2007-2008 Mestiksen nykyinen kurinpitäjä Pasi "Pablo" Järvinen viimeisteli TuTon paidassa 45 pistettä.

Turkulaisten maalivahtiosastolla parhaiten on puolestaan pelannut Julius Pohjanoksa, jonka torjuntaprosentti 26 pelatun ottelun jälkeen on kova 92,62%.

Jokipoikien hyökkääjä Lauri Hukkasella on keskivartalovamma, ja hänen toipumistaan katsotaan päivä kerrallaan. Keskiviikkona kovan taklauksen kohteeksi joutuneen puolustaja Joni Murasen pelikunto on myös vielä arvoitus.

Lauantaina RoKi-pelissä loukkaantunut maalivahti Timo Niemi odottaa edelleen pääsyä magneettikuviin, joten hänen vammansa vakavuudesta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Otteluennakon laati Mehtimäkeläinen