Tulinen ilta päättyi tappioon - IPK vei pisteet Iisalmeen

26.01.2018

Jokipoikien neljän komean perättäisvoiton sarja katkesi perjantai-iltana tylysti. Mehtimäellä vieraillut Iisalmen Peli-Karhut ryöväsi matkaansa täyden pistepotin ja kiristi samalla entisestään tilannetta pudotuspeliviivan tuntumassa.

Kamppailu oli kokonaisuutena varsin tasainen, mutta IPK oli maalineduspelissä selkeästi isäntiä terävämpi. Jokipojat sortui myös jäähyilyyn, eivätkä rangaistuksia ottaneet vain pelaajat; päätöserässä päävalmentaja Jouni Varis komennettiin ulos vaihtoaitiosta. Jokipoikien osumat iskivät Oula Uski, Oskari Lehtinen ja Mika Koivisto (1+1). Maalilla Joonas Harald torjui 29 kertaa.

Jos Jokipoikien puolustuspeli on ollut hyvin kuosissaan viime otteluissa, niin samaa ei voi joukkueen puolustuspelaamisesta sanoa Iisalmen Peli-Karhuja vastaan.

– Edellisiin peliin ollaan saatu hyviä esityksiä, mutta tänään valitettavasti ainakin puolustussuuntaan oli ihan ohipeli. Karmeata puolustustamista paikoittain, Jokipoikien ottelusta ulos komennettua päävalmentajaa Jouni Varista lehdistötilaisuudessa tuurannut apuvalmentaja Ville Väänänen kertasi.

– Kolmas vieraspeli meillä putkeen ja kolmas voitto. Ylpeä olen joukkueesta. Kotijoukkue oli kova. Välillä olet purjeessa omissa, mutta tänään jaksettiin tapella keskustassa. Otettiin kroppaan kiekkoa. Olen sitä mieltä, että ansaittiin nämä pisteet, Iisalmen Peli-Karhujen päävalmentaja Janne Sinkkonen sanoi.

Myös Jokipoikien hermokontrolli oli ottelussa pahasti kateissa. Kieltämättä osa tuomareiden tuomioista oli käsittämättömiä, mutta oli Jokipojilla myös osansa, sillä täysin tarpeettomia tyhmiä jäähyjä joukkue otti ottelun aikana useita.

– Tuomareista sen verran, että en kyllä tiedä milloin olisi tämmöistä peliä ollut, Väänänen päivitteli.

– Aika yksipuolisesti tuli meille boksia. Kuten Jasi sanoi, he ansaitsivat voiton, ja varmasti olisivat voittaneet ilman tuomareidenkin apua tänään. Siinä mielessä itselle jäi vähän paska maku kun jouduttiin kärsimään siitä kolmannesta osapuolesta. IPK oli tänään parempi, hän jatkoi.

Ensimmäinen erä oli kokonaisuutena tasainen. Ensimmäisen maalin viimeisteli vierailija terävän hyökkäyksen päätteeksi.

Ottelun alku sujui IPK:n hallinnassa, mutta mitä pidemmälle erä eteni, sitä enemmän hallinta siirtyi Jokipojille.

IPK kuitenkin suojeli tiiviisti omaa maalinedustaansa, eikä ärjypaitojen hyökkäyspään pyöritykset tuottaneet paljoa maalipaikkoja.

Jokipoikien erän ehdottomasti paras hyökkäysvitja oli kolmoskenttä Mika Koivisto-Oula Uski-Joonas Larinmaa.

Kolmoskenttä tasoittikin ottelun. IPK:n puolustusalueella olleen irtokiekon Joonas Larinmaa sai kiinni hyvän liikkeensä ansiosta. Hän toimitti kiekon maalin eteen, josta se pomppi yksin olleelle Uskille.

Uski veivasi IPK:n maalivahti Aleksi Aution kahville hienon harhautuksen päätteeksi.

Vierailija laukoi erän aikana paikasta kuin paikasta, ja Jokipoikien Joonas Harald joutuikin venymään erässä kiekon tielle 14 kertaa Aution torjuessa kahdeksan kiekkoa.

– Ensimmäinen kymppi oli meiltä aivan loistavaa. Taidettiin johtaa maalipaikoissa 6–1 siinä. Siinä pelasimme varmaan kauden parasta peliä. Toki seuraava kymmenminuuttinen oli kaverin, Sinkkonen kertasi.

Toisen erän ensimmäiseen vajaaseen kahteen minuuttiin joukkueet viimeistelivät kaikista maalipaikoistaan. Jokipojat viimeisteli ensimmäisestä hyökkäyksestään. Hyvästä maalipaikasta Oskari Lehtisen kova ranne upposi sisään.

Jokipoikien parissa aiemmassa kotipelissä pelaaminen on ollut kakkoserässä vaikeahkoa, ja sitä se oli myös tänään.

Jokipoikien johto kesti vain 50 sekuntia Henri Fominin tasoittaessa pelin. 36 sekunnin päästä tasoituksesta vierailija jo johti ottelua.

Jokipojat sortui heikkoon oman pään kiekolliseen peliin, ja IPK vei myös suuren osan kaksinkamppailuista.

Kotijoukkue sortui kakkoserässä jäähyilyyn. Kotijoukkueen alivoima toimi hyvin, mutta yksi takaisku alivoimalla kuitenkin tuli vierailijoiden hienon kuvion myötä.

Erän loppuun Jokipojat joutui kahden miehen alivoimalle Lauri Hukkasen ja Roni Viirlaksen turhien jäähyjen myötä. Kahden miehen alivoiman joukkue taisteli kuitenkin esimerkillisesti.

Sen mitä kotijoukkue pääsi kakkoserässä pelaamaan viidellä viittä vastaan, oli joukkueen hyökkäyspelissä tuttua raikkautta, mutta vierailijat suojelivat omaa maalinedustaansa esimerkillisesti.

Kolmannen erän alussa vierailija karkasi jo kolmen maalin karkumatkalle. Jokipojat ei tilanteesta kuitenkaan lannistunut, vaan joukkue vei pelin väkisin vierailijoiden päätyyn.

Hyvän ottelun pelannut Koivisto kavensi ottelun lyödessä maalinedusruuhkassa pyörineen kiekon sisään. Jokipoikien hyvä kiri katkesi kuitenkin joukkueen ottamiin jäähyihin. Tunteet löivät selkeästi yli niin kaukalossa kuin myös kaukalon laidalla.

Jokipojat joutui pelaamaan kahden miehen alivoimaa myös kolmoserässä. Kahden miehen alivoima toimi kakkoserän tapaan hyvin.

Jokipojat haki kavennusta vielä ilman maalivahtia, mutta hyvistä maalipaikoista huolimatta ottelussa ei enää maaleja nähty.

– Jos jotain negatiivista meidän pelistä haetaan, niin se on viidellä kolmea vastaan ylivoima. Peli olisi pitänyt paketoida tänään sillä. Viidellä neljää vastaan ylivoima toimi, mutta viidellä kolmea vastaan ei toiminut, "Jasi" lausui.

– Toki lämmittää kahden miehen alivoimat, joita parikin kertaa pitkät pätkät tapettiin. Sieltä löytyi ryhtiä puolustuspeliin, mutta muuten huomiseen sitä pitää parantaa, jos meinataan yhtään SaPKoa haastaa vieraissa, Väänänen viittasi Jokipoikien huomiseen otteluun SaPKoa vastaan.

Otteluraportin laati Mehtimäkeläinen