Hermes nurin murskalukemin!

07.02.2018

Kauden neljäs kohtaaminen toi Jokipojille vihdoinkin voiton Kokkolan Hermeksestä. Keskiviikkoillan kamppailu Mehtimäellä päättyi isäntien eduksi selkein lukemin 5–1. Kotijoukkue puolusti hyvin ja onnistui myös käyttämään maalipaikat tehokkaasti hyväkseen.

Ville Halonen vei isännät johtoon alivoimalla, ja hieman ennen avauserän puoliväliä Oula Uski (2+0) siirsi Jokipojat jo kahden maalin karkumatkalle. Esa Lehikoinen (1+1) täydensi joensuulaiskasvattien vahvaa iltaa 3–1-ylivoimamaalillaan toisen erän alkajaisiksi. Maalinteossa onnistui kolmikon lisäksi myös Mika Koivisto. Ärjypaitojen veräjällä Joonas Harald selvisi vain 18 torjunnalla.

Jokipoikien ja Hermeksen keskinäisessä kamppailussa Jokipojat oli kaikilla pelin osa-alueilla vierasjoukkuetta edellä. Jokipojat vei varsinkin kaksinkamppailuja hyvällä prosentilla itselleen. Jokipojat nousi voitollaan runkosarjassa sijalle kuusi.

– Ei ollut tänään palaa, ollaan rehellisiä siitä. Vastustaja oli selkeästi parempi. Valmentajan on tehtävä on miettiä miksi näin, ja sitä selvitetään, Hermeksen päävalmentaja Ari-Pekka Pajuluoma summasi ottelun jälkeen.

– Iso peli varsinkin meille. Tässä on vähän sellaista "hitchcockia" koko ajan ollut tämä tekeminen. Tärkeät kolme pistettä, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis puolestaan lausui.

Heti ottelun alkuun molemmille joukkueille tarjottiin ylivoimaa. Hermeksen ylivoima toimi paremmin, mutta sen aikana verkkoja heilautteli kuitenkin Jokipojat.

Ville Halosen pääsi hyvän kiekonriiston ansiosta karkuun ja viimeisteli ottelun ensimmäisen maalin tarkalla rannekudilla.

Erä eteni Jokipoikien lievässä hallinnassa. Ärjypaidat karkasivatkin jo kahden maalin karkumatkalle Oula Uskin ohjatessa Lassi Raitasen viivasta lähettämän kudin sisään.

Kahden pikamaalin jälkeen Hermes vaihtoikin maalivahtia. Kaksi aiempaa kautta Jokipojissa torjunut Samuel Jukuri sai tehdä tilaa Leevi Laaksolle, vaikka missään nimessä Jukuria ei voinut kummastakaan takaiskusta syyttää.

Hermeksen kiekollinen peli oli erässä ajoittain sekaista. Joukkueen syöttötyöskentely haki uomiaan, ja monesti Jokipojat pääsi kääntämään peliä keskialueella Hermeksen kiekonmenetyksen jälkeen.

Vähitellen Hermes hiukan paransi peliään, ja joukkue kavensikin ottelun Jesse Huhtalan maalilla.

Erässä nähtiin poikkeuksellisen vähän laukauksia maalia kohti. Jokipoikien Haraldille torjuntoja merkattiin vain kaksi, ja Hermeksen maalivahdeille vain kolme.

– Ensimmäinen erä kulminoituu siihen meidän ylivoimaan, ja siitä 1–0-maali. Kertoo siitä, että vastustaja oli parempi tänään kaksinkamppailutilanteissa, Pajuluoma kertasi.

– Hukattiin hirveä määrä kiekkoja sinisen pinnassa hyökkäysalueella ja vastustaja oikeastaan koko pelin hallitsi kenttätapahtumia, eikä päästy omaan peliin juuri lainkaan. Pieni toivonkipinä syntyi siinä 2–1-tilanteessa, hän jatkoi.

– Joukkue tuli hyvin peliin, ja totta kai avausmaali vähän helpotti. Olimme tehokkaita ensimmäisessä erässä kun saatiin kaksi maalia. Pystyttiin pelaamaan suhteellisen kypsästi ensimmäinen erä, Varis kiitteli suojattejaan.

Jokipojat pääsi heti toisen erän alkuun ylivoimalle, ja tällä kertaa ylivoiman toimivuus oli ainakin tuloksellisesti parempi.

Jokipojat karkasi takaisin kahden maalin karkumatkalle Esa Lehikoisen laukoessa siniviivasta ranteella kiekon verkon perukoille. Hermeksen Laakso oli tilanteessa voimaton, sillä hän oli vedon lähtiessä pahassa maskissa.

Molemmat joukkueet saivat kakkoserässä aikaiseksi hyviä pitkiä pyörityksiä hyökkäyspäässä.

Jokipojilla pyöritykset olivat aavistuksen vaarallisempia, mutta lisämaaleja erässä ei enää nähty parista hyvästä paikasta huolimatta.

Molemmat joukkueet puolustivat kärsivällisesti omaa maalinedustaansa, ja monesti irtokiekoissa oli ensimmäisenä puolustavan joukkueen pelaaja.

– Vastassa oli erittäin aktiivinen joukkue, joka puolusti todella hyvin. Henkisesti pelaajille varmasti aika vaikea peli, sitä kautta horjuttiin toisessa erässä, Varis myönsi.

– Meillä oli kiekon kanssa tekemistä. Toki johtui myös siitä, että vastustaja oli aktiivinen ja tuli joka puolelta päälle. Siinä ryhdyttiin hosumaan. Pidettiin vastustaja kuitenkin poissa maalipaikoilta, hän jatkoi.

Jokipojat lisäsi johtoaan kolmannessa erässä jälleen ylivoimalla Mika Koiviston laukoessa hänelle kimmonneen kiekon tyhjään maaliin. Vaikka Jokipoikien ylivoimapelaaminen oli ottelussa melko vaikeaa, oli viimeistely kuitenkin tehokasta.

Vaikka Hermes oli kolmannessa erässä kolmen maalin tappiolla, ei joukkueen otteissa näkynyt luovuttamisen merkkejä.

Hermeksen kirin lopetti kuitenkin Uskin illan toinen maali kahden miehen ylivoiman aikana.

Jokipoikien tempo hiukan laski ottelun loppua kohden, ja hallinta siirtyi vierailijoille. Parista hyvästa maalipaikasta huolimatta lisämaaleja ei ottelussa enää nähty.

– Kolmannessa erässä päästiin karkuun niin sitten oli helppo pelata, Varis sanoi. 

Jokipoikien kapteeni Samu Pitkänen loukkaantui ottelun kolmannessa erässä.

– Harmittava totta kai tuo Pitkäsen Samun loukkaantuminen. Jouduttiin kolmella sentterillä pelaamaan, ja peli hiukan sekosi. Toivotaan, että Samu on perjantaina kunnossa.

– Joukkueen yhteisestä pelistä, jota ollaan vähän tässä löydetty, niin siitä ei ollut tänään ripaustakaan. Kaikki kunnia vastustajalle. Tyhmää sanoa, että me pelattiin huonosti ja sen takia vastustaja voitti. Voi olla, että he tekivät meidät aseettomiksi. Ei ollut jakoa, 5–1 taululla, Pajuluoma päätti.

Jokipoikien pelit jatkuvat perjantaina kotiottelulla Espoo Unitedia vastaan. Ottelu PKS Areenalla alkaa klo 18.30, tervetuloa!

Otteluraportin laati Mehtimäkeläinen