Keskiviikkona Ketterän vieraaksi

13.02.2018

Mestiksen runkosarjaa on jäljellä enää neljä viikkoa. Neljänneksi viimeinen viikko tarjoaa ärjypaidoille kaksi tilaisuutta tärkeiden pisteiden haalimiseen. Vastukset ovat kuitenkin kovia; keskiviikkona vieraskaukalossa vastaan asettuu Mestiksen tämän hetken kuumin joukkue Imatran Ketterä, ja perjantaina kotiottelussa on edessä mittelö TUTO:a vastaan.

Jokipoikien kokoonpanosta ovat varmuudella sivussa maalivahti Timo Niemi ja hyökkääjä Lauri Hukkanen. Jokipojat saa Imatralle mukaansa uuden vahvistuksen ranskalaismaalivahti Sebastian Ylösen siirryttyä Raumalta ärjypaitaan.

Jokipoikien edellinen ottelu oli edellisenä lauantaina vieraskaukalossa Heinolassa. Jokipojat ei saanut missään vaiheessa peliään kunnolla käyntiin, ja Peliitat veikin täyden pistepotin viimeisen minuutin maalin myötä lukemin 3-2.

– Turpaan tuli. Eipä siitä paljon ollut lapsille kertomista, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis sanoo.

Ärjypaidoille ottelu oli viikon kolmas, kun puolestaan Peliitat pääsi pelaamaan huomattavasti levänneempänä, sillä joukkue pelasi lauantaita ennen keskiviikkona. Oliko tässä osasyy pelin nihkeyteen?

– En jaksa uskoa siihen. Meillä oli kaksi hyvää peliä siinä alla, joista saatiin kuusi pistettä. Edelleen korostan sitä henkistä puolta tässä vaiheessa kautta, sieltä se varmaan jäi pikkaisen vajaaksi.

– Ei mitään Peliitoilta pois. Joukkue oli todella aktiivinen ja muistutinkin, että Peliitat on ottanut muun muassa Ketterältä ja SaPKolta pisteitä ennen meitä.

– Ei sarjataulukkoa kannata katsoa, että kuka siellä on vastassa. Se oli meiltä väljää pelaamista, ja lopputulos oli surullinen. Harmittaa kun pisteet jäivät sinne, niitä olisi tarvittu ehdottomasti. Mutta mennään eteenpäin, Varis jatkaa.

Vaikka Jokipojat onkin kerännyt pisteitä hyvin viime aikoina (edellisestä 13 ottelusta yhdeksän voittoa), oli joukkueen ylivoimapelaaminen varsinkin viime viikolla vaikeaa.

Joko vastustajat ovat oppineet tavan, millä Jokipojat pelaa ylivoimaa?

– Varmasti sitä katsoo itse kukin toisten joukkueiden ylivoimaa. Se voi olla yksi syy, että vastustajat reagoivat. Meidän ylivoima ei ole ollut ihan terässään. Viime viikolla kuitenkin keskiviikon pelissä tehtiin neljä erikoistilannemaalia.

– Välillä ylivoimamme on ollut todella laadukasta. Erikoistilannepelaaminen tulee olemaan huomennakin isossa arvossa. Nyt ovat jäähymäärätkin ryhtyneet putoamaan. Mikä on ihan hyväkin asia, kun pelataan enemmän viidellä viittä vastaan. Välillä tuli kaikenlaista "hippaheikki"-jäähyä, Jouni Varis naurahtaa.

Jokipojat ja Ketterä kuuluvat samaan Mestiksen välisarjalohkoon, joten joukkueet kohtaavat kuudesti. Joukkueet ovat kohdanneet neljästi, ja kolme kertaa täydet pisteet on vienyt Jokipojat. 

Imatran Ketterä on tällä hetkellä todella kovassa vireessä, sillä joukkue on voittanut peräti seitsemän edellistä kamppailuaan, joista viidestä on tullut täysi pistepotti.

Hyvien otteiden myötä sarjanousija on noussut runkosarjassa jo sijalle kolme 72 pisteellään. Jokipojat on kuudentena 63 pisteellään.

Miten Ketterän lentokeli katkeaa keskiviikkona Imatralla?

– Kyllä se lähtee aktiivisuudesta. Meidän pitää olla aktiivisia ja suoraviivaisia. Meidän pitää pelata suoraviivaisesti kohti maalia niin kiekon kanssa kuin myös kiekottomana, Varis summaa.

– Meidän pitää olla viisikkona tiiviitä molempiin suuntiin. Koko viisikon, joka on kentällä, pitää pelata samaa peliä.

Sarjanousijan viime aikojen hyvien otteiden yksi selkeä syy on sentteri Jesse Juntheikin kova vire. Juntheikki johtaa tällä hetkellä Mestiksen pistepörssiä. Hän on nakuttanut 40 ottelussa tehot 16+31.

Myös Ketterän 21-vuotias laitahyökkääjä Joona Jääskeläinen on ollut tehokas. Ketterän omiin kasvatteihin lukeutuva Jääskeläinen on paukutellut 38 ottelussa tehot 22+24, ja hän on kokonaispisteissä kakkosena heti Juntheikin jälkeen.

Ketterä on onnistunut varsinkin viimeistelyssä. Joukkue on tehnyt 42 ottelussa 149 häkkiä, joka on yhtä paljon kuin sarjaa selkeästi johtavalla KeuPa HT:llä.

Jokipojat on puolestaan yksi vähiten maaleja päästäneistä joukkueista. Ärjypaidat ovat päästäneet kolmanneksi vähiten maaleja koko Mestiksessä.

Miten Varis näkee tällaisen lähtökohdan otteluun, kun vastakkain ovat paljon maaleja tehnyt ja vähän maaleja päästänyt joukkue?

– Siinähän sitä sitten mitataan molempia joukkueita. Nyt meillä on hyvä puolustaminen ja heillä hyvä hyökkääminen. Huominen varmasti kertoo, että kumpi on parempi.

– Kyllä mekin maaleja osataan tehdä, kunhan pidämme pelin simppelinä. Puolustaminen pitää olla vieraskaukalossa ja miksei myös kotonakin hyvää. Jos miettii viime viikkoakinm niin viidellä viittä vastaan -pelissä ei montaa maalia omaan päähän tullut. Sen pitää olla hyvää.

– Totta kai maalivahtipelinkin pitää olla hyvää. Tälläinen hyökkäävä joukkue kun on vastassa, niin varmasti jonkun paikan saavat, ja silloin tarvitaan hyvä ukko tolppien väliin.

Tiistaina tiedotettiinkin uudesta pelaajasopimuksesta, kun Timo Niemen pidempää loukkaantumista paikkaamaan joukkue palkkasi Sebastian Ylösen tolppien väliin. Ylönen siirtyi SM-liigaseura Rauman Lukosta Jokipoikiin loppukauden mittaisella sopimuksella.

Otteluennakon laati Mehtimäkeläinen