Perjantaina Espoo Unitedin kimppuun kotihallissa!

08.02.2018

Jokipoikien viikon toinen peli on perjantainen kotimatsi Espoo Unitedia vastaan. Kahdessa edellisessä pelissään hyvin oman pään puolustuspelissä onnistuneet ärjypaidat lähtevät hakemaan kolmatta voittoa putkeen espoolaisten kustannuksella. Matsi alkaa PKS Areenalla klo 18.30.

Luvassa on todellinen kuuden pisteen peli, sillä joukkueet ovat vain kahden pisteen päässä toisistaan pudotuspeliviivan päällä. Jokipoikien kokoonpanosta on varmuudella sivussa maalivahti Timo Niemi. Kapteeni Samu Pitkäsen pelikunto selviää pelipäivän aamuna.

Jokipojat jatkoi jämäköitä otteitaan myös keskiviikkoisessa kotimatsissa Kokkolan Hermestä vastaan. Ärjypaidat puolustivat tiiviisti pitäen vierailijan poissa laadukkailta maalipaikoilta.

Vaikka ottelussa ei maalipaikoilla varsinaisesti juhlittu, oli Jokipoikien viimeistely kohdillaan joukkueen viedessä täyden pistepotin lukemin 5-1.

– Se oli iso peli meille. Tärkeät kolme pistettä saatiin ja päästiin sillä saralla eteenpäin. Puolustettiin jämäkästi ja pelattiin hyvä kotiottelu, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis kertaa.

Kahdessa Jokipoikien edellisessä pelissä ärjypaitojen maali on heilunut vain kertaalleen molemmissa peleissä.

Joko puolustusalueen puolustuspelaaminen on sillä tasolla, mitä vaaditaan pudotuspeleihin pääsyyn?

– On siinä vieläkin parantamista, mutta ollaan hyvällä tasolla. Se on ollut meille tavaramerkki, että lähes aina kun olemme voittaneet, niin olemme puolustaneet hyvin aktiivisesti koko kentän laajuudelta. Aina siinä puolustuspelissä on pientä viilaamista, mutta hyvään suuntaan mennään.

– Nyt kun ollaan saatu pakisto terveeksi, niin parit ovat vähän uusiutuneet osaltaan, ja se ottaa oman hetkensä. Hyvään suuntaan mennään, koko kentän puolustaminen viisikkona on erittäin tärkeää. Sitä viilataan kuitenkin ihan loppuun asti, Varis summaa.

Jokipojille sattui keskiviikon ottelussa, kuten muutamissa peleissä aiemminkin, vaikeuksia kakkoserässä kiekollisen pelaamisen suhteen omalla puolustusalueella.

Mitä lääkkeitä on löydettävissä siihen, ettei jouduttaisi kakkoserässä pitkiin puolustustaisteluihin omassa päässä?

– Siinä tulee laatuasiat esiin, että miten saadaan kiekot alueelta. Pitää olla nöyryyttä laittaa kiekko vaikka lasin kautta pihalle. Toinen asia on rytmittää peliä, että pääset rytmiin niin, että pystyt pitämään kiekkoa ja vaihtamaan kiekon kanssa. 

– Kuitenkin tilanteita tulee joka pelissä, ettet pääsekään vaihtamaan. Yleensä peli lähtee virheen kautta pyörimään omissa. Silloin pitää malttaa ja olla kärsivällinen, eikä pidä hötkyillä. Olemme puhuneet sitä, että lyödään vaikka pitkä kiekko.

– Siitä saa 20-25 sekuntia taukoa verrattuna siihen, että lähdettäisiin kiekon kanssa söhläilemään ja menetettäisiin kiekko, ja sitä kautta vastustaja saisi maalipaikkoja.

– Rytmin kanssa on tärkeää, että miten vaihdot pelaavat kakkoserässä. Sitten jos pelataan syvään, niin ei pelata syvään sen takia, että vastustajalle annettaisiin kiekko, vaan ajatus pitää olla se, että siinäkin päästäisiin kiekkoon, Varis analysoi.

Jokipojilla on runkosarjaa jäljellä kymmenen ottelua. Neljänteen sijaan ja kotietuun on tällä hetkellä matkaa seitsemän pistettä.

Toisaalta karsijan paikalla tällä hetkellä olevaan Hermekseen on matkaa 11 pistettä, joten panos kaikissa jäljellä olevissa otteluissa tulee olemaan erittäin suuri.

Miten tälläisessa tilanteessa pidetään pelaajien fokus vain seuraavassa pelissä ja yksittäisessä seuraavassa vaihdossa?

– Se on hyvin pitkälle henkistä. Jos pelaajat haluavat katsella sarjataulukoita tai pistepörssejä, niin sen kun katselevat. Ei siitä kannata peikkoa kellekään tehdä, tai mitä mediaa kuka seuraakin. Jokainen omalla tavallaan.

– Henkinen kantti on tärkeää, että pystyy sietämään kipua ja käsittelemään tunnetilaa yksittäisen vaihdon ja pelin aikana. Kun on vastustajalla momentumia ja kun itsellä menee hyvin, että miten ne pystyt käsittelemään. Ajatus on seuraavassa vaihdossa, ja niin sen pitääkin olla. Tapahtui kentällä mitä vaan, oli se hyvä tai huono muisto, niin ole sen kanssa se 10 sekuntia.

– Tärkeä asia on se meidän pelaaminen. Että meidän pelin rakenteet, poikien oma luovuus ja sitten se oma reagointi pelissä ovat siellä.

Jouni Varis toivookin joukkueen otteisiin lisää rentoutta, vaikka pelataan erittäin tärkeitä pelejä.

– Meidän pitää saada edelleen rentoutta tuohon pelaamiseen. Toki nyt on ollut tavallaan pudotuspelipelaamista jo pidemmän aikaa, ja se on varmasti vähän vienyt rentoutta. Sitä kuitenkin tarvitaan, ja kiekollinen peli paranee kun saadaan rennommaksi sitä pelaamista.

– Nämä ovat hyvin pitkälle henkisiä asioita ja niistä keskustellaan. Mitä pidemmälle kevättä mennään, niin tämä joukkue on osoittanut sen, että se pystyy pelamaan mitä tahansa joukkuetta vastaan, Varis toteaa.

– Valmistautumisprosessi ja henkinen kantti ovat kuitenkin niin iso osa peliä, että ei mieli tai tunne vie liikaa, tai ettei jää tunteen puolesta liian vajaaksi. Se on aina sellaista hienosäätöä niin yksittäisen pelaajan kuin koko joukkueen kanssa.

Espoo United ja Jokipojat ovat kohdanneet kuluvana kautena kahdesti, ja molemmilla kerroilla espoolaiset ovat vieneet täyden pistepotin.

Marraskuussa Mehtimäellä Jokipojat joutui taipumaan lukemin 2-4, ja vuoden 2018 ensimmäisessä pelissä pisteet jäivät Espooseen lukemin 3-1.

– Kaksi peliä ollaan pelattu, ja toinen olisi kyllä voitu voittaa. Vieraissa ei oltu jalalla liikkeellä ja oltiin aneemisia. Huomenna on uusi päivä. Vastustaja tulee jo torstaina Joensuuhun, Jouni Varis tietää kertoa.

Alkukaudesta Espoo United pelasi vahvan keskialueen trapin, eikä niinkään kovan karvauksen kautta. Joukkueen peli on kuitenkin hiukan muuttanut muotoaan kauden aikana.

– On siellä sitä trappia edelleen. Ei me mihinkään trappiin voida kaatua tai hakea sieltä syytä. On tässä monellakin joukkueella trappeja ollut. Syksyllä ei kovinkaan monella joukkueella ollut samaa. Nyt siellä alkaa jokaisella se risuaita olemaan, kun kevättä kohti mennään, Varis naurahtaa.

– Meillä oli trappi ensimmäisinä, ja sitä on jauhettu. Siitäkin on erilaisia variaatioita vastustajasta riippuen. Se on vaan se kiekon kanssa pelaaminen, viisikoiden etäisyydet kunnossa ja halu kiekkoon pitää olla jokaisella pelaajalla.

– Pitää pelata yksinkertaista lyhytsyöttöpeliä, niin ei se sen kummasempaa ole. Se vaatii sen rentouden kiekon kanssa, niin kyllä sen viidakonkin läpi mennään. Tietysti siinä pitää muistaa se, että viidakkoon ei pidä jäädä, koska sitä se viidakko haluaa.

– Pitää olla nöyrä. Lähtöpelaaminen ei ole missään pallopelissä sitä, että aina pääsee läpi. Pitää tunnistaa tilanne, että milloin lähdet haastamaan, että ei lähdetä liian isoilla riskeillä pelaamaan.

Jokipoikien pelaajistosta on varmuudella sivussa maalivahti Timo Niemi.

– Uskoisin, että viimeistään alkuviikosta saadaan tietoa, että kuinka kauan hän on poissa. Lääkäreiden sanomisten mukaan mennään.

Samu Pitkäsen pelaamisesta puolestaan päätetään pelipäivänä.

– Pitkänen sai päätällin keskiviikkona, ja hänen pelaamistaan katsotaan huomenna tarkemmin. Ei pitäisi olla vakavaa, mutta mitään ei pysty poissulkemaan.

Ottelu Espoo Unitedia vastaan alkaa Mehtimäellä kello 18.30.

Otteluennakon laati Mehtimäkeläinen