Täysillä TUTO:n kimppuun

22.02.2018

Jokipoikien runkosarjan viimeisen kolmen ottelun ruuhkaviikon jälkimmäiset kaksi peliä ovat molemmat vierasmatseja. Perjantaiksi joukkue matkustaa Turkuun, jossa vastaan asettuu Jokipoikia kaksi sijaa ylempänä ja kuusi pistettä edellä oleva TUTO. Lauantaina vastaan asettuu puolestaan Espoo United.

Jokipojat on hävinnyt neljä edellistä peliään putkeen, mutta kolmesta viimeisestä matsista ärjypaidat ovat kaikista raapineet yhden pisteen per peli. Jokipoikien kokoonpanosta on varmuudella sivussa maalivahti Timo Niemi, puolustaja Lassi Raitanen sekä keskushyökkääjä Ville Halonen.

Ärjypaitojen edellinen ottelu oli keskiviikkona Mehtimäellä. Opiskelijoiden kiekkokarnevaalissa kotiyleisö joutui kuitenkin pettymään Jokipoikien taipuessa 11. peräkkäisen voiton saaneelle Imatran Ketterälle jatkoajalla numeroin 1-2.

– Tarkka pelihän se oli molemmin puolin. Maalipaikat olivat aika vähissä. Nousujohteinen peli meiltä. Haastetta oli kokoonpanon kanssa poissaolojen takia, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis kertaa.

– Tietysti harmittaa ylivoima, ensimmäiset kaksi ylivoimaa emme olleet terävillämme. Toki Ketterän alivoima oli jämäkkää, kuten meidänkin alivoima oli jämäkkää.

– Ylivoimaa pitää parantaa viikonloppua kohti. Alkuviikosta harjoiteltiin ylivoimaa ja tehtiin meidän mielestä hyvät ratkaisut, ja hyvältä se näyttikin. Pelissä ei päästy kuitenkaan niin rohkeasti ja raikkaasti pelaamaan.

– Viidellä viittä vastaan oli arkuutta kiekon kanssa pelaamisessa. Oliko se sitten jännittämistä, vai mistä ikinä se johtuikin, niin emme olleet parhaimmillamme. Kolmannessa erässä tultiin tasoihin, ja peli oli auki. Mahdollisuus oli ottaa kolmekin pistettä, Varis summaa.

Kuten kolmessa Jokipoikien aikaisemmassakin pelissä, joukkue esitti hyvää peliään valitettavasti vain yhden erän ajan. Mitä se vaatii, että joukkue pystyisi pelaamaan hyvin läpi ottelun?

– Se vaatii keskittymistä vaihdosta vaihtoon ja rentoutta. Meillä oli aiemmin vaikeuksia kakkoserien kanssa, mutta eilen se meni jo ihan miehekkäästi. Täytyy muistaa, että kentällä on aina vastustajakin. Rentoutta ja rohkeutta kiekolliseen peliin tarvitaan.

– Mietitäänkö liikaa virheitä? Painotamme, että pitää uskaltaa pelata. Kiekon kanssa meidän pitää pelata enemmän syöttömällä. Siihen kaivataan rohkeutta. Jos joku virhe tulee, niin se vaan sitten tulee.

– Ei virheitä pidä mennä pelkäämään, vaan pitää rohkeammin pelata kiekolla suoraviivaisesti. Sitähän se on ollut niissä erissä, missä olemme pystyneet tehokkaasti tekemään maaleja.

Ainakin eilen maali selkeästi vapautti joukkueen peliä. Onko nyt ollut liikaa puristamista, kun maaleja ei ole tullut toivotulla tavalla?

– Nyt kun on ollut vähän jännää, niin rentous olisi silloin hirveän tärkeä asia. Olemme jo pelanneet niin paljon, että pelaamisen pitää tulla pelaajien selkäytimestä. Tiedetään miten me pelaamme ja miten vastustajat pelaa, joten nyt pitää vain uskaltaa heittäytyä siihen peliin.

 – Kilpailu pisteistä on kovaa, niin pelaajille tulee jännitystä. Rentoutta haetaan, mutta eilenkin nähtiin, että kuinka paljon se maali vapauttaa. Pitää tehdä niitä maaleja muutama enemmän, niin se pelaaminenkin on vapaampaa. Turha jännittää. Pikku jännitys on aina hyvästä, mutta pitää uskaltaa tehdä rohkeita ratkaisuja.

Jokipoikien viisi edellistä peliä ovat kaikki olleet todella tiukkoja, sillä kaikki viisi kamppailua ovat päättyneet maalin erolla. Joko joukkueilla on playoff-moodi päällä, kun matsit ovat tässä vaiheessa runkosarjaa niin sanottuja maalin pelejä?

– Kyllä se moodi on tainnut alkaa jo joulutauon jälkeen. Toki se on joissain peleissä näkynyt jännityksenä. Kyllä me se rentous löydetään. Toivotaan, että pysyttäisiin nyt flunssa-aallosta erossa. Räkää on siellä sun täällä. Sekin vaikutti, että osa pelaajista pelasi eilen puolikuntoisena. 

TUTO:n ja Jokipoikien kohtaamiset ovat painottuneet runkosarjan loppupuolelle.

Ensimmäinen keskinäinen kohtaaminen oli 19. tammikuuta ja viimeinen runkosarjakohtaaminen on huomenna perjantaina 23.2. Kaksi aiempaa koitosta on päättynyt TUTO:n voittoon (5-0, 2-3) ja yksi Jokipoikien (6-1).

Onko TuTon pelaaminen pysynyt samanlaisena tässä reilun kuukauden aikana?

– Ei siellä hirveitä eroja ole ollut. Kutakuinkin samanlaista on heidän pelaaminen ollut. Eikä tässä vaiheessa isoja muutoksia kukaan hae. Heidän pelaamisensa on selkeätä.

Helppoja pisteitä ei Turustakaan ole tarjolla, sillä kotijoukkue TuTo on tähän mennessä kerännyt kotiotteluistaan kolmanneksi eniten pisteitä koko Mestiksessä.

TuTon kovasta hyökkäyksestä puuttuu varmuudella yksi kova syömähammas, sillä konkarihyökkääjä Aki Keinänen on perjantain ottelusta sivussa pelikiellon vuoksi.

Kotijoukkueen puolustaja Kalle Valtola on kerännyt tähän mennessä pisteitä 14+29. Valtolan yhteispistemäärä 43 on vain kahden pisteen päässä Mestiksen puolustajien piste-ennätyksestä.

Kaudella 2007-2008 Mestiksen nykyinen kurinpitäjä Pasi "Pablo" Järvinen viimeisteli TUTO:n paidassa 45 pistettä.

Jokipojat on ajoittain pystynyt pitämään TuTon taitavat hyökkääjät irti kiekosta, ja viemään vastustajalta pelitilan. Onko se paras lääke tuota taitavaa hyökkäystä vastaan?

– Se on sitä kiekotonta ja riistopelaamista. Tänä päivänä kiekossa jos pystytään hyökkäysalueella kiekko riistämään, niin useassa tilanteessa se johtaa maalipaikkaan. Pitää peliä rytmittää, ettei aina mennä tukka putkella. Jos haluat taitoa rikkoa, oli se kiekko meillä tai vastustajalla, niin jos sinua ei kukaan painosta, niin kyllähän sinä pystyt syötön antaamaan.

– Sitten kun tulee paine kiekolliseen, että miten se peli silloin soljuu. Se on yksinkertainen asia. Se vaatii hyvän liikkeen ja viisikon reagoinnin yhdessä. Kyllä kun se meillä toimii, niin se on ollut parhammillaan tehokasta. Se on yksi meidän tapa pelata, Jouni Varis analysoi.

Jokipojilla on runkosarjaa jäljellä viisi ottelua, joista neljä kohtaamista (TUTO, United, IPK ja LeKi) on niin sanottuja kuuden pisteen pelejä. Jäljellä ovat tärkeät pelit ovat varmasti hyvä mittari joukkueen henkiselle kantille?

– Varmasti niin se on jokaiselle joukkueelle. Olisi hienoa jos todellakin saisimme Turusta kuusi pistettä ja kuusi pistettä myös Espoosta. Sitten saisimme jo 12 pistettä, ja silloin toisin serpentiinejä ja ilmapalloja kopin täyteen, Varis naurahtaa.

– Kuuteenkin pisteeseen ollaan viikonlopusta tyytyväisiä. Kova päivä on huomenna luvassa. Valmistautumisen merkitys on iso, että päästään heti pelin alussa peliin kiinni.

Jokipoikien joukkueessa on liikkeellä flunssaa.

– Ollaan pienen flunssan kourissa. Toivotaan, että pysytään nyt terveenä tämä loppuviikko.

– Ville Halonen ja Lassi Raitanen ovat poissa. Toivotaan, ettei taudit lähde nyt jylläämään. Kaikenlaiset käsidesit on käytössä ja kaikki mahdollinen pyritään tekemään. Se, että pysyttäisiin nyt terveänä, on iso juttu.

– Kyllä tässä pystyy räkä poskella menemään ihan kuten hiihtäjätkin kisoissa, se ei haittaa mitään. Kunhan ei ryhdytä kuumeilemaan, se vie voimat.

Ottelu TUTO:n ja Jokipoikien välillä alkaa Turun Kupittaalla kello 18.30.