TUTO vei voiton jatkoajan jälkeen

16.02.2018

Jokipoikien ja TUTO:n välisessä tärkeässä kuuden pisteen kamppailussa perjantaina Mehtimäellä vierailijat olivat kotijoukkuetta kokonaisuudessa hiukan edellä. Lopputulos oli jatkoajan jälkeen TUTO:n nimiin 2-3.

Ensimmäisessä erässä kuumaksi äitynyt kamppailu rauhoittui pelin edettyä, mutta paikoittain pelin intensiteetti oli lähellä pudotuspelimaista taistoa. Ratkaisevan maalin viimeisteli jatkoajalla ylivoiman aikana vierailijoiden Kalle Valtola. Jokipoikien maalintekijöinä kunnostautuivat Roni Viirlas ja Timo Hiltunen. Debyyttinsä Jokipoikien maalilla tehnyt ranskalaisvahti Sebastian Ylönen oli maalillaan hyvä torjuen yhteensä 33 laukausta.

Jokipojat kärsi TuToa vastaan kolmannen peräkkäisen tappionsa. Jälleen kerran Jokipojat pelasi hyvän ensimmäisen erän, mutta kaksi jälkimmäistä erää meni turkulaisten hallinnassa.

TUTO oli voittanut Mehtimäellä edellisen kerran vuoden 2013 tammikuussa, joten voiton myötä turkulaisten todella pitkä tappioiden putki Joensuussa katkesi.

– Taisi olla viiteen vuoteen ensimmäinen kerta kun TUTO voittaa täällä. Se kertoo kuinka vaikea paikka legendaarinen Mehtimäki on, TUTO:n päävalmentaja Miika Elomo kertasi.

– Rehellisyyden nimissä numerot olivat tasaisia, mutta olimme tänään parempi joukkue, hän jatkoi.

Jokipojat pelasi hyvä aloituserän. Heti erän alussa ärjypaidat pääsivät ylivoimalle, joka toimikin mallikkaasti, mutta maaleja ei vielä nähty.

Jokipojat jatkoi hyviä otteitaan, ja joukkue pääsi johtoon Roni Viirlaksen viivakudilla. Hyvän liikkuvan maskin TUTO:n Karolus Kaarlehdon eteen teki Samu Pitkänen.

Peli jatkui kotijoukkueen hallinnassa. Joukkue pelasi aktiivisesti ja aiheutti suuria ongelmia turkulaisten puolustukselle.

Erän edetessä tunteet kaukalossa kuumenivat. Ensimmäinen isompi paini nähtiin Joel Olkkosen tekemän kovan Mikke Levoon suuntautuneen taklauksen jälkeen. Lisäksi nujakkaan osallistui vierailijoiden kultakypärä Niclas Lucenius.

Erä jatkui loppuun asti hyvinkin fyysisenä. Erän aikana Jokipojat sai jäähyjä kahdeksan minuuttia ja TUTO kaksikymmentä.

– Hyvä tulo peliin. Ensimmäiseen ja kolmanteen erään olen tyytyväinen, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis sanoi.

Ensimmäinen erätauko oli selkeästi rauhoittanut pelaajia, sillä kakkoserässä ei nähty niin paljoa taklauksia ja nujakointeja kuin ensimmäisessä erässä.

Toisen erän hallinnasta vastasi puolestaan vierailija. Toisessa erässä Jokipojilla oli vuoro olla ongelmissa vastustajan kovan paineen alla.

Kakkoserän pitkän vaihtomatkan ja Jokipoikien vaihtotilanteissa tapahtuneiden huolimattomuuksien ansiosta TUTO pääsi erässä muutaman kerran ylivoimahyökkäyksiin.

Ensimmäisen Jokipoikien vaihtovirheen hyödynsi Niclas Lucenius, jonka pyöritteli itsensä vapaaksi ja tasoitti ottelun tarkalla laukauksella.

Erän aikana Jokipoikien puolustaja Lassi Raitanen sai osuman, jonka takia hän poistui pukukopin puolelle. Näin ollen seiskapakkina kokoonpanossa ollut Eppu Rissanen pääsi peliin mukaan.

TUTO pääsi ottelussa johtoon tilanteessa, jossa Jokipojilla oli vaihto pahasti kesken. TUTO jatkoi hyviä otteitaan, ja joukkue saikin kiekon kolmannen kerran maaliin, mutta se hylättiin videotarkistuksen jälkeen kiekon osuttua korkeaan mailaan.

Tilanne aiheuttikin ihan aiheesta suurta kritiikkiä niin TuTon pelaajistossa kuin myös valmennuksessa. 

– Sitten mikä korpeaa eniten, niin se maali mikä meiltä vietiin. Suoraselkäisesti kylläkin pelin jälkeen tuomari sanoi, että hänen virhe. En puhu pelkästään TUTO:sta, mutta se ei ole eka kerta tässä sarjassa kun ei mene maalit oikein, Elomo puhisi.

– Se on niin raakaa vääryyttä, koska organisaatiot laittaa rahaa, ja pelaa sijoituksista. Maalit pitäisi mennä 2018 aina oikein, hän jatkoi.

– Toinen erä, ei noin voi pelata. Tänään pelattiin. Mentiin suunnitelmassa ihan vääriin asioihin. Annettiin TUTO:lle se, mitä he haluavat. He tykkäävät pelata kiekon kanssa. Siellä on helvetin paljon taitoa. Ja sitten kymmenen minuuttia omissa pyörittiin. Siitä sapiskaa meille, Varis sanoi.

Jokipojat aloitti kolmannen erän hyvin. TUTO kuitenkin puolusti tiiviisti, eikä ärjypaidat päässeet maalipaikoille.

TUTO kuitenkin hyppäsi nopeasti takaisin kuskin paikalle, ja joukkue vei peliä.

Jokipojat sai kuitenkin kaivatun tasoituksen Timo Hiltusen hienon soolomaalin myötä.

Omalta alueelta kiekon blokkauksen jälkeen pelivälineen haltuunsa saanut Hiltunen purjehti vastustamattomasti hyvälle laukaisupaikalle, ja laukoi kiekon ohi Kaarlehdon tarkan kudin myötä.

Erän edetessä Jokipojat tiivisti peluutustaan, eikä neloskenttää paljoa kentällä näkynyt. Lisäksi Jokipoikien pelaamista sekoitti se, että Samu Pitkänen joutui poistumaan erän aikana pukukopin puolelle.

TUTO:lla oli hyvät paikat viedä ottelu nimiinsä jo varsinaisella peliajalla, mutta tolppaa lähemmäksi kiekko ei mennyt.

Jatkoaika sujui täysin vierailijoiden hallitessa peliä ylivoimalla. Mestiksen puolustajien pistepörssiä ylivoimaisesti johtavan Kalle Valtolan kova ja tarkka lämäri takasi vierailijoille ylimääräisen pisteen. Maali oli Valtolalle jo kauden 40. piste.

– Tänään olisi ollut iso sauma ottaa kolmekin pistettä, Varis harmitteli.

Ottelun jälkeen Varis otti kantaa illan tuomarikaksikkoon.

– Tuomareista, minä olen reagoinut tähän kaksikkoon ihan riittävän paljon. En sano enää mitään muuta. Olisi ollut ainekset paremmallekin pelille.

– Maaleista tiedän, että meiltä on hylätty montakin ihan vastaavanlaisia. Tämä on vain Mestistä, tämä on amatöörisarja, ikävä kyllä. Myös näitten osalta, joilla on vähän erilaiset paidat, hän lohkaisi.

Jokipojilla on runkosarjaa jäljellä kuusi ottelua. Joukkueen pelit jatkuvat ensi viikon keskiviikkona, kun PKS Areenalla järjestetään Opiskelijoiden Kiekkokarnevaali. Ottelu alkaa klo 18.30 ja vastustajaksi saapuu Imatran Ketterä. Tervetuloa!

Otteluraportin laati Mehtimäkeläinen