Viikonloppu vieraskiertueella - perjantaina vastassa TUTO

01.02.2018

Jokipoikien helmikuu käynnistyy vieraspelikiertueella. Perjantaina Turussa vastassa on TuTo, ja lauantaina vastaan luistelee Lempäälän Kisa. Molemmissa vieraspeleissä on todellakin luvassa panosta, sillä Jokipoikien hamuamasta kotiedusta kamppailevat myös tällä hetkellä sijalla viisi oleva TuTo ja kuudentena oleva LeKi.

Jokipojat on puolestaan ennen perjantain kierrosta sijalla kahdeksan. Jokipoikien kokoonpanosta on varmuudella sivussa loukkaantumisen takia puolustaja Fabien Bourgeois sekä kymppitilin täyttymisen takia hyökkääjä Oskari Lehtinen. A-junioreiden mukana ovat puolestaan Wiljami Kupiainen ja hyökkääjä Teemu Lahtinen.

Jokipoikien tammikuun päätti pelien osalta lauantainen vieraspeli Savonlinnassa SaPKoa vastaan. Vaiherikkaan ottelu päättyi lopulta rankkareilla numeroihin 4-5.

– Taas kerran meillä oli jäähyjä liian iso määrä. Onneksi pystyttiin sieltä kaksi tärkeää pistettä ottamaan. Alku oli meiltä ottelussa hyvä. Toiseen erään jäähyjen kautta ote vähän siirtyi SaPKolle, ja kolmannessa erässä molemmilla oli omat hetkensä, Jokipoikien apuvalmentaja Ville Väänänen kertaa.

– Siinä mielessä jatkoaika ei mikään vääryys pelin kuvaan nähden ollut, mutta pystyttiin kääntämään ottelu meille voittolaukauksilla tällä kertaa.

Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis oli toimitsijakiellossa lauantaina. Näinpä vetovastuussa oli apuvalmentajana Väänänen. Puolustajien peluutuksesta puolestaan vastasi loukkaantunut puolustaja Esa Lehikoinen. Miten päävalmentaja Varis ohjeisti Väänästä ja Lehikoista otteluun?

– Tietyt perussapluunat meillä on, millä mennään. Käytiin joukkueen kanssa aamulla palaverissa läpi, että miten tullaan toimimaan. Pelin aikana minä ja Esa tietysti reagoitiin, miten tarvetta oli, ja ihan hyvin siitä suoriuduttiin, Väänänen summaa.

Kahdessa edellisessä pelissä Jokipojat on sortunut jäähyilyyn. Perjantaisessa tappioon päättyneessä IPK-kotimatsissa Jokipojat otti jäähyjä peräti 46 minuuttia IPK:n ottaessa niitä kaksi.

Lauantaina Jokipojille minuutteja tuli 36 SaPKon kerätessä jäähyjä 16 minuutin arvoisesti.

Jokipojat oli alkukaudesta yksi Mestiksen vähiten jäähyjä ottaneista joukkueista. Runkosarjan vedellessä viimeisiä kierroksiaan on Jokipojat saanut toiseksi eniten jäähyjä koko Mestiksessä. Mitä syitä suuriin jäähymääriin on löydetty?

– Kausi on pitkä, niin välillä tunteet ovat enemmän pinnassa väkisinkin. Nyt on viime peleissä tunne on ottanut liikaa valtaa. Omaan peliin keskittyminen on seonnut hetkittäin, Ville Väänänen miettii.

– Joukkueen kanssa ollaan käyty läpi, että ensinnäkin jäähymäärät pitää saada selvästi pienemmäksi ja pitää pystyä keskittymään vain omaan tekemiseen, eikä tunteille saa antaa liiallista valtaa kesken pelin.

Jokipojat on ottanut 37 ottelussaan yhteensä 586 minuuttia. Tilastoa johtaa sarjajumbo Heinolan Peliitat, jonka vastaavat lukemat ovat 37 ottelua ja 608 jääminuuttia.

Kahden minuutin jäähyjä joukkue on ottanut vasta yhdeksänneksi eniten, mutta isompia jäähyjä onkin tullut senkin edestä.

– Tuomareissakin on varmastikin osaselitystä jäähymääriin, mutta vähintään puolet ovat olleet ihan aiheellisiakin. Olemme ottaneet hölmöjä jäähyjä, Väänänen myöntää.

– Toiseen suuntaan ei ole annettuja siitä jäähyjä, mistä meille on puolestaan annettu. Se on jäänyt ihmetyttämään, että miksi ei ole vastustajille samalla linjalla annettu.

Vaikka ärjypaidat ovatkin ottaneet viime aikoina runsaammin jäähyjä, on joukkue kahdeksasta edelllisestä pelistään seitsemästä pystynyt kairamaan pisteitä.

Jokipoikien eniten jäähyjä ottanut pelaaja on joukkueen kultakypärä Oskari Lehtinen. Kovista otteista tunnettu Lehtinen on saanut 37 matsissa yhteensä 75 jäähyminuuttia.

Lehtinen onkin sivussa TuToa vastaan kymppitilin täyttymisen takia.

– Itselläni on manuaalinen kirjanpito pelaajien kymppitilin takia. Mestiksen tilastoista ei tosiaan erittelyä löydy pelaajien jäähyjen osalta, Väänänen ihmettelee.

Aiempina kausina Mestiksen tilastoista löytyi erittely pelaajien jäähyistä, mutta uusimman päivityksen myötä tämä tieto on hävinnyt. Näkyvilllä on vain pelaajan saama kokonaisjäähymäärä.

Jokipojat ja TuTo ovat kohdanneet kuluvan kauden aikana vasta kertaalleen. Pari viikkoa sitten Mehtimäellä pelatussa ottelussa Jokipoikien viimeistely oli hyvää. Täysi pistepotti jäi Joensuuhun lukemin 6-1.

– Vastus oli odotetunlainen. Taitavia hyviä yksilöitä joukkueesta löytyy. Heidän heikkoutensa löytyy ehkä puolustuspäästä ja yleisestä joukkueen puolustamisesta. Siihen pystyttiin edellisessä pelissä hyvin iskemään kiinni, ja sama on tavoitteena myös perjantaina.

TuTon paras pistemies Niclas Lucenius sai 20. tammikuta pelatun ottelun tapahtumien vuoksi peräti viiden ottelun pelikiellon, joten hän ei tule pelaamaan Jokipoikia vastaan.

– Varmasti heillä riittää leveyttä hyökkäysarsenaalissa. Yhden pelaajan merkitys ei kovin suuri ole, vaikka kiistatta erinomaisesta pelaajasta onkin kyse. TuTossa kyllä laatua hyökkäyskalustossa riittää ilman Luceniustakin, Väänänen sanoo.

TuTon joukkueessa ovat pukuhuoneen ovet heiluneet viime aikoina molempiin suuntiin. Jokipojissa viime kaudella pisteitä kohtuullisella tahdilla paukutellut ja kuluvana kautena Hermeksessä puolestaan vaikean kauden pelannut laitahyökkääjä Nico Friman siirtyi TuTon paitaan.

Hyökkääjä Eetu-Ville Arkiomaa puolestaan siirtyi TuTon paidasta Itävaltaan EHC Lustenaun riveihin.

Jokipojat lähtee kohti Turkua aikaisin perjantaiaamuna.

– Lähdemme aamulla seitsemän aikaan liikenteeseen, ja Lahdessa on pienet oheisharjoittelut ja jumpat, jotta saadaan paikkoja verryteltyä. Ruokailun jälkeen lähdetään Turkuun, ja pelin jälkeen jäädään Turkuun yöksi. Lauantaiaamuna tehdään tarvittavat herättelyt ja toimenpiteet siihen, että ollaan valmiita LeKi-matsiin.

Ottelu Turun Kupittaalla alkaa kello 18.30.