Ketterä kukistui jälleen - välierissä ollaan!!

16.03.2018

Se on totta - Jokipojat on yhden heikomman kauden jälkeen taas mukana Mestiksen mitalipeleissä! Ketterä kaatui ratkaisevassa neljännessä ottelussa maalein 4-2.

Runkosarjassa kuudenneksi sijoittunut Jokipojat jyräsi puolivälieristä jatkoon suoraan neljässä ottelussa. Sarjanousija Imatran Ketterä pelasi odotuksiin nähden huikean runkosarjan ja sijoittui kolmanneksi, mutta pudotuspeleissä ärjypaitojen kovuus oli liikaa. Illan ottelua seurasi 2203 maksanutta katsojaa.

Perjantain ottelussa Mehtimäellä draaman kaari oli täydellinen: Jokipojat nousi päätöserässä tappioasemasta Mika Koiviston (2+0), Oula Uskin (1+1) maaleilla johtoon. Ketterä oli vielä lähellä tasoittaa, mutta osuma hylättiin videotarkituksen jälkeen. Lopulta Oskari Lehtinen vapautti yli kaksituhatpäisen kotiyleisön voitonjuhliin iskettyään kiekon tyhjiin. Jokipoikien maalilla Sebastian Ylönen torjui 27 kertaa. Jokipojat aloittaa välierät perjantaina 23. maaliskuuta. Vastustaja on vielä avoinna, mutta todennäköisin vaihtoehto lienee KeuPa HT.

Kuten Jokipoikien ja Ketterän välinen ensimmäinen kohtaaminen Joensuussa viime maanantaina, oli myös perjantainen matsi Mehtimäellä varsinainen trilleri.

Ketterä pelasi kokonaisuutena varsin hyvän pelin, mutta jälleen kerran Jokipojat oli kolmannessa erässä viimeistelyssä vierailijoita askeleen edellä.

– Tänään oli hyvä peli. Tultiin hyvällä suhteellisen rennolla otteella. Ideana oli, että ei ole paljon hävittävää ja että lähdetään nauttimaan. Aika pitkälle se jänne piti, Ketterän päävalmentaja Matias Lehtonen kertasi.

– Sitten yksittäisiä virheitä, mistä Jokipojat teki pelitilanteessa sen yhden enemmän, ja ansaitsi sitä kautta voittonsa, hän jatkoi.

– Tämä päivä oli haasteellinen joukkueelle. Sarjassa tilanne 3–0 ja sarja pitäisi panna poikki. Kaksi erää kiekon kanssa oli tiettyjä vaikeuksia. Ketterä tuli aika raikkaasti peliin, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis sanoi.

Ensimmäinen erä oli kotijoukkueen hallintaa. Ärjypaidat olivat erityisen sähäköitä karvauspelaamisessaan. Joukkue vei myös paljon kaksinkamppailuja, ja hallitsi tämän myötä myös peliä.

Ketterällä oli erän aikana kaksi ylivoimaa, mutta yhtä hyvää maalipaikkaa lukuunottamatta vierailijoiden ylivoima pysyi kurissa.

Ottelun avausmaalin viimeisteli Jokipojat. Joonas Larinmaalla oli hyvää malttia odottaa hyvää syöttöpaikkaa, ja hänen nappisyöttönsä tavoitti maalin edustalla olleen Mika Koiviston lavan. Koiviston ohjauksesta syntyikin erän ainoa maali.

Erän edetessä Ketteräkin sai peliään paremmaksi. Jokipoikien maalilla Sebastian Ylönen oli kuitenkin maalillaan varma.

Toiseen erään Ketterä puolestaan hyppäsi kuskin penkille. Joukkue alkoi voittamaan kaksinkamppailuja ja erityisesti joukkueen syöttöpeli parani.

Jokipojat kuitenkin puolusti omaa maalinedustaansa tiiviisti. Ne paikat mitä vierailijat saivat tasakentällisin aikaiseksi tarttuivat Ylösen lopulta suojiin.

Myös Ketterä pelasi tiiviisti omassa päässään. Jokipojat sai ajoittain aikaiseksi pyörityksiä, mutta kiekon kanssa maalin eteen ei ollut asiaa.

Jokipojat pääsi erässä kertaalleen ylivoimalle, mutta pakkopeli ei ottanut yhtään käynnistyäkseen.

Ketterä puolestaan käytti mahdollisuutensa ylivoimalla, ja tasoitti ottelun Janne Kettusen maalilla.

– Toinen erä varsinkin niin siinä meillä oli vaikeuksia, mutta selvittiin niistä. Tehtiin se päätös toisella erätauolla, että kaikki tai ei mitään. Sillä mentaalitetillä lähdettiin, Varis sanoi.

Ketterä jatkoi kolmannen erän alkuun hyvää peliään. Joukkue karkasikin ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon hyvän pyörityksen päätteeksi.

Ketterän peli näytti raikkaalta, mutta lisämaaleja joukkue ei hyvistä paikoista huolimatta saanut.

Kolmannen erän edetessä Jokipoikien ylivoima alkoi toimimaan kreivin aikaan. Aivan ylivoiman loppuhetkillä Joel Olkkosen hyvä kiekon ylöstuonti päättyi maalin taakse, josta hän syötti maalin edustalle purjehtineelle Koivistolle. 

Koivisto tälläsi Jokipoikien kannalta elintärkeä tasoituksen suoraan syötöstä.

Jokipoikien erän jälkimmäisen ylivoiman aikana lähimpänä maalintekoa oli Oskari Lehtinen, jonka napakka rannekuti osui tolppaan.

Laadukkaita paikkoja nähtiin erän lopussa molemmissa päissä, mutta ainoastaan Jokipojat sai enää kiekon hyväksytysti maalin.

Jokipoikien terävä vastahyökkäys päättyi maaliviivalle kimpoilevaan kiekkoon, josta sen sisään puttasi Oula Uski.

Ottelun loppuhetkillä oli todellista draamaa. Ketterän ylivoimalla tekemä maali hylättiin videotarkistuksen jälkeen, ja joukkue haki tasoitusta ilman maalivahtia, mutta Lehtisen tyhjään maaliin tekemän maali lopetti Ketterän kirin.

– Pitää taas nostaa hattua joukkueelle. Sillä oli uskoa ja voimaa tulla sieltä, ja ottaa se neljäs kiinnitys. Tärkeä voitto Jokipojille. Sitkeitä ovat, Varis kiitteli.

Ottelusarjan päätyttyä valmentajat kertasivat neljää puolivälierämatsia.

– Kova sarja. Jokipoikien kärki ja muutenkin leveys oli kovalla tasolla. Siellä oli oli äijiä, jotka osaavat pelata tätä peliä, varsinkin näin kevään tullen. Joukkueessa on kokoa ja näköä. Todella kypsää pelaamista heiltä ja virheetöntä esittämistä. Meidän tarina ei ollut vielä valmis tänä vuonna isompiin asioihin, Matias Lehtonen myönsi.

– Soturien ensimmäinen Mestis-kauden kirja menee umpeen ja nukutaan pari yötä, ja maanantaina lähdetään kirjoittamaan uutta lukua. On ollut etuoikeus olla organisaatiossa mukana ja olla mukana noiden veijareiden kanssa.

– Aika iloista peliä koko kauden ollaan pelattu ja uskon, että olemme osoittaneet sen, että pystytään pelaamaan Mestis-tasolla. Imatran Ketterä sinne kuuluu. Ja Imatra yleisesti kaupunkina. Yleisömäärät ja tulokset ovat olleet sellaisia. Tämä on ollut koko kauden oppimatka.

– Ensimmäiseltä luokalta päästiin ja ensi syksynä alkaa toinen luokka. Ollaan viisaampia ja parempia. Annan joukkueelle ja organisaatiolle kiitettävän arvosanan kaudesta, vaikka tottakai iso halu ja nälkä olisi ollut mennä pidemmälle. Tänä vuonna ei oltu vielä valmiita siihen.

– Jokipojat oli selkeästi parempi. Tuolla pelaamisella mitä tällä hetkellä tekevät ja pelaavat illasta toiseen pudotuspeleissä, niin ei kahta sanaa etteivät menisi pitkälle, Lehtonen summasi.

– Sarjasta sen verran, että vastassa oli Ketterän tasoinen joukkue. Sarjakolmonen ja koko sarjan ennakkosuosikki. Ehkä sarjan yksi hyökkäyssuuntaan parhaiten pelaava joukkue, Varis analysoi.

– Ketterä pystyi vielä siirtorajalla vahvistumaan kun tuli (Juhana) Aho maaliin ja (Risto) Mattilaa. Se oli iso haaste meidän joukkueelle.

– Kasvettiin sarjan aikana ja pystyttiin pitämään se fokus silmässä, että ei ajateltu voittamista, vaan puhuttiin hetkessä olemisesta. Että miten pystyt itse vaikuttamaan siihen, että olet parhaimmillasi peli-iltana, ja miten elät vapaasi ja niin pois päin. Siitä pitää nostaa joukkueelle hattua. Kovasti uskottiin siihen omaan juttuun, ja se toi tuloksen.

– Sarjan ensimmäiset kolme peliä sisälsi aika paljon jäähyjä. Kovia taklauksia, ja joku taklaus oli sellainen, joka ei kuulu minun mielestäni jääkiekkoon millään tavalla.

– Yhden pelaajan haluan meiltä nostaa ylitse muiden. Oskari Lehtinen otti helvetinmoisen pommin niin ensimmäisessä kuin myös kolmannessa pelissä. Hän veti tänään huikean pelin. Siinä on meille sellainen sielu tuolle joukkueelle.

– Jatketaan matkaa. Nyt vedetään vähän henkeä, ja katsotaan missä ollaan ensi viikon perjantaina.

Otteluraportin laati Mehtimäkeläinen