Puolivälierät käyntiin Imatralla!

09.03.2018

Jokipojat aloittaa Mestiksen puolivälierät lauantaina vierasottelulla Imatralla. Sarjanousija Ketterä pelasi vahvan runkosarjan, ja se saikin kolmossijansa myötä kotiedun pudotuspeleihin. Ottelu Imatralla alkaa klo 17.00, ja paikka välieriin irtoaa tästä sarjasta neljällä voitolla.

Jokipoikien kenraaliharjoitus ennen pudotuspelejä oli keskiviikkoinen kotimatsi sarjakärki KeuPa HT:ta vastaan. Kummallakaan joukkueella ei ollut ottelussa suurta panosta. Jokipojat vei ottelun jatkoajalla lukemin 4-3.

Ärjypaitojen tavoitteena oli runkosarjassa saavuttaa kotietu eli päästä neljän parhaan joukkoon. Kuudenneksi jäänyt Jokipojat jäi neljäntenä olevasta Kiekko-Vantaasta neljän pisteen päähän.

Mitä jäi Jokipoikien runkosarjasta mieleen?

– Nousujohteinenhan se runkosarja oli. Siellä se 18.10, ja siitä se kuukausi eteenpäin oli musta hetki, missä menetettiin paljon pisteitä. Oli monta syytä siihen. Oli loukkaantumisia kun välillä mentiin neljälläkin pakilla. Jälkiviisas voi olla valmentajakin, niin se neljä pistettä olisi ollut otettavissa, mutta siihen ei pystytty, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis summaa.

– Sarjasta pitää se sanoa, että se oli tiukka. KeuPa karkasi alussa. Pitää muistaa, että minkälainen joukkue siellä oli. Välillä siellä oli jopa 14 liigaukkoa, niin sellaisen joukkueen pitääkin karata. Muuten oli tasainen sarja.

– Me saimme asioita eteenpäin, ja toki oli vaikeitakin hetkiä, mutta niissä kasvettiin. Toivotaan, että niistäkin hetkistä me hyödytään tänä keväänä.

– Ei ihan tyytyväisiä olla runkosarjaan, mutta paljon siellä oli hyvää. Neljä pistettä harmittaa, mutta se pitää jättää taakse. Pudotuspeleissä ollaan, mikä on hieno asia. Kun katsoo, niin aika kovia joukkueita jäi pudotuspelien ulkopuolelle.

– Yksi ennakkosuosikki, ja miksei toinenkin suosikki jäi ulkopuolelle. Heilläkin oli kovat satsaukset, mutta ovat nyt ulkona. Kyllä se kertoo tästä sarjasta, että miten tiukka ja tasainen se oli, Varis viittaa Hermeksen ja Espoo Unitedin jäämiseen pudotuspelien ulkopuolelle.

Jokipoikien edellisen pelin jälkeen Jouni Varis toivoi, että kaikkien joukkueessa pitää ottaa nyt yksi steppi eteenpäin. Missä asioissa on erityisesti parannettavaa?

– Kyllä se on ihan päivittäisessä tekemisessä. Tässä hetkessä eläminen on tärkeää. Jos on palautumispäivä, niin tee kaikkesi niin hyvin kuin pystyt. Turha on ajatuksen antaa karkailla.

– Jos pitää nukkua, niin nuku hyvin. Kun pitää syödä, niin syö hyvin, ja niin edelleen. Kaikki ihan perusasiat pitää tehdä niin hyvin, että ei anneta sillä puolen vastustajalle mitään eteen.

– Jos ajatellaan pelaamista, niin valmistautuminen on tärkeää. Yksittäinen pelaaja pystyy vaikuttamaan siihen hetkeen, kun on jäällä, että miten hyvin taklaat, liikut, syötät, kamppailet ja niin edelleen. Ne on ihan pieniä juttuja, mutta kaikessa jokaisen pitää nostaa tasoa. Koska niin se vastustajakin tekee.

– Ei sitä tarvitse mennä kysymään pudotuspelijoukkueelta, että haluavatko he voittaa. Kaikki haluavat voittaa.

– Nyt on kysymys siitä, että kuka sen asian tekee omalta kohdaltaan parhaiten, ja kuinka paljon on valmis tekemään töitä joukkueen ja kaverin eteen. Siitä se on pitkälti kysymys. Se antaa ainakin mahdollisuuden sinulle pelata hyvää lätkää.

– Valmennuksenkaan ei pidä lähteä nyt vetämään pupuja hatusta. Ne meidän asiat pidetään selkeänä mielessä. Peli on pojilla selkärangassa, kuten on myös vastustajalla. Nämä pelit ovat monelle pelaajalle sellaisia, että ei näihin playoffseihin joka vuosi pääse, Jouni Varis sanoo.

– Siellä on nytkin toistasataa pelaajaa, jotka eivät sinne päässeet. Pudotuspeleissä pitää vetää viimeisen päälle. Sen jälkeen voi kävellä nenä ylhäällä, kun on antanut kaikkensa jäälle. Tulos tulee sen kautta.

Jokipojat joutui pelaamaan runkosarjan lopun kovan paineen alla, sillä joukkueen pudotuspelipaikka ei ollut varma. Onko joukkue paineettomammassa tilanteessa, kun asetelma on nyt se, että Jokipojat lähtee sarjaan Ketterää vastaan haastajana?

– Painetilaa on ollut tosiaan pidempään sarjan tiukkuudesta johtuen. Mentiin kymmeniä kierroksia siten, että yksittäisen pelin merkitys oli tärkeä. Totta kai siinä on hyviä asioita.

– Välttämättä rentoutta ei silloin pelaamiseen löydä, kun painetta tulee. Se suurin paine oli siinä pelissä, kun varmistimme pudotuspelipaikkamme. Ottelussa LeKiä vastaan joukkue vapautui paljon.

– Nyt ei tarvitse enää paineita ottaa. Kyllä siellä Ketterä on selkeästi ennakkosuosikki. Syksyllä joukkueesta näkyi jo, että kun pääsevät kunnolla Mestis-moodiin, niin erittäin laadukas joukkue se on.

– Nyt ovat saaneet (Risto) Mattilaa ja (Janne) Kumpulaista ja (Juhana) Ahoa, niin se alkaa olemaan paperilla yksi parhaimmista joukkueista. Ei sillä tavalla tarvitse Ketterän menestystä ihmetellä. Ketterä on erittäin laadukas joukkue, Varis analysoi.

Ketterässä tällä kaudella seitsemässä ottelussa pelannut liigaseura Mikkelin Jukureiden sopimuspelaajiin kuulunut maalivahti Juhana Aho pelaa loppukauden Imatralla.

Viime kaudella SaPKossa pelanneen ja sarjan mestaruuden voittaneen Ahon torjuntaprosentti seitsemässä ottelussa oli Ketterän paidassa kova 93,67.

Tämän kauden kuudesta runkosarjakohtaamisesta Jokipojat voitti kolme ensimmäistä peliä ja kevätkaudella hurjaan vireeseen äitynyt Ketterä kolme viimeistä.

Voitot menivät siis tasan 3–3, mutta koska Ketterä voitti vain kerran varsinaisella peliajalla, vei Jokipojat pisteet keskinäisistä otteluista 11–7.

Oliko siitä hyötyä, että joukkueet pelasivat peräti kuusi ottelua runkosarjassa?

– Hyötyä sillä tavalla, että molemmat joukkueet tuntevat toisensa. Ketterään tuli tosiaan muutamia muutoksia siirtorajalla, mutta muuten ollaan tuttuja. Tiukkoja pelejä olemme runkosarjassa pelanneet. Pudotuspelit ovat kuitenkin erilainen maailmansa. Nyt ei mennä kuin yksi peli kerrallaan, Jouni Varis miettii.

 Imatran Ketterä teki nousijajoukkueeksi poikkeuksellisen paljon maaleja. Imatralaiset paukuttivat 50 runkosarjamatsissa peräti 180 maalia, joka oikeutti toiseen sijaan heti runkosarjan voittaneen KeuPan jälkeen.

Jokipojat viimeisteli puolestaan 156 maalia ollen tilaston viides.

Jokipojat päästi neljänneksi vähiten maaleja lukeman ollessa 140 maalia omiin. Ketterän maaliin viimeisteltiin 159 kertaa, mikä oli viidenneksi eniten koko Mestiksessä.

Jokipoikien aktiivinen pelaaminen on keskinäisissä kohtaamisissa ollut ajoittain myrkkyä Ketterän pelaamiselle.

– Ei me omaa peliä lähdetä särkemään vastustajan takia. Tehdään niitä juttuja, mitä ollaan harjoiteltu. Siihen uskotaan vahvasti. Meidän pitää puolustaa vahvasti ja olla aktiivisia. Oma tekeminen on ydinasia.

Pelaajien pistepörssissä viiden eniten pisteitä tehneen pelaajan joukossa oli peräti kolme Ketterän pelaajaa.

Joona Jääskeläinen vei koko Mestiksen pistepörssin tehden 46 matsissa tehot 30+31. Samaan kokonaispistemäärään ylsi Jesse Juntheikki tehden 46 ottelussa pisteet 20+41.

Viidenneksi eniten pisteitä koko Mestiksessä viimeisteli Santeri Vuoti, jonka tehot 46 matsissa olivat 14+36.

Jokipojista eniten pisteitä puolestaan viimeisteli Joonas Larinmaa. Mestiksen nopeimpiin luistelijoihin lukeutuva Larinmaa teki 50 pelissä tehot 11+38, joka oikeuttaa Mestiksen runkosarjan pistepörssissä sijalle yhdeksän.

Jokipoikien sairastupa on maalivahti Timo Niemeä lukuunottamatta tyhjä.

Runkosarjan viimeisessä runkosarjaottelussa maalivahti Sebastian Ylönen otettiin kolmannessa erässä pois maaliltaan. Hänen loukkaantumisensa ei tainnut onneksi olla vakava?

– Ei ollut. Sebastian on täydessä kunnossa. Hänet otettiin varotoimenpiteenä keskiviikkona pois maalilta.

Jatkopaikka välieriin vaatii neljä voittoa.

Ottelu Imatran jäähallissa alkaa lauantaina kello 17.00.