Runkosarjan päätösmatsi keskiviikkona PKS Areenalla

05.03.2018

Jokipoikien runkosarjan viimeinen ottelu on kotimatsi sarjakärki KeuPa HT:tä vastaan. Vierailija KeuPa on käytännössä voittanut runkosarjan, mutta Jokipojat voi vielä voitolla nousta kuudennelta sijalta viidenneksi tai pudota tappiolla seitsemänneksi. Jokipoikien kokoonpanosta ovat varmuudella sivussa loukkaantumisesta kärsivä maalivahti Timo Niemi ja pelikiellossa oleva puolustaja Joel Olkkonen. Muutamilla pelaajilla on pieniä vaivoja, joten tarkempi kokoonpano selviää pelipäivän aamuna.

Jokipojat varmisti pääsynsä pudotuspeleihin edellisessä ottelussaan. Raskaan vieraspeliviikon pelannut LeKi hyytyi kolmannessa erässä Jokipoikien viimeistellessä hyvin omista paikoistaan.

– Pelistä jäi kaksijakoiset fiilikset. Alkuun pari erää ei oltu lähelläkään sitä, mitä pelin piti olla. Viimeisessä erässä hieno tasonnosto, ja saatiin tärkeät kolme pistettä kaivettua kolmannen erän hyvällä pelillä. Helpotti meidän taakkaa tämän viikon osalta, Jokipoikien apuvalmentaja Ville Väänänen summaa.

Jokipojat saalisti kauden tärkeimmästä pelistään täyden pistepotin lukemin 5-3.

Varsinkin kakkoserässä kotijoukkueen pelaaminen oli lauantaina vaikeata. Joukkue kuitenkin paransi peliään rutkasti kolmannen erän edetessä.

– Kolmas erä oli sitä peliä, mitä haluamme keväällä pelata. Sitä peliä meidän olisi pitänyt koko peli pelata. Tärkein siitä pelistä oli se, että saatiin pisteet.

– Se on ihan selkeä homma, että kun viikonloppuna alkaa pudotuspelit, niin meidän pitää pystyä pelaamaan ehjiä 60-minuuttisia ja tarvittaessa jopa pidempiä pelejä. Ottelun sisällä ei saisi taso heilahdella yhtä paljon kuin lauantain pelissämme, Väänänen summaa.

Jokipoikien ylivoimapelaaminen oli lauantaina vaikean näköistä. Poissaolojen takia ylivoimakoostumukset olivat normaalista poikkeavia. Se ei varmasti ole ihannetilanne, kun ylivoimaviisikoilla ei ole alla yhteisiä kokemuksia?

– Kyllä varmasti se oli isona osana siinä. Ylivoimaa harjoittelimme ennen peliä tietyillä koostumuksilla, mutta ne muuttuivat pariinkiin kertaan pelipäivän aikana, kun ukkoja tippui, Väänänen sanoo.

– Sinällään ymmärtää, että oli haastava tilanne, kun ukot vaihtuivat ja harjoitellut kuviot ja sovitut asiat jouduttiin lennosta pistämään uusiksi. Väkisinkin se jonkin verran vaikuttaa siihen, että miltä se siellä jäällä näyttää.

Jokipojilla on panosta runkosarjan viimeisessä ottelussa sen verran, että voitolla on mahdollisuus nousta kuudennelta sijalta sijalle viisi.

Tämä vaatisi sen, että Jokipojat voittaa kolmen pisteen arvoisesti ja viidentenä oleva TuTo ei saa pistettäkään Hermekseltä. Jokipoikien ja TuTon saadessa tasapisteet TuTo sijoittuisi viidenneksi paremman maalieronsa turvin

Seitsemännellä sijalla on puolestaan IPK, joka on Jokipoikia kahden pisteen päässä. Joukkueiden jäädessä tasapisteisiin Jokipojat säilyisi kuudennella sijalla paremman maalieron turvin.

KeuPan runkosarjan voitto on käytännössä varma. Savonlinnan Pallokerho voi vielä nousta keuruulaisten kanssa tasapisteisiin, mutta KeuPan maaliero on pässipaitoja parempi. KeuPan maaliero on 52 maalia plussalla, ja SaPKolla vastaava lukema on puolestaan 32.

Jokipojat saakin pudotuspeleihin hyvän kenraaliharjoituksen, kun vastaan asettuu runkosarjan ykkönen.

– Nyt saadaan paras mahdollinen mittari siihen, että missä mennään. Pystytään mittaamaan oma tasomme ennen pudotuspelejä, Ville Väänänen toteaa.

– Toivotaan, että saadaan pelistä loistava esitys meiltä ja hyvä kenraaliharjoitus ennen lauantaina alkavia pudotuspelejä ajatellen.

– Varmasti KeuPa pyrkii tulemaan mahdollisimman hyvällä porukalla tänne. Lauantai tulee kuitenkin nopeasti vastaan. Hyvä kenraali myös heille pudotuspelejä ajatellen.

– Toki nyt on mahdollisuus huilauttaa sellaisia pelaajia, joilla on vammoja tai muuta, niin heidän ei ole ihan pakko pelata. Pelikuntoisia miehiä tuskin sivuun jätetään huilamaan, vaan mahdollisimman lähellä niitä koostumuksia pyritään pelaamaan, joilla lauantaina on tarkoitus pelata.

Jokipojat ja KeuPa ovat kohdanneet tänä kautena kolmesti. Sarjakärki on voittanut molemmat kotipelinsä  (5-1, 5-2), ja Jokipojat oli tammikuussa kotipelissään vahvempi lukemin 5-1.

KeuPa vaikutti vielä tammikuussa purjehtivan suvereeniin runkosarjan voittoon, mutta vähitellen SaPKo otti kovan kirinsä myötä keuruulaiset melkein kiinni.

Muuten Mestiksessä sijat yhdestä kolmeen ovat käytännössä varmat. KeuPa on lähtee pudotuspeleihin sarjaykkösenä ja SaPKo kakkosena.

Kolmantena oleva sarjanousija Imatran Ketterä on ennen viimeistä kierrosta pudotuspeleihin päässeistä joukkueista ainoa, jonka sarjasijoitus ei voi enää muuttua.

TUTO:lla on puolestaan mahdollisuus saavuttaa vielä kotietu. Neljäntenä olevaan Kiekko-Vantaaseen on turkulaisilla matkaa kaksi pistettä.

Viimeisestä pudotuspelipaikasta kisaavat kahdeksantena oleva Espoo United ja yhdeksäntenä oleva LeKi. Molemmat joukkueet ovat tasapisteissä, mutta United on ylempänä paremman maalieronsa turvin.

Kymmenentenä olevan Rovaniemen Kiekon sijoitus ei voi enää muuttua, joten joukkue pelaa keskiviikkona kauden viimeisen pelinsä.

Omasta sarjapaikastaan puolestaan joutuvat karsimaan Kokkolan Hermes ja Heinolan Peliitat.

Jokipojat saa pudotuspeleissä ensimmäisellä kierroksella vastaansa joko SaPKon, Ketterän tai Kiekko-Vantaan. Jokipojat aloittaa puolivälierät vieraspelillä tulevana lauantaina.

Jokipojillakin varmasti tarkoitus saada alle mahdollisimman hyvä peli ennen pudotuspelejä eikä lähteä taktikoimaan sillä, että vastaan saataisiin mahdollisimman sopiva vastustaja?

– Ei missään nimessä lähdetä taktikoimaan. Lähdetään huomenna pelaamaan voitosta ja hakemaan hyvä fiilis ja peli alle lauantaita ajatellen.

– Pääasia, että 60 minuuttia pystytään pelaamaan sitä peliä, mitä lauantainakin halutaan pelata. Olipa lauantaina vastassa kuka tahansa, niin kaikki joukkueet ne on voitettava, ketkä vastaan tulee, Ville Väänänen kertaa.

Jokipoikien kokoonpanosta ovat varmuudella sivussa Timo Niemi ja Joel Olkkonen.

– Lisäksi muutamalla pelaajalla on pientä vaivaa. Ne katsotaan aamulla, että huilautetaanko heitä vai otetaanko peliin. 

Jokipoikia viimeiset kaksi viikkoa vaivannut tautiepidemia on vielä tällä viikolla kiusannut paria pelaajaa.

– Aika lähellä se on, että taudit ovat kiertäneet kaikki joukkueesta läpi, ellei toista kierrosta nyt taudin suhteen tule. Toivotaan, että tautiepidemia olisi tältä erää kukistettu, Ville Väänänen miettii.

Ärjypaitojen runkosarjan viimeinen ottelu alkaa Mehtimäellä kello 18.30. Tervetuloa!

Otteluennakon laati Mehtimäkeläinen