Tappion myötä pronssipeliin

28.03.2018

Jokipojat taipui välierissä suoraan otteluvoitoin 0–4 runkosarjan voittaneelle KeuPa HT:lle. Keuruulaiset hakivat neljännen voittonsa keskiviikkoiltana Mehtimäeltä lukemin 2-3.

Vierasjoukkue karkasi vajaassa puolessa tunnissa jo 3–0-johtoon, ja ärjypaitojen maalilla yli kuukauden tauon jälkeen nähty Joonas Harald (9 torjuntaa) sai tehdä tilaa Sebastian Ylöselle. Hän selvisi loppupelistä takaiskuitta ja vain neljällä torjunnalla. Jokipojat kehittelikin päätöserässä vielä hyvän kirin ja nousi maalin päähän Oskari Lehtisen ja Timo Hiltusen osumilla. Jokipoikien kauden viimeistä kotipeliä vaivautui seuraamaan paikan päälle enää vajaat tuhat katsojaa. Kausi ei kuitenkaan ole vielä suinkaan ohitse: Jokipojat pelaa Mestiksen pronssimitaleista perjantaina 6. huhtikuuta joko Turussa tai Savonlinnassa.

Jokipoikien ja KeuPa HT:n neljäs kohtaaminen kuvasi hyvin koko välieräsarjaa. KeuPa oli kokonaisuutena hiukan jokaisella osa-alueella Jokipoikia edellä.

Jokipojat ei pystynyt missään neljästä kamppailussa viimeistelemään kahta maalia enempää. KeuPan tiivis puolustaminen yhdistettynä maalivahti Lassi Lehtisen hyviin torjuntoihin olivat suurimpia syitä siihen, miksi KeuPa pelaa tänä keväänä finaaleissa.

– Lassi Lehtinen oli aivan huikea tässä sarjassa, kuten edellisessäkin. 1999 syntynyt kaveri, eikä päätä paljon palele. Pusun ansaitsee otsaan, KeuPan päävalmentaja Mikko Heiskanen kiitteli.

– Pelinä tämä ei historian kirjoihin jäänyt. Lopussa meni jännäksi. Jokipojat tuli ihan sata lasissa koko ajan. Kaksi erää oli hyvää. Se on vaikea, kun vähän alkaa jännäämään ja pojat ei ole kuitenkaan NHL-pelaajia. He ovat vasta kasvamassa henkisesti NHL-pelaajan mittoihin, hän jatkoi.

Pari erää ottelusta sujui vieralijoiden hallinnassa. Jokipojat heräsi pelaamaan kolmannessa erässä, mutta tälläkään kertaa kiri ei riittänyt.

– Urheilua parhaimmillaan tai pahimmillaan. Meille tämä oli sitä pahimmillaan. Kyllä tässä nyt pettynyt olo on, Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis sanoi.

– Pitää kiittää joukkuetta tästä sarjasta. Tänään oli nousujohteinen peli. Oltaisiin tarvittu tuollaista peliä kuin kolmannessa erä oli. Totta kai vastustaja 3–0-tilanteessa vähän passivoituu, Varis jatkoi.

Jokipojat aloitti ottelun terävästi, mutta KeuPa viimeisteli ottelun avausmaalin oikeastaan ensimmäisestä kunnon hyökkäyksestään.

Ottelun ensimmäistä maalia tarkasteltiin videolta poikkeuksellisen pitkään sen suhteen oliko tilanteessa maalivahdin häirintää vaiko ei.

Ensimmäisessä erässä oli paljon samaa kuin joukkueiden ensimmäisessä Mehtimäellä pelatussa ottelussa viime lauantaina.

KeuPa puolusti äärimmäisen tiiviisti, eikä Jokipojilla ollut hyville maalipaikoille asiaa. Kotijoukkue kyllä sai aikaiseksi kohtuullisen hyviä pyörityksiä, mutta ne tarvittavat maalipaikat loistivat poissaolollaan.

Myös joukkueiden varmuudessa pelata kiekkoa pois omalta alueelta oli eroja. Mikäli KeuPalla ei ollut mahdollisuutta lähteä paineen alla kiekollisena hyökkäykseen joukkue purki kiekon pois alueelta tehokkaasti.

Jokipoikien syötöt ja purut omalta alueelta eivät puolestaan lähteneet yhtä tehokkaasti kuin vierasjoukkueella.

Myös kiekollinen huolimattomuus leimasi valitettavan useasti ärjypaitojen otteita. Yksi esimerkki tästä oli KeuPan toiseen maaliin johtanut tilanne.

Ylivoimalla viivasta lähtenyt huono syöttö johti lopulta siihen, että vierailijoiden Teemu Huttu karkasi, ja hänet kaadettiin rangaistuslaukauksen arvoisesti.

Toisessa erässä nähtiin runsaasti jäähyjä. KeuPan ylivoiman toimivuus oli parempaa kuin Jokipoikien, vaikka Jokipojat pääsi pelaamaan erän lopulla pitkän pätkän kahden miehen ylivoimaa.

Ottelun seitsemäntenä pakkina aloittanut Eppu Rissanen otti toisessa erässä Jani Ollitervon paikan Lassi Raitasen viereltä.

Jokipojat vaihtoi kakkoserässä myös maalivahtia. Syynä lienee oli joukkueen herättely, sillä mitään kolmesta Joonas Haraldin taakse uponneesta kudista ei varsinaisesti voi laittaa maalivahdin piikkiin.

Jokipojat sai kakkoserässä sentään muutaman puolittaisen maalipaikan aikaiseksi, mutta KeuPan SM-liigaseura Rauman Lukosta lainalla oleva Lassi Lehtinen oli maalillaan vakuuttava.

Jokipojat sai kaivatun kavennuksen kolmannen erän alkuun. Ville Halosen hyvän aloitusvoiton jälkeen kiekko meni Oskari Lehtiselle, joka tykitti kavennuksen tarkalla rannelaukauksella.

Jokipoikien peli otti maalin myötä tuulta alleen. Joukkueen hyökkäyspeli rullasi kahta aiempaa erää paremmin, ja ylivoimaakin oli tarjolla, mutta ylivoima ei ollut tarvittavalla tasolla.

Jokipojat kampesi vielä maalin päähän Timo Hiltusen ohjatessa Samu Pitkäsen maalille heittämän kiekon maaliin.

Jokipojat otti ottelun lopussa aikalisän ja maalivahdin pois maaliltaan, mutta kaivattua tasoitusta joukkue ei hyvästä paineesta huolimatta saanut tehtyä.

KeuPan Mikko Heiskanen oli luonnollisesti tyytyväinen joukkueensa esityksiin.

– Muutenkin jokainen äijä tuolla, kun tulee se tiukka paikka niin puristaa, ja kun pitää peli tappaa, niin tapetaan. Hieno on fiilis. Matka jatkuu. Nyt päästään mittaamaan mitä Keuruulainen jääkiekko voi saavuttaa, ja minkälainen mahdollisuus ollaan itsellemme luotu.

– Mielestäni olemme ansainneet tämän paikan jääkiekkokartalla Suomessa kovalla työllä ja uskolla mitä pienissä kylissä voi tehdä, ja se on hieno juttu. Kiitokset Jokipojille erinomaisista järjestelyistä, peleistä ja kaikesta. Hieno organisaatio täällä, Heiskanen kehui.

Jokipoikien Jouni Variksen mietteet olivat tappion jälkeen luonnollisesti mollivoittoiset.

– Pitää kunnioittaa ja onnitella Keuruuta. Erittäin laadukas joukkue ja laadukkaita pelaajia. Parempi jatkaa finaaliin, ja se on tosiasia. Turha tässä on hirveästi selitellä, Varis sanoi.

– Mutta harmittaa. Pettynyt on tuo joukkue, ja pettynyt olen itsekin.

Jokipoikien kauden viimeinen matsi on puolentoista viikon päästä vieraissa pelattava pronssipeli.

Otteluraportin laati Mehtimäkeläinen