Voittoputkessa välieriin Keuruulle

22.03.2018

Jokipoikien kevät jatkuu Mestiksen välierissä vuoden tauon jälkeen. Ärjypaidat ovat ajoittaneet kuntohuippunsa oikeaan aikaan, sillä joukkue on voittanut seitsemän edellistä peliä putkeen.

Suoraan neljässä ottelussa puolivälierissä Imatran Ketterän kaatanut joukkue saa seuraavalla kierroksella vastaansa runkosarjan voittaneen KeuPa HT:n, joka puolestaan kaatoi puolivälierissä LeKin voitoin 4–1. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on perjantaina Keuruulla, ja lauantaina joukkueet kohtaavat Mehtimäellä PKS Areenalla. Jokipoikien kokoonpanosta on varmuudella sivussa maalivahti Timo Niemi.

Jokipojat oli puolivälierissä ainoa joukkue, joka selvitti tiensä välieriin suoraan neljässä ottelussa. Ketterä ei saanut missään vaiheessa ottelusarjaa peliään pudotuspeli-moodiin, eikä joukkueen hermokontrollikaan ollut vaadittavalla tasolla.

Ennen pudotuspelejä Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis toivoi, että koko joukkue pystyisi ottamaan yhden stepin eteenpäin. Pystyikö joukkue siihen?

– Kyllä onnistui oikein hyvin. Joukkue vastasi hyvin haasteeseen. Parannettiin koko ajan pikkuisen, mutta kova sarjahan se oli, jossa oli tiukkoja pelejä. Neljässä pelissä kun saatiin poikki, niin turha on silloin selitellä. Se oli meiltä erittäin laadukas sarja, Varis sanoo.

Ottelusarjan katkaiseminen neljään otteluun tiesi Jokipojille kuutta kokonaista pelivapaata päivää.

– Kyllä me levättiin viikonloppu. Maanantaina laitettiin koneet käyntiin ja ollaan viikko harjoiteltu, levätty ja tankattu. Pikkuisen ollaan viilattu vähän kaikkea, ja perjantaina päästään tositoimiin.

Keuruulaiset voittivat runkosarjan keräten 97 pistettä, ja Jokipojat oli kuudes 76 pinnallaan. Runkosarjan neljässä kohtaamisessa voitot menivät kuitenkin tasan 2–2. Pisteitä KeuPa keräsi silti kaksi enemmän (7–5), sillä Jokipojat voitti jälkimmäisen kotipelinsä vasta jatkoajalla.

– KeuPa on laadukas joukkue, joka on kiekon kanssa taitava. Joukkue on suoraviivainen, ja heillä on paljon laadukkaita pelaajia. Suoraviivaisuus on heidän pelissään se iso juttu. He kääntävät peliä nopeasti, Jouni Varis arvioi.

– Se mikä on hyvä juttu, niin he ovat aktiivisia painestaessaan kovaa. Meillä on ollut, varsinkin talvella, ongelmia vastustajan trap-pelaamisen kanssa. KeuPa on tämänkin sarjan iso ennakkosuosikki, ja he laittoivat LeKin aika tylysti kesälomille.

Jokipojat ja KeuPa ovat kohdanneet Mestiksen pudotuspeleissä toissa kaudella pronssipelissä. Tuolloin ärjypaidat veivät pronssimitalit lukemin 4–3.

KeuPa toimii kahden liigajoukkueen eli Rauman Lukon ja JYPin yhteistyöseurana. Keuruulaisilla ei ole enää liigalainoja käytössään yhtä paljon kuin ennen siirtorajaa.

– Olipa ketä hyvänsä vastassa, niin tärkeintä on se, että olemme itse valmiita pelaamaan. Sitä kohti me lähdetään, että heti on peli mielessä. Mennään hetki kerrallaan ja tehdään tänään asiat hyvin, jotka sitten auttavat huomisessa pelissä, Varis sanoo.

Pudotuspeleissä vastustajan pelaamista tarkastellaan entistä tarkemmin, mutta miten tarkkaan katsotaan vastustajan maalivahtien pelaamista ja niin sanottuja maalivahdin heikkoja paikkoja?

– Kuka joukkue katsoo milläkin tavalla. Me katsotaan jonkun verran videoita ja tehdään tiettyjä asioita pelaajille selväksi. Totta kai maalivahtipeli on tärkeää. Kuka siihen sitten milläkin tavalla reagoi.

– Se on ihan varmaa, että meidänkin asioita ja pelaamista katsotaan. Se on tämän päivän valmentamista, ja se on osa valmentajien työtä. Pitää muistaa kuitenkin kokonaisuus, Jouni Varis summaa.

Jokipoikien terveystilanne on hyvä. Ainoa varma poissaolija on maalivahti Timo Niemi.

– Niemi on sivussa. Joukkue on henkisesti erittäin terve, ja totta kai tässä vaiheessa kautta kun mennään, ja on neljä joukkuetta enää jäljellä, niin varmasti jokaisella joukkueella on mustelmia.

– Ei nämä joukkueet neljän parhaan joukossa muuten olisikaan. Pientä vammaa pelaajilla on, mutta niiden kanssa tullaan toimeen.

Kahdesta edellistä pelissä sivussa ollut puolustaja Esa Lehikoinen palaa näillä näkymin takaisin tositoimiin.

– Kyllä hän huomenna pelaa, ja pelaakin hyvin! Hän on pari peliä tuolla nyt kärvistellyt. Sama se oli (Joel) Olkkosellakin, kun hän oli muutaman pelin sivussa, että intoa on kuin pienessä kylässä, Varis naurahtaa.

Jokipoikien hyvä terveystilanne tietää sitä, että osan pelaajista rooli on pysynyt pienenä.

– Jokainen pelaaja on tärkeä. Oli rooli milloin mikä tahansa, niin tee siitä joukkueelle taideteos. Se on iso asia, Varis painottaa.

– Ihan sama, oli se rooli meidän bussikuski, tai joku valmennuksesta tai kuka tahansa. Tärkeintä on nauttia tästä tilanteesta ja uskoa vahvasti omaan tekemiseen ja olla ylpeä siitä, että on tällaisessa joukkuessa.

Perjantaina Keuruulla pelattavan pelin jälkeen seuraava matsi on heti lauantaina Mehtimäellä. Joensuulainen kiekkoyleisökin on alkanut palaamaan lehtereille siinä määrin mitä muutama vuosi sitten.

– Hienoa oli nähdä esimerkiksi Ketterä-sarjassa tuo yleisö. Ensimmäisessä kotipelissä oli 1 500 ja toisessa yli 2 200. Se oli aivan upea juttu niin seuralle kuin myös pelaajille. Ennen kaikkea kaikille, jotka olivat paikalla, niin se oli upea tapahtuma.

– Toivon, että lauantaina ollaan niillä lukemilla ja olisi äänekäs yleisö. Meidän fanipääty antaa rumpujen ja laulujen raikaa. Sitä joukkue ja kaikki hallille tulevat kaipaavat. Ne on hienoja juttuja, Jouni Varis kiittää.

Välierien ensimmäinen koitos alkaa Keuruulla perjantaina kello 18.30.

Otteluennakon laati Mehtimäkeläinen