Hermes oli niukasti parempi

30.09.2016

Jokipojat kärsi perjantaina kauden ensimmäisen kotitappionsa, kun Kokkolan Hermes ryöväsi 40 kertaa torjuneen ex-Jokipoika Mikael Edelmannin johdolla jatkoaikavoiton Mehtimäeltä.

Jokipojat ja Hermes tarjoilivat Mehtimäen jäähalliin saapuneille 926 katsojalle erittäin kaksijakoisen ottelun. Ottelun alkua vei selkeästi Hermes, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä paremmin Jokipojat pääsi peliin mukaan.

Ensimmäinen erä oli Jokipojille vaikea. Hermes oli erässä selkeästi hallitsevampi osapuoli. Hermes siirtyi heti ottelun alussa johtoon terävän ja nopean hyökkäyksen päätteeksi.

Kotijoukkueen tukalaa tilannetta lisäsi joukkueen kahden tärkeän puolustajan, Juuso Akkasen ja Matti Koistisen ottamat tarpeettomat jäähyt miesten laukoessa kiekot katsomoverkkojen puolelle. Kahden miehen alivoiman tappamisessa kyseiset luottopakit olisivat olleet tarpeen.

Hermes pyöritti kahden miehen ylivoimaa hyvin, mutta useista hyvistä maalipaikosta huolimatta joukkue ei saanut kiekkoa maaliin.

Heti ylivoiman tappamisen jälkeen Jokipoikien keskittyminen oli jälleen jossain muualla joukkueen ottaessa joukkuerangaistuksen vaihtovirheen takia. Jälleen lisämaalien syntymisen esti vierailijoiden heikko viimeistely Ratilaisen torjuessa maalia kohti tulleet vedot.

Hermes oli selkeästi lukenut läksynsä, sillä se ylitti ensimmäisessä erässä keskialueen kiekon kanssa hyvin, ja oli ajoituksissaan hyökkäysalueella kotijoukkuetta reilusti edellä.

Jokipoikien ahdingosta erässä kertoo hyvin se, että kotijoukkueella ei ollut ensimmäisen erän aikana yhtään laadukasta maalipaikkaa.

– Täyttä kuraa ensimmäinen erä, murahti ottelun jälkeen Jokipoikien päävalmentaja Ari Aaltonen.

– Ensimmäinen erä oli meiltä hyvä. Tulimme hyvin peliin sisään ja loimme paikkoja muutenkin kuin ylivoimalla, summasi puolestaan Hermeksen päävalmentaja Antti Karhula.

Myöskin toisen erän alku oli Hermeksen hallintaa, mutta erän edetessä Jokipojat sai pelinsä kulkemaan paremmin.

Jokipoikien hyvän vaiheen katkaisi omalla alueella tehty syöttövirhe, jonka jälkeisestä tilanteesta Hermes siirtyi kahden maalin johtoon.

Jokipojat ei tilanteesta lannistunut, vaan jatkoi painostaan. Joukkue pääsi ensimmäistä erää paremmin hyökkäysalueelle kiekon kanssa, mutta parhaille maalipaikoille Hermes ei Jokipoikia päästänyt.

Kotijoukkue pääsi erän aikana kokeilemaan ylivoimansa toimivuutta, joka toimikin aiempiin otteluihin verrattuna hyvin.

Osasyy parempaan ylivoiman toimivuuteen oli se, että nyt kaikki oikealta laukovat pelaajat eivät enää pelanneet samassa ylivoimakoostumuksessa.

Jokipoikien hyvä vaihe sai tulosta maalin muodossa kun kiekon maalille toimittanut Juuso Akkanen sai sen pompun kautta takaisin itselleen ja nosti kiekon rystyllä maalin kattoon.

Jokipojat laukoi erän aikana kohti Hermeksen maalivahti Mikael Edelmannia peräti 18 kertaa, mutta huippupaikkoja ei ollut silti kuin pari kappaletta.

Kolmannen erän alkuun Jokipojat sai tärkeän tasoitusmaalin. Maalin eteen noussut Antti Helanto oli jätetty aivan yksin maalin eteen, jossa hänellä oli runsaasti aikaa ja tilaa viimeistellä Mestis-uransa ensimmäinen maali.

Seuraava Jokipoikien loistava maalipaikka syntyi kun parivaljakko Teemu Lahtinen Ville Silvast pääsivät kahdestaan nokikkain haastamaan Edelmannia, mutta Edelmann torjui loistavasti Silvastin laukoman kiekon.

Jokipojat jatkoi hyviä otteitaan ja sai aikaiseksi jälleen hyvän maalipaikan. Heikki Puustisen syöttö tavoitti Ville Halosen, jonka veto pomppi Edelmannin varusteiden kautta maaliviivalle. Videotarkistuksen jälkeen maalia ei hyväksytty.

Hermes pääsi ottelun lopussa ylivoimalle, mutta paras maalipaikka sen aikana syntyi Jokipoikien Joonas Larinmaalle. Hän pääsi yksin läpi -tilanteeseen, mutta ratkaisuhetkellä pompannut kiekko esti vedon onnistumisen.

Myös Jesse Paukulle tarjoutui loistava paikka kun hän purjehti loistavasti läpi kentän, mutta jälleen ratkaisuhetkellä kiekko ei totellut Jokipoikahyökkääjää.

– Rehellisyyden nimissä niin kyllä kaveri oli lopussa lähempänä voittoa, tunnusti Karhula.

Jatkoaika oli täysin vierailijoiden heiniä. Jokipoikien kolmikko Oula Uski, Joonas Larinmaa ja Joel Olkkonen joutuivat pelaamaan lähes koko jatkoajan omalla kenttäpuoliskollaan Hermeksen pyörittäessä peliä ja vaihtaessa jatkuvasti tuoreita miehiä kentälle.

– Hermes sai työvoiton, se teki töitä hyvin. Jatkoajalla et voi luopua kiekosta. Siinä käy juuri tuolla tavalla kun et pääse vaihtamaan pelaajia. Hermeksen jatkoaikavoitto oli ansaittu, sanoi Aaltonen.

Jokipoikien kausi jatkuu lauantaina vieraspelillä KeuPa HT:tä vastaan. Seuraava kotiottelu on keskiviikkona 5.10. klo 18.30, jolloin vastustajaksi saapuu RoKi

Otteluraportit laatii Mehtimäkeläinen

Maalit ja syöttäjät

01.08 Niklas Appelgren (Kristian Kangas, Miika Franssila) 0–1
25.51 Kasperi Nuto (Jesperi Viikilä, Franssila) 0–2
32.30 Juuso Akkanen (Teemu Lahtinen, Ville Silvast) 1–2
42.18 Antti Helanto (Ossi Pellinen, Jesse Paukku) 2–2
63.34 Joonas Huovinen 2–3

Maalivahtien torjunnat

Juho Ratilainen, Jokipojat 12+5+6+2=25
Mikael Edelmann, Hermes 8+18+14+0=40

Rangaistukset

Jokipojat 5x2 min = 10 min
Hermes 4x2 min = 8 min

Yleisöä: 926